fbpx

Wendy in gesprek met: Irma Knol gooide het roer om toen ze haar baan verloor: ‘Ik leef gezonder en zit veel lekkerder in mijn vel’

In de serie Wendy in gesprek met interviewt Wendy deze zomer mensen over hun manier van fit worden. Drie zonen bracht Irma Knol groot. Ze had altijd een goede baan: juridisch secretaresse, liefst dertig jaar lang. De rest van haar leven vulde zich met veel. Gymnastiek, handbal, voetbal, fitness, workouts, druk met YouTube en Instagram, dat was het dynamische bestaan van Irma Knol (55). Ze heeft niet voor niks een tattoo van Juffrouw Mier laten zetten.

Enige tijd terug brak ze haar sleutelbeen. En zo werd juffrouw Mier fysiek wel even voor het blok gezet. Ze moest anders bewegen dan ze gewend was. Irma begon nog veel meer te wandelen dan ze al deed. ‘Ik stap wel stevig door, maar de beleving is toch anders als je relatief rustig door de natuur gaat. Een wereld ging voor me open, omdat ik zo veel ontdekte en zo genoot van alles wat ik zag. Ik woon in Drenthe en leerde eindelijk mijn eigen provincie goed kennen. Het is er zo mooi en dat zie ik nu. Wat een eye opener. Iedere dag ga ik een uurtje wandelen en nee, die stappenteller gaat niet mee. Geen prestatiedrang, puur genieten. Ik voel inmiddels veel meer ruimte in mijn hoofd en voel me ook fysiek veel beter, ik merk hoe mijn energie is gegroeid en hoeveel frisser ik in mijn brein ben. Wat ik me nu realiseer is dat zoiets simpels als wandelen mij zoveel balans heeft gegeven. Daar zocht ik niet eens naar, ik moest gewoon mijn levensbehoefte bewegen bevredigen, maar door al dat lopen ben ik gaan ontdekken hoe ik moet ontspannen. Soms loop ik met mijn koptelefoon op naar een podcast te luisteren, dan weer heb ik muziek op, ik geniet van alles. Voor het eerst denk ik bij bewegen: het hoeft niet perfect en ingewikkeld, het hoeft niet overdreven. Ik krijg daarvan enorm veel ruimte in mijn hoofd. En het is ook nog eens goed tegen buikvet.’

Ommekeer

Drie jaar geleden gooide ze het roer sowieso om. ‘Mijn contract werd niet verlengd en ineens was mijn veilige leventje weg. Ik had toch altijd die vaste baan. En nu? Maar inmiddels was ik al wel een instagram-account begonnen en zo ontdekten bedrijven en media mij. Libelle vroeg of ik voor hun site wilde vloggen, het UWV zei: “Mevrouw, waarom begint u geen eigen bedrijf?” Ja, dat was een goeie vraag. Waarom niet? Ik ben het type dat altijd uitdagingen in het leven zoekt. En ik geloof erin dat je moet doen wat je gelukkig maakt.’

En van al dat vloggen en posten, daar werd ze best blij van. Irma, moeder van drie zonen, de bekende YouTuber Enzo, Milan en Sjen, heeft inmiddels ruim 415.000 volgers op instagram en maakt voor 70.000 You Tube-abonnees filmpjes over haar leven waarin ze moeder is, motor rijdt, fitness workouts doet, kookt, alles vol positivisme, want ze staat meer dan stralend en energiek in het leven.

En ja, dat is wel eens anders geweest, maar zo heeft ze geleerd: het leven gaat in fases. Neem nou dat koken en eten. Met pubers was het een tijdje terug een beste toestand. Had ze die drie jongens nog zo opgevoed met gezonde zaken, wilden ze in hun tienerjaren toch liever roze koeken en kapsalon en meer van die dingen die wel vullen maar niet voeden. En zelf was ze soms ook nog wel wat aan het zoeken: ‘Vroeger vond ik een avocado echt geitenwollensokkerig. Toen Gert, mijn vriend, en ik het voor de eerste keer probeerden te eten vond ik het net stopverf. Gadverdarrie. Tot ik me erin ging verdiepen en las hoe goed het was. Toen ben ik het gaan verwerken in salades en ovengerechten met een eitje. Het gekke is: nu vind ik het gewoon lekker een hele avocado op te eten.’

Aanpakken

Irma gooide het roer dus steeds meer om. De sleutelbeenbreuk en het verlies van haar baan speelden daarin een grote rol, maar waren niet de ultieme trigger. Dat was de liefde:  ‘Toen ik tien jaar geleden Gert, mijn vriend, leerde kennen, had hij al jarenlang diabetes 2. Gert slikte daar veel medicijnen voor, dat zat me toch wel dwars. Ik zocht en vond veel informatie over diabetes 2 en dacht: wij gaan samen anders eten dan jij al die jaren gewend bent geweest. Dat was voor mijn vriend beter, maar ook voor mij. Het deed hem zienderogen goed, hij kon zijn medicijnen afbouwen en zelf kwam ik ook veel beter in mijn lijf te zitten. Een eye opener voor beiden.’

Blijmoedig doet ze haar verhaal. Ze is een vrouw van aanpakken. Irma staat altijd open voor uitdagingen, voor veranderingen. Toch waakt ze voor al te grote stappen, ze is gaan houden van de geleidelijke weg. ‘Ik zorg ervoor dat ik nooit te extreem word. Toen ik heel jong was, deed ik aan ritmische gymnastiek. Dat ging me zo goed af dat ik een hoog niveau bereikte. Een vriendinnetje met wie ik die sport deed, ging er zo ver in de top te bereiken dat ze bijna niks meer at om maar zo dun mogelijk te blijven. Ze at zo weinig, dat ze heel ziek werd. Anorexia. Het liep helemaal verkeerd af, ze is er uiteindelijk aan overleden. Dat gaf me zo’n verdriet, het heeft een enorme indruk op me gemaakt. Wij hadden een Bulgaarse trainster die haar handen op onze heupen legde en dan riep: “Te vet!” En ik was al een plank! Door het drama met mijn vriendin, voelde ik meteen: zo moet ik het later niet doen met mijn kinderen. Te extreem is heel erg fout. Ik heb dat altijd vast kunnen houden. Ik sta nog steeds maar één keer per jaar op de weegschaal. Uit zelfbescherming. En het hoeft ook niet elke dag avocado, spinazie en broccoli te zijn. Je moet verstandige keuzes maken, maar tot een bepaalde grens.’

Wat haar ook hielp: de wijze woorden van haar moeder. ‘Toen de kinderen puberden en urenlang op YouTube zitten, gamen, wiet roken en spijbelen de norm werden, had ik het soms echt zwaar, zag ik het niet meer zitten. Dan zei ze: “Irma, de basis komt altijd weer terug en die basis is goed.” En dat was zo. Ik heb daarvan geleerd altijd vertrouwen te hebben. Dat wil ik wel uitschreeuwen naar iedereen die pubers heeft: Het Komt Goed. Er komt een moment dat het draait, zelfs zo dat ze zich druk gaan maken om jou. Dat ze vragen: “Mam, gaat het met jou wel goed?” En nu zeggen die jongens: “Mam, jij bent goed bezig!” Als ik dat hoor, springen de tranen in mijn ogen. Van diep geluk.’

Bekijk hier de video van Wendy en Irma

Ook fitter voelen?

Om je fitter te voelen hoef je niet meteen heel je leven om te gooien. Kleine veranderingen in je leefstijl kunnen al binnen een paar weken effect hebben. Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden. Kijk op Fitopjouwmanier.nl wat het beste bij je past.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Rijksoverheid. Deze zomer verschijnt elke maandagavond een aflevering van Wendy in gesprek met.

Een uitgebreide versie van Wendy in gesprek met is ook te lezen in de nieuwe Wendy-special die nu in de winkel ligt. Je koopt hem hier.

Of neem een abonnement op de Wendy-specials.

Nu voor € 17,50 + 2 x zonneproduct van IK Skin Perfection t.w.v. € 71,50

De Wendy-specials verschijnen vier keer per jaar, in elk seizoen 1. Wil jij ook geen nummer meer missen? Neem dan nu een jaarabonnement en ontvang 4 x de Wendy-special plus 2 zonneproducten van IK Skin Perfection t.w.v. 71,50. Je ontvangt de de Mineral SPF 30 (€ 29,90) en de Sun SPF 50 (€ 41,90) van het mooie merk IKSkin Perfection. Deze krachtige, hydraterende zonnecrèmes beschermen je deze zomer optimaal tegen de zon en zijn bovendien natuurlijk en ontwikkeld in harmonie met de natuur!

Deze actie geldt zolang de voorraad strekt, dus wees er snel bij. Ga naar wendyonline.nl/abonnementen

 

Wendy Promo artikelIK Wendy in gesprek met: Irma Knol gooide het roer om toen ze haar baan verloor: 'Ik leef gezonder en zit veel lekkerder in mijn vel'

Bekijk ook deze afleveringen van de serie Wendy in gesprek met:

Wendy in gesprek met: Astrid hield long covid over aan corona: ‘Ik merk dat gezond leven me goed helpt’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF