fbpx

6x wat je moet weten over vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbare organisch micronutriënt. Dit betekent dat het lichaam deze vitamine in beperkte mate kan opslaan. Daarnaast is het een van de weinige vitamines die het menselijk lichaam zelf kan produceren. Je huid maakt de vitamine aan als het in direct contact staat met zonlicht. Zonlicht is voor mensen dan ook de grootste bron van Vitamine D.

1. Haal ik vitamine D uit mijn voeding?

Vitamine D komt voor in je dagelijkse voeding. Ongeveer eenderde deel van de hoeveelheid vitamine D die je op een dag nodig hebt haal je uit de dagelijkse voeding. Vooral vette vis (zoals zalm, haring en makreel) is rijk aan vitamine D. Eieren bevatten redelijk wat vitamine D, melk en melkproducten nauwelijks. Aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten wordt vitamine D toegevoegd.

2. Maak je in de zon vitamine D aan?

Vooral tussen april en oktober maakt je huid onder invloed van de zon vitamine D aan. Maar probeer het hele jaar door iedere dag een kwartier tot een half uur per dag naar buiten te gaan tussen 11 en 15 uur. Het is namelijk een goede gewoonte om dagelijks buiten te zijn.

3. Welke vitamine D is de beste?

Vitamine D bestaat in verschillende soorten waarvan Vitamine D3 de beste is. Voor welke vorm je vitamine D3 je het beste kunt kiezen, hangt voornamelijk af van je behoefte en wensen. Je kunt ervan uitgaan dat alle vitamine D3 supplementen in ons aanbod voldoen aan de vereiste veiligheids- en kwaliteitskenmerken.

Vitamine D3 is beschikbaar als:

  • Vegan Vitamine D; normaliter wordt Vitamine D gewonnen uit wolvet, wat voor de meeste vegetariërs acceptabel is. Anders kun je kiezen voor vegan Vitamine D dat uit algen wordt gehaald.
  • Vitamine D druppels; de druppels worden goed opgenomen door het lichaam en zijn eenvoudig te doseren. Ideaal voor mensen die moeite hebben met pillen slikken.
  • Vitamine D tabletten; vitamine D3 in tabletten zijn makkelijk in te nemen en zijn er ook als kauwtabletten of smelttabletten.
  • Vitamine D capsules; door vitamine D te capsuleren is de inhoud beter bestand tegen vocht, licht en zuurstof wat ten goede komt van de houdbaarheid. In de meeste gevallen zijn er ook minder hulpstoffen nodig dan in tabletvorm.

4. Wanneer spreek je van een vitamine D tekort?

Bij een calcidiolwaarde van 50 nmol/liter.

5. Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine D?

Een vitamine D tekort kan voor verschillende problemen zorgen. Je kan je futloos voelen maar het kan ook zorgen voor hartproblemen. Een tekort veroorzaakt ook spierzwakte en botontkalking. Botontkalking is ook bekend als osteoporose. Bij jonge kinderen kan een tekort zorgen voor rachitis. Rachitis is een aandoening van het skelet. Dit veroorzaakt kromme benen bij kinderen. Vaak is dit het gevolg van een vitamine D tekort. Met een Vitamine D3 supplement kun je een tekort, naast gezonde voeding, voorkomen.

6. Kan je te veel vitamine D binnenkrijgen?

Ja, dit is in theorie mogelijk en een teveel aan vitamine D veroorzaakt problemen. Met een normaal voedingspatroon en het opvolgen van het doseringsadvies voor supplementen, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Een overschot kan op de lange termijn schade aan het hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Daarnaast kan je last krijgen van misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. In praktijk komt een overschot bij mensen heel weinig voor.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF