fbpx

Voor Eva is wandelen een medicijn: ‘In de natuur verdwijnt mijn tinnitus’

In 2019 kreeg Eva Spigt onverklaarbare gezondheidsklachten en liep ze helemaal vast. Ook had ze van de ene op de andere dag een harde piep in haar oor. Om een beetje te ontspannen begon ze samen met haar vriendin en hardcorewandelaar Nicola Dow lange wandelingen door Nederland te maken. Het wandelen bracht haar genezing. ‘In de natuur hoor ik die piep in mijn oor niet en voelt het alsof ik een loeizware jas uittrek.’ Lees het verhaal dat Eva voor ons schreef.

‘Met stuiptrekkingen word ik ’s nachts wakker. Ik lig in bed en mijn hele lichaam is aan het shaken. Ik ben bang dat ik een elliptische aanval heb. Het liefst wil ik huilend mijn ouders bellen maar als ik op mijn telefoon kijk, zie ik dat het 4 uur ’s nachts is. Dat kan ik mijn ouders niet aan doen… Ik probeer mezelf te kalmeren door op mijn adem te letten en na een uur waarbij mijn spieren blijven samentrekken, val ik weer in een onrustige slaap.

Sinds ik terug ben uit Brazilië, waar ik een tijdje heb gewoond, heb ik dit soort vage klachten. Ik ben kilo’s afgevallen, duizelig en doodmoe. Doordat ik ’s nachts niet kan slapen, beland ik in een vicieuze cirkel. Het is zo erg dat ik soms in de trein in slaap val terwijl mijn werkdag nog moet beginnen. Ik werk als PR Manager voor grote internationale sportmerken. Mijn droombaan maar doordat ik zo moe ben, is deze veelzijdige job bijna niet meer te doen. Soms moet ik in de middag tijdens de lunchpauze even liggen op de bank en na een werkdag zit sporten er zeker niet meer in. Voor een fervent hardloper en ‘’fitgirl’’ is dit de allergrootste straf.’

Harde piep

‘Ik sukkel een paar maanden zo door waarbij ik me steeds slechter ga voelen. Op een middag hoor ik ineens een keiharde piep in mijn oor. “Wat een irritante piep he?’’, zeg ik tegen mijn collega’s. Zij kijken mij vreemd en zeggen dat zij niks horen. Het dringt ineens tot me door dat die piep in mijn hoofd zit, alsof een computer gechrast is. Ik ben kapot.

Ik probeer met de keiharde piep te leven maar gesprekken kan ik niet meer voeren, een persbericht schrijven is een drama en zelfs ontspannen Netflixen lukt niet meer. Bij alles wat ik doe, hoor ik een schelle, harde piep. Na een week breek ik op werk. Huilend val ik in de armen van een van mijn collega’s en verzeker ik hen dat ik zo niet verder wil met mijn leven. Ik ben nog niet eens 30 jaar en voel me doodziek. Op aanraden van mijn collega’s ga ik naar de huisarts. Na verschillende testen, blijk ik kerngezond te zijn. Weer breek ik. Want als ik kerngezond ben, hoe kan ik me dan zo in en in slecht voelen? Omdat ze niks kunnen vinden, denken ze dat het een burn-out is en raden ze aan om rust te nemen.

Wandelen suf?

Mijn droombaan in de PR zeg ik vaarwel maar van fulltime thuis zitten, word ik ook niet gelukkig. Met een keiharde piep in mijn oren, is een boek lezen of tv kijken niet te doen. Ik vertel Nicola hoe ongelukkig ik mij voel. Ik ken haar van een surf retreat op Vlieland waar wij elkaar twee jaar geleden ontmoet hebben. We hebben toen nog een aantal keer geskate en gesurft maar omdat ik een tijdje naar Brazilië ben gegaan, raakten we het contact kwijt. Nicola werkt als model en natuurgeneeskundige en kan daardoor haar eigen tijd indelen. Zij stelt voor om doordeweeks te wandelen in de Kennemerduinen, vlakbij mijn huis. En hoewel wandelen mij onwijs suf lijkt als diehard sporter, geef ik het toch een kans.

Zodra we in de natuur zijn, voel ik mijn lichaam ontspannen en heb ik even geen focus op de piep in mijn oren. Het voelt alsof ik een loeizware jas uittrek. Ik voel me licht en hoewel ik doodmoe was voor het wandelen, laad ik gek genoeg op. Na een uurtje in de natuur, zit ik vol energie en voelt mijn hoofd helder. Nicola ziet ook dat het mij goed doet en zo komt het dat we elke week gaan wandelen. Eerst veel in mijn achtertuin de Kennemerduinen maar al snel pakken we de trein door heel Nederland om overal door de natuur te banjeren. Tijdens het wandelen, geeft Nicola mooie adviezen, zo is haar motto ‘’Eef, het is al goed’’ als ik weer een beetje in de put zit. Wandelen wordt mijn medicijn. Hoe moe ik ook ben, de natuur doet mij altijd goed en na een wandeling val ik ’s avonds als een roos in slaap.’

Back to nature

‘Als het mij zo goed doet, dan zou het anderen ook kunnen helpen?’’ vraag ik aan Nicola. Zo ontstaat tijdens een wandeling ons idee om Backtonaturehikes te beginnen. Eerst zijn we gestart met een Instagram waarop we filmpjes en video’s delen van de natuur. Als we veel opmerkingen krijgen zoals ‘’wauw, waar is dit!?’’ en ‘’Mag ik mee?’’ besluiten we ons eerste wandel evenement te organiseren. We merken dat veel stadsmensen terug willen naar de natuur maar niet zo goed in hun eentje durven te gaan. Door laagdrempelige ‘’mini retreats’’ aan te bieden waarbij we wandelingen combineren met o.a. ijsbaden, yoga, ademen en danssessies, wordt de stap al iets kleiner.

Door corona komen in een klap alle evenementen stil te liggen, net nu we bezig zijn met het organiseren van Purpose weken in het buitenland. We besluiten om ons twee maanden op te sluiten in Friesland waar de moeder van Nicola woont. Tijdens een wandeling door het Rijsterbos, komen we op het idee om een wandelboek te schrijven. Eentje waarbij we wandelingen combineren met natuurvoeding en persoonlijke ontwikkeling. Back to Nature wordt geboren. Een boek met onze mooiste wandelingen en analoge fotografie voor een echt off-grid gevoel. Een langverwachte (kleine meisjes) droom komt uit want het boek wordt in mei gepubliceerd door Spectrum. Het boek is al te bestellen via Bruna en Bol.

Uiteindelijk is mijn ziekte een groot cadeau gebleken. Na anderhalf jaar ziek te zijn geweest, voel ik me nu eindelijk energieker en die piep..? Die hoor ik alleen nog als ik moe ben. Nicola en ik wandelen nog steeds elke week. Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen aan het wandelen te krijgen en terug te brengen naar hun eigen natuur

Kijk ook op het inspirerende Instagramkanaal van Eva en Nicola:

 

Lees meer mooie verhalen over wandelen:

Wendy over het advies om een half uur per dag te wandelen

Overnachten in de Nederlandse wildernis

Wendy’s Wandelweek

Deze week is het Wendy’s Wandelweek! We roepen iedereen op om in deze kerstweek lekker te gaan wandelen. Want wandelen is ontspannend en heel gezond! Deel jouw wandelfoto of filmpje met ons door ons te taggen, dan delen wij hem op wendyonlinenl.

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF