10 x zo maak je van je wandeling een meditatie moment

Deze week is het Wendy’s Wandelweek. Wandel jij met Wendy mee? Wandelen is op dit moment één van de weinige dingen die je buiten en alleen kunt doen. De zon en frisse lucht geven een boost aan onze geest en lichaam. Maar we kunnen er ook een meditatiewandeling maken. Hier zijn 10 tips om van jouw wandeling een meditatie moment te maken!

De Ierse breinonderzoeker Shane O’Mara stelt dat mensen in het algemeen veel te weinig wandelen: ‘We bewegen te weinig en eten te veel, terwijl ons lichaam is afgestemd op een tijd waarin voedsel schaars was en lopen het enige transport. Zodra een mens overeind komt begint te wandelen, begint ook het brein te werken en dat biedt lichamelijk en fysiek voordelen.’

Wat is een wandelmeditatie?

De vormen van meditatie die het meest gekend zijn zijn liggend of in een zittende houding. Maar je kunt ook al wandelend mediteren. Een wandelmeditatie verschilt van een gewone wandeling. Je probeert je tijdens een meditatiewandeling te focussen op de kleinste details in je lichaam en de natuur om je heen. Ga dus snel naar buiten, adem de zoete buitenlucht diep in, voel de zon op je gezicht en begin aan je ontspannende wandeling met deze 10 tips!

10 tips om van je wandeling een meditatie moment te maken

1.Draag comfortabele kledij en schoenen

Draag kleren en schoenen die goed zitten. Wandel- of sportschoenen zijn vaak een must. Het is belangrijk dat je kleding kan ademen, niet te strak zit en niet te dik of te dun is.

Tip: Draag sport- of yogakleding. Deze kleren zitten over het algemeen comfortabel en zijn zeer geschikt om te gaan wandelen.

2. Laat je telefoon thuis of zet hem op stil

Tijdens een wandelmeditatie is het de bedoeling dat je met je innerlijk bezig bent en dan zorgt een telefoon alleen maar voor afleiding. Als je het geen fijn idee vindt om zonder je telefoon weg te gaan, neem hem dan mee maar zet hem op stil of op vliegtuigstand. Zorg dat je je niet kunt laten afleiden door berichtjes, meldingen of video’s. Heb je een route kaart nodig voor onderweg?  Maak hier dan vooraf een foto van, zodat je niet online hoeft te gaan.

3. Doe een wandelmeditatie in je eentje

Het is altijd leuk om samen met je kind, partner of een vriendin een wandeling te maken. Je kunt een goed gesprek aanknopen en het kan een gevoel van veiligheid geven. Toch is het beter om te mediteren in je eentje. Op deze manier kun je je op jezelf focussen in stilte, zonder afleiding. Gebruik jouw energie en de energie van de natuur om tot jezelf en tot rust te komen.

4. Focus op je ademhaling en wandel in je eigen tempo

Adem in en adem uit en wandel in je eigen tempo. Voel hoe je voeten contact maken met de grond onder je en wissel energie uit met de aarde. Er staat geen wekker op dit meditatiemoment, gebruik alle tijd die je nodig hebt. Merk je dat je snel begint te wandelen? Sta dan enkele seconden stil, tot je weer kalm bent en wandel dan verder.

5. Neem af en toe een pauze

Je hoeft niet je hele wandeling aan één stuk te lopen. Het is goed om af en toe eens een pauze te nemen. Gebruik deze tijd dan om stil te staan en jouw connectie met de aarde te voelen. Kom even tot rust, adem diep in en uit, en geniet gewoon van het moment.

6. Wandel op een nuchtere maag

Je lichaam heeft na het eten tijd nodig om het voedsel van de maag naar de darmen te werken. Hiervoor heeft je buik energie nodig, in plaats van je benen. Wacht dus minimaal 1 tot 2 uur voordat je start met je wandeling of wandel in de ochtend op een volledig nuchtere maag.

7. Luister naar de natuur

Er zijn zoveel mooie natuurgeluiden, zeker met dit mooi weer. Focus je op alle geluiden uit de natuur. Hoor ze op de voorgrond en niet op de achtergrond. Laat je gedachtes vrij en probeer geen oordeel te hebben als je een onaangenaam geluid hoort.

8. Laat je emoties en gedachten vrij tijdens je wandeling

Het is de bedoeling dat je tijdens deze meditatie tot jezelf komt en je emoties in de ogen durft te kijken. Dit kan confronterend zijn, maar tegelijkertijd ook heel bevrijdend. Probeer dus tijdens je wandeling om rustig je passen te zetten, na te kunnen denken en je emoties te omarmen.

9. Gebruik al je zintuigen

Begin langzamer te wandelen en open één voor één al je zintuigen in je onderbewustzijn. Dit vraagt om concentratie die we normaal niet gebruiken tijdens het wandelen. Kijk om je heen alsof je ergens voor de eerste keer wandelt, spits je oren om nieuwe geluiden te horen, voel de zon op je gezicht en op je hele lichaam warmte geven, ruik de lucht en proef ervan. Dit zal ervoor zorgen dat je rustig en kalm bent tijdens je wandeling en dat je ervan geniet.

10. Een wandelmeditatie kan ook op straat

Je hoeft niet perse te gaan wandelen in de natuur om er een meditatiemoment van te kunnen maken. Er is meer stilte in de natuur en meer drukte in de stad, maar dit kan ook positief zijn. De drukte en afleiding kan je aansporen om de rust in jezelf te zoeken en je te focussen op je stappen, je ademhaling en je geest.

Hopelijk helpen deze tips jou tijdens je volgende wandeling om tot jezelf te komen. Veel wandelplezier!

Doe mee met Wendy’s Wandelweek!

Houd jij ook van wandelen? Of zou je misschien wat vaker willen wandelen? Doe dan mee met Wendy’s Wandelweek! We roepen iedereen op om ook lekker te gaan wandelen in deze kerstweek. Elke dag een half uurtje wandelen is al heel gezond. We vinden het leuk om te zien waar jij wandelt! Deel een foto of filmpje van je wandeling op Instagram en tag @wendyonlinenl. Wij delen jouw bijdrage op ons kanaal, bovendien maak je kans om deze week een paar geweldige wandelschoenen te winnen van New Balance! Zie de winactie die afgelopen woensdag om 11 uur online kwam.

Lees ook:

Wendy over het advies om een half uur per dag te wandelen

Dit is waarom wandelen zo goed voor je is

Mindfulnessmeditatie van 15 minuten om de dag ontspannen te beginnen