fbpx

Waarom hoogsensitieve personen eerder dan gemiddeld te maken kunnen krijgen met een burn-out

HSP-expert Ilonka van Galen signaleert dat veel hoogsensitieve personen in hun leven te maken hebben (gehad) met een burn-out. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de hersenen van een HSP op bepaalde gebieden actiever zijn tijdens het maken van een MRI-scan dan bij personen die niet hoogsensitief zijn. Dit wordt ook wel diepgaande verwerking genoemd. Hoogsensitiviteit en burn-out liggen dichter bij elkaar dan dat je in eerste instantie zou denken en hebben veel vergelijkenissen met elkaar qua lichamelijke klachten.

Een hoogsensitief persoon mist een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Door het ontbreken van dit filter kunnen de hersenen geen onderscheid maken tussen belangrijke en minder belangrijke informatie. Allerlei soorten interne en externe prikkels komen even hard binnen en de hersenen verwerken alles op hetzelfde niveau. Dit alles is erg vermoeiend voor een hoogsensitief persoon. De hersenen zijn volop bezig met verwerken en daardoor raak je snel overprikkeld. Wanneer er een disbalans ontstaat tussen ontspanning en te veel interne en externe prikkels, is de kans op een burn-out groot.

Oorzaken burn-out

Burn-out is een kwestie van langdurige overbelasting voor minimaal een half jaar. Van tevoren ben je vaak al overspannen geweest. Bij overspannenheid kun je de stressfactor weghalen, bij burn-out niet. Een burn-out kan zowel ontstaan door de werkomgeving als door de persoonlijkheid van iemand en is een fysiologische aandoening. Er is een duidelijk verschil tussen een burn-out en depressie. Bij een burn-out heb je te maken met een energiestoornis, bij een depressie met een stemmingsstoornis. Er zijn drie verschillende samenhangende verschijnselen van een burn-out. Je hebt te maken met uitputting, een laag zelfbeeld en cynisme. Al deze verschijnselen geven lichamelijke en geestelijke klachten. Bij een burn-out ben je letterlijk opgebrand. Lichaam en geest werken niet goed samen en het kan lang duren voordat je hiervan hersteld bent. Per persoon is het herstelproces verschillend.

Connectie hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve personen zijn onder andere perfectionistisch en empatisch. Loyaliteit staat hoog op de lijst en een HSP kan zichzelf snel verliezen door er meer te zijn voor de personen om zich heen dan voor zichzelf. Op het werk voelt een hoogsensitief persoon zich sterk betrokken. Een HSP is plichtsgetrouw, neemt meer dingen waar, heeft een creatief brein en een scherp oog voor details. Wanneer een HSP volledig op zijn plek zit, zul je als werkgever een topwerknemer in dienst hebben. Het gaat mis wanneer een HSP bijvoorbeeld veel prikkels op de werkvloer ervaart, een te hoge werkdruk ondervindt of wanneer er een miscommunicatie tussen de collega’s ontstaat. Dit alles zal ervoor zorgen dat de stressvolle situatie voor een hoogsensitief persoon overweldigend gaat worden en de HSP uiteindelijk in een burn-out beland. De persoonlijkheidskenmerken van een HSP kunnen ook bijdragen aan een burn-out. Een hoogsensitief persoon is erg gericht op andere personen om zich heen en voelt iemand anders zijn emoties aan. Hierdoor weet een HSP precies wat de ander nodig heeft. Een hoogsensitief persoon is erg behulpzaam en heeft vaak moeite om ‘nee’ te zeggen. Door er altijd voor de ander te willen zijn, loopt een HSP zichzelf voorbij. Als er één ding belangrijk is voor een hoogsensitief persoon, is dat zelfzorg.

Verminderde hersenactiviteit

Een burn-out is een heftige gebeurtenis in iemand zijn leven, je leven zal voorgoed veranderen. Hoogsensitieve personen verwerken alles op een dieper niveau en zullen vaak langer opgebrand blijven dan mensen die niet geboren zijn met hoogsensitiviteit. De dagelijkse prikkels die het gevoelig zenuwstelsel binnendringen van een HSP zijn al vermoeiend genoeg, kun je nagaan wanneer een HSP door een burn-out volledig geen energie meer heeft. Alle prikkels kunnen tijdens een burn-out te veel zijn. Het geluid van een radio, het zonlicht of de geur van het vers gemaakt avondeten kan je volledig van slag maken. Tijdens een burn-out ben je onder andere vergeetachtig, heb je last van lichamelijke ongemakken, concentratieproblemen en een slaapstoornis. Slaap is voor een hoogsensitief persoon van essentieel belang, ook zonder een burn-out. Als HSP vang je gedurende de dag veel prikkels op, deze zullen verwerkt moeten worden in het brein. Een hoogsensitief persoon is soms te overprikkeld waardoor slapen niet gaat. Het nadeel van te weinig slaap is dat je nog gevoeliger gaat worden voor prikkels en je kunt steeds minder aan. Het is wetenschappelijk bewezen dat chronische stress of een overbelasting zelfs een verminderde hersenactiviteit tot gevolg kan hebben of hersenschade. Beter voorkomen dan genezen.

Tips

Het is belangrijk dat een hoogsensitief persoon dicht bij zichzelf blijft qua energie. Het ‘normale’ dagelijks leven kan soms al een hele uitdaging zijn. Zeg wat vaker ‘nee’ tegen iemand wanneer je merkt dat je laag in je energie zit. Merk je dat er een disbalans ontstaat op je werk? Ga in gesprek met de werkgever of manager. Samen ga je op zoek naar een oplossing. Een werkgever denkt liever met je mee richting stressreductie dan dat hij je kwijt is op de werkvloer vanwege een burn-out. Probeer in het dagelijks leven minder streng en perfectionistisch te zijn voor jezelf. Soms is goed ook gewoon goed, perfectie bestaat niet. Heb je last van slaapproblemen en lig je veel te piekeren in bed waardoor je overdag geen energie hebt? Probeer niet te slapen overdag, hierdoor kun je nog meer uit balans raken. Ga de frisse lucht in en leidt jezelf af van de moeheid. De natuur werkt helend. Maak bijvoorbeeld een puzzel of lees een boek. Zorg ervoor dat je brein actief blijft. Creëer als HSP zijnde een ritme op een dag en ga op vaste tijden naar bed, ritme op een dag is sowieso erg belangrijk. Op deze manier voorkom je zoveel mogelijk stressmomenten en zul je rustig de dag doorkomen. Blijf altijd communiceren met de mensen om je heen over hoe je je voelt en ga vooral niet leven naar andermans wensen. Juist door jezelf voor te doen als iemand anders, is de kans op een burn-out extra groot. Houdt als HSP zijnde je lichaam en geest in balans, niemand wil een burn-out meemaken!

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!

https://www.instagram.com/p/CCjS5nrDLsd/

Lees ook: Bewegen tijdens een burn-out is goed voor je!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF