fbpx

4x manieren om af te rekenen met rugpijn

Vaak last van vervelende en zeurende rugpijn? We zijn al snel geneigd om een pijnstiller achterover te gooien, maar of dat de juiste oplossing is? Wij hebben wat tips verzameld zodat jij precies weet wat je moet doen tegen rugpijn én hoe je rugpijn in de toekomst eventueel kunt voorkomen.

1. Koelen en warm houden

Net als bij elke andere blessure is het belangrijk dat je de plek waar je pijn hebt eerst goed koelt. Pak hiervoor een icepack (een zak aardappelkroketjes uit de vriezer volstaat ook) en leg daar een theedoek omheen. Laat de pijnlijke plek op je rug goed afkoelen. Na een paar dagen stap je over naar het warm houden van de spieren om de bloedsomloop te bevorderen. Dit kun je doen door een lekker warm bad te nemen of om ‘s avonds een kruik tegen je rug te leggen. Ook masseren is een goede manier om je spieren warm te houden. Uit onderzoek is gebleken dat als je iedere dag tien minuten masseert de kans op ontstekingen afneemt. Ga dus een dagje naar de spa en laat je masseren!

2. Beweging

Voldoende beweging is en blijft belangrijk. Als je stopt met bewegen en gaat zitten of liggen, worden je rugspieren stijf. Let wel op tijdens het bewegen dat je niet gaat forceren. Als het echt niet meer gaat, moet je stoppen. Zwemmen, wandelen, yoga en pilates zijn sporten die goed zijn voor je rug, omdat je hiermee de rug- én de buikspieren traint. Door het trainen van buikspieren kunnen deze de druk op je rug wegnemen. Wil je weten waar yoga nog meer goed voor is? Kijk dan hier.

3. Houding

Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord van je ouders vroeger, maar het is toch echt zo: let op je houding! Zet je voeten naast elkaar en plat op de grond. Zorg ervoor dat je knieën lichtjes gebogen zijn en kantel je bekken een beetje naar achter. Ook als je zit moet je een rechte houding aannemen. Vooral voor mensen met een kantoorbaan is het verstandig om af en toe te gaan verzitten, zodat je rug ook niet steeds in dezelfde houding blijft staan. Het is soms fijn om een kussentje tussen de rugleuning en je onderrug te leggen.

4. Nachtrust

De weefsels van je rug hebben rust nodig. Dit moet voldoende zijn om ze te laten herstellen. Daarom is het dus belangrijk dat je ‘s nachts goed slaapt op een fijn matras. Een slechte slaaphouding zorgt voor nog meer rugpijn. Probeer op je zij te gaan liggen met een kussen tussen je knieën. Dit zal de pijn hopelijk verlichten.

Mocht de pijn in je rug niet afnemen, dan is het erg verstandig om en bezoekje te brengen aan je huisarts.

Ook interessantWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF