fbpx

Zo geniet je mindful op vakantie

Nieuwsgierig kijk je rond, verwonderd op de mooie plek waar je bent. Je hart klopt en je gedachten roepen: ‘Dit is fijn, hier kan ik heerlijk rustig vakantie vieren en tot rust komen!’ Onze WENDY- en mindfulness expert Maryvonne Verkerke deelt vandaag tips hoe je mindful op vakantie gaat. 

Maar hoe doe je dat, een rustig vakantiegevoel vinden als je eindelijk vrij bent? Hoe zorg je ervoor dat de omstandigheden perfect zijn, wat nu eenmaal hoort bij een vakantie? Voor de meeste mensen is het ervaren van rust tijdens de vakantie niet zo makkelijk. Al tijdens de voorbereidingen ontstaat er onrust: ‘Kan ik alles op mijn lijstje afvinken?’ of ‘Wie zal ik vragen voor de plantjes?’ Onze gedachten gaan over de accommodatie, over hoe de reis zal verlopen, over het weer en of we alles wel ingepakt hebben. Je kunt deze gedachten beter stoppen, want ze zorgen voor spanning! De meeste van onze zorgelijke gedachten over de toekomst zijn vaak niet realistisch. Hoe vaak ben je nu werkelijk iets vergeten? Door je aandacht naar het hier en nu te verplaatsen, naar de plek waar je bent, ervaar je minder stress. In het nu kun je in actie komen en de nodige voorbereidingen treffen om lekker weg te gaan.

Onze gedachten gaan ook over de hoge verwachtingen die we hebben van de vakantie. Na een periode hard werken hebben we zeker rust nodig. We leggen de lat voor onszelf hoog en creëren een prachtig beeld van hoe het eruit zal zien, hoe we ons voelen en wat de vakantie ons moet brengen. Maar hoe realistisch is dit? Ook hebben we allerlei fantasieën bij de bestemmingen die we uitkiezen: dat het daar alleen maar geweldig en paradijselijk is. Maar in werkelijkheid is vakantie vieren niet altijd makkelijk. Zeker niet als je met een groep of met een gezin gaat. In moderne gezinnen heeft iedereen veel privacy, en opeens ben je met dat gezin in een vreemd land helemaal op elkaar aangewezen. Dat vraagt nogal wat van iedereen.

Heb je ineens geen zin meer? Helemaal niet nodig! Met wat eenvoudige tips kun je een heel eind komen. Je kunt er zelf iets aan doen om jouw vakantie ontspannen en rustig te ervaren. Maak jezelf bewust van je verwachtingen en gedachten rondom je vrije weken. Gun het jezelf om de touwtjes te laten vieren: het hoeft niet perfect te zijn en beweeg mee met wat de vakantie je brengt. Soms is het super fantastisch op vakantie, maar soms ook niet. Alles hoort erbij, heerlijke en rustige dagen, maar ook saaie of woelige dagen. Dat is oké!

Met deze mindfulnesstips kun je meer genieten van je vakantie:

  1. Vakantiemotief

Het lijkt een open deur, maar waarom ga je op vakantie? Heel belangrijk, omdat de toon hiermee vooraf al gezet wordt. Vraag je maar af wat je graag wilt van deze vakantie? En vooral ook, wat wil ik niet?

  1. Van doen naar zijn

Gun jezelf de tijd om te schakelen van de doemodus naar de zijnsmodus. Dat kost wat tijd, want we zijn gewend aan het telkens maar druk zijn en doorgaan met onze bezigheden. Vanuit de zijnsmodus kunnen we meer genieten van het huidige moment. Zo mis je het nu niet!

  1. Stel je eisen bij

Wees je bewust van je verwachtingen en laat ze ook weer gaan. Als je je teveel laat leiden door hoe het moet zijn, dan vergeet je te ervaren hoe het werkelijk is.

  1. Vertraag je tempo

Stop met hollen: reizen is geen wedstrijd. Als je ergens de tijd voor neemt, kun je veel beter in je opnemen wat er allemaal om je heen gebeurt. Geuren, kleuren, geluiden, smaken: observeer met al je zintuigen en laat je omgeving op je inwerken.

  1. Single tasking

Probeer het eens om één ding tegelijk te doen, dat brengt zoveel rust. In je vakantie kun je dit mooi oefenen, zodat je hier in je dagelijks leven ook profijt van hebt. Als je eet dan eet je, als je loopt dan loop je, als je zit dan zit je en als staat dan sta je. Herinner jezelf eraan!

  1. Laat de tijd

Maak ruimte in je dag voor lummelen, rondkijken of mijmeren. Om echt tot rust te komen is het nodig om niet telkens op de klok te hoeven kijken. Eet als je trek hebt, rust als je behoefte hebt en kom in actie als het nodig is. Zo creëer je ruimte voor jezelf als mens.

  1. Zorg voor jezelf

Dit geldt niet alleen voor je vakantie, maar eigenlijk voor altijd. Het is onverstandig om alleen de vakantie te gebruiken voor goede zelfzorg. Als je niet gewend bent om voor jezelf te zorgen, dan leg je de lat hoog door dit in de vakantie wel te verwachten van jezelf. Doe iets wat je fijn vindt, pak iets op wat je altijd al wilde doen en wees ook lief voor jezelf. ‘Het is oké’ zeggen helpt! Of stel jezelf de vraag: ‘Wat heb ik nu nodig?’ aan het begin van een nieuwe vakantiedag.

Na een burnout verdiepte Maryvonne Verkerke zich in mindfulness. Ze is oprichter van de Mindfulnessschool en geeft mindfulness trainingen aan zowel kinderen als volwassenen.

Meer informatie over Maryvonne en de Mindfulnesschool vind je op deze website.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF