fbpx

Columniste Lale Gül: ‘Geniet van elke dag, want als mens zijn we zo kwetsbaar’

Onze nieuwe columniste Lale Gül schreef de autobiografische bestseller ‘Ik ga leven’ over haar strenggelovige Islamitische opvoeding en het afstand nemen daarvan, waardoor ze brak met haar familie. In haar tweede column voor wendyonline.nl schrijft ze over onze kwetsbaarheid en het besef dat het leven zo kort en kwetsbaar is. Geniet dus van het leven!

We vergeten heel vaak dat het leven kort en kwetsbaar is. Dat moet misschien ook wel om goed te kunnen functioneren, dat je niet te veel nadenkt over wat er allemaal voor negatiefs kan gebeuren met jou, je dierbaren of je kinderen. Als je daar elke dag bij stilstaat, zou je jezelf er gek mee maken. Maar dat betekent niet dat we er nooit bij stil moeten staan; het is af en toe, zeker als je ruzie met mensen maakt om de meeste onnozele dingen, best fijn om je te realiseren dat het allemaal zo zinloos is om elkaar pijn te doen en boos te worden voor de meest futiele dingen.

Besefmoment

Ik heb dat besef-momentje altijd als er iemand overlijdt of als ik het programma Over mijn lijk heb gekeken van Tim Hofman; dan komen er jonge mensen aan het woord met een terminale ziekte die elk moment kunnen sterven. Hun boodschap; geniet van elke dag en stel niets uit.

Vriend in ziekenhuis

Maar ik had zo’n moment ook twee maanden geleden terug, toen ik een telefoontje kreeg van een zuster van de eerste hulp in een Rotterdams ziekenhuis. Ze zei; ‘uw vriend is opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij betrokken is geweest bij een vechtpartij in de trein. Hij is met de ambulance aangekomen net en heeft een hersenschudding gehad. Er wordt nu naar hem gekeken, zodra ik meer weet, houd ik u op de hoogte’. Er ging van alles door me heen: een steekpartij, ernstige verwondingen, geheugenverlies, breinschade, gebroken kaken en tanden, leven in een rolstoel; het kon van alles zijn. Zijn moeder, die in het buitenland was, belde me huilend en in volle paniek op, en ik verlamde aan de telefoon omdat ik niet wist hoe ik haar en mezelf gerust kon stellen. Achteraf bleek het gelukkig ‘mee te vallen’; hij was uit het niets aangevallen door een verwarde man die verder niet bewapend was, maar was wel aardig toegetakeld. Hij is voor het grootste gedeelte hersteld, maar heeft wel een breuk in z’n ruggenwervel overgehouden.

Val van de trap

Gisteren had ik zelf zo’n moment. Toen ik uit de trein stapte op Amsterdam centraal en de trap haastig afging om mijn volgende trein te halen, gleed ik ineens heel hard uit en rolde ik de trap af naar beneden. Toen ik bij zinnen kwam, zag ik allemaal onbekende mensen om me heen die me overeind hielpen en wat bloed rondom m’n knieën en neus. Gedurende de dag had ik enorme pijn, wat elk uur erger leek te worden. Vooral aan mijn hoofd, knieën, heupen en armen. Om de zoveel tijd draaide alles en zag ik zwarte puntjes vliegen.

Wat als

Achteraf is het wederom meegevallen; ik heb niets gebroken en geen hersenschudding gehad. Alles doet het nog redelijk. Maar de hele dag kon ik het niet laten om te denken; ja, maar wat als dat wél gebeurd was? Dan had alles er ineens anders uitgezien. Door één stom incident. Door onoplettendheid. Door haast en stress.

Geniet van elke dag

Wij mensen, ons leven en ons lichaam; we zijn zo ontzettend kwetsbaar. En dat vergeten we heel vaak. Iedereen kan op elk moment iets overkomen waardoor zijn of haar leven en van zijn of haar omgeving helemaal anders wordt, op een heel onverwachts moment. Het leven is wat je overkomt, terwijl je plannen aan het maken was. De jongeren van Over mijn lijk hebben alle gelijk; geniet van elke dag, stel niets uit, wees bewust van je kwetsbaarheid en koester alles.

Tel je zegeningen.

Nieuwe columniste Lale Gül!

Voortaan schrijft Lale Gül (25) in elke WENDY en elke maand op wendyonline.nl een column over haar leven. Ze schreef de autobiografische bestseller Ik ga leven over haar strenggelovige Islamitische opvoeding en het afstand nemen daarvan, waardoor ze brak met haar familie.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF