fbpx

Wist je dat? Vitamine D maakt je vrolijker en houdt je brein jong

Door de wintermaanden kan je je nog wel eens somber voelen. Onderzoek toont aan dat vitamine D goed is om de hersenen jong te houden en dat het helpt tegen depressie. Vitamine D is veelal in voeding te vinden zoals in vette vis, margarine en eieren. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D en draagt dus bij aan de gezondheid van je hersenen.

Verjonging voor de hersenen

Vitamine D beïnvloedt de structuur van de hersenen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het de grijze massa beïnvloedt. De hersenen bevatten een witte en grijze stof. Als we het over onze hersenen hebben, noemen we dit de ‘grijze massa’. De grijze stof zit vooral aan de buitenkant van je hersenen. Het bestaat voor het grootste deel uit zenuwcellen, zo meldt de Hersenstichting.

In 2022 werd door Nederlandse onderzoekers, van de afdeling epidemiologie op het Erasmus Universitair Medisch Centrum, vastgesteld dat bij geestelijk gezonde ouderen met een vitamine D-tekort vaker sprake was van een kleiner hersenvolume en een kleinere hippocampus (een gebiedje in de hersenen dat belangrijk is voor het geheugen).

Tijdens een onderzoek naar het effect van vitamine D op de hersenen, werden er van 1800 proefpersonen MRI-scans gemaakt en werd het bloedgehalte van vitamine D bepaald. De personen met een vitamine D-tekort bleken een versnelde veroudering van de hersenen te hebben.

Tegen depressie

Het is al langer bekend dat de zon goed voor je is, maar dat vitamine D tegen depressie helpt, is nieuw voor de meeste mensen. Uit meerdere onderzoeken blijkt het verband tussen een tekort en vitamine D en je humeur. Uit onderzoek waarin een grote groep vrouwen van 50 jaar en ouder (81.189) werd gevolgd, bleek dat depressies 21 procent minder vaak voorkwamen bij vrouwen die dagelijks meer dan 20 microgram vitamine D namen.

Onderzoekers geven wel aan dat je er niet vanuit kunt gaan dat vitamine D een depressie voorkomt. Iedere dag een stukje wandelen in de zon of producten eten die vitamine D bevatten, dragen bij aan gezonde hersenen en een goed humeur!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF