fbpx

Wendy in gesprek met: Astrid hield long covid over aan corona: ‘Ik merk dat gezond leven me goed helpt’

In de serie Wendy in gesprek met interviewt Wendy deze zomer mensen over hun manier van fit worden. Innerlijke rust, balans, energie en gezond eten zijn de sleutelwoorden voor mental coach Astrid Spruit, moeder van een dochter van zeven en oprichter van Positieve Kijk. Toen ze zelf long covid overhield aan corona merkte dat gezond leven belangrijker was dan ooit. 

Zelf heeft de stralende veertiger een intense levensweg achter de rug. Altijd had ze last van opspelende darmen en er kwamen nogal wat heftige gebeurtenissen op haar levenspad, waaronder een traumatische bevalling en een gewapende overval. En toen kreeg ze vorig jaar ook nog eens long covid. Ze was uitgeblust, vergeetachtig, had overal spierpijn. Douchen was al een heel karwei.

Ze had kunnen denken: heb ik weer. Maar dat deed ze niet. ‘Ik dacht: practice what you preach. Als ik tegen anderen altijd zeg dat ze de dingen moeten accepteren en naar het positieve moeten draaien, moet ik dat zelf ook doen.’

Corona gaf haar inzicht en ze begon opnieuw aan de knoppen van haar leven te draaien. ‘Ik liet mijn bloed prikken zodat mijn intoleranties zichtbaar werden. Mij hielp gluten- en lactosevrij eten en het nemen van probiotica enorm. Bij dat laatste moet ik wel erbij zeggen: zorg dat je een goede en zuivere neemt die ook echt iets doet voor je lijf.’

80-20 regel

Ze leerde een les: wees eerlijk tegen jezelf als het om voeding gaat. ‘Ik kan eten wat ik wil, ik kom toch niet aan. Maar ik moest het bekennen: ik at me niet dik, ik at me ziek. Ik laat me hierin nu goed begeleiden. Mijn voedingscoach gaf me boodschappenlijstjes en zei: “Jij bent een type voor tarwevrij en glutenvrij eten en verder gewoon: 80-20. Tachtig procent verantwoord eten, twintig procent jezelf iets gunnen, iets waarvan je echt geniet. Dan ben je al een heel eind.” En dat klopte. Ook voor mij bleven de lekkere dingen lonken. De uitdaging was: met mate daarvan genieten en voor de rest: verstandig zijn. Keuzes maken. Minder brood, meer noten, zaden en pitten. De gevolgen zijn heel prettig, ik heb een veel lichter gevoel, ben gezelliger, creatiever en energieker geworden. Het stroomt meer.’

Ook in haar hoofd gingen door long covid wat schakels definitiever om: ‘Ik leefde al veel in het nu en ging mij nog meer focussen op alles wat er wél was. Door corona kon ik weinig meer, maar online zangles zat er vanuit mijn bed wel in. En die zangles, waarvan ik sowieso genoot, hielp enorm, met name bij het ademen. Mijn conditie werd er beter van. Ik heb dat meteen gedeeld met andere coronapatiënten: jongens, ga zingen, dat helpt echt!’

Facebookgroep

Astrid schreef alles stoer en vol positivisme van haar af in die zware maanden en zette een besloten Facebook-groep op die, mede dankzij Beau van Erven Dorens die tijdens zijn talkshow het toevallig net over corona-lotgenoten had, verbluffend snel groeide. Velen overladen elkaar daar met ervaringen en tips.

Astrid was zich meteen bewust van haar rol in deze: ‘Ik begon nog zorgvuldigerom te gaan met mijn taal. Als ik me even weer minder voelde, meed ik het woord ‘terugval’, maar sprak over een coronamuur waar ik tegen aanliep, op zoek naar de deur die ergens moest zitten. Oplossingsgericht dus. Zo heb ik mijn onlangs verschenen boek ook genoemd: De coronamuur.’

Mediteren

Meer tips die ze deelt: ‘Ik ben dagelijks begonnen met mediteren en vertelde de anderen hoe mij dit hielp. Ik ontdekte de ommetje-app; even kort wandelen, dat deed me goed, dus hup: delen. Dat vonden velen geweldig. Mensen begrijpen vaak niet wat er precies met je gebeurt als je corona hebt, lotgenoten wel. Ik begon steeds meer te genieten van wat er wél was en ik al wél weer kon. Anderen hadden dat ook en door dat te delen werd die Facebook-groep, Corona Lotgenoten Positieve Kijk Community, heel inspirerend. Kijk, je kunt mediteren als zweverig ervaren, maar ik heb voor de groep een speciale meditatie gemaakt, omdat er onder coronapatiënten best veel stress en angst zit. Zo kon ik die een beetje weghalen. En aan het eind van de dag vroegen we elkaar steevast: waar geniet jij al weer van, wat kun jij al weer wel?’

Astrid zelf telt haar zegeningen: ‘Ik kan al weer twee keer in de week sporten, wandelen, mediteren, dat is toch al heel wat! Natuurlijk kan ik nog steeds bepaalde dingen niet, maar mijn energie is inmiddels aanzienlijk toegenomen. Geweldig toch?’

Natuur

Dat is heel erg haar ding geworden: ‘Wees dankbaar. Toen ik naar het ziekenhuis werd gereden met corona was de wereld wit bevroren. Ik voelde me – toen ik door een vriend naar de eerste hulp werd gereden- gek genoeg geen slachtoffer, maar dacht: wow, dat ik dit zo mag zien. Ik zat echt te genieten, terwijl ik daar weinig aanleiding voor had. Die levenshouding trek ik nu heel erg door. Als ik in een mooie tuin zit voor een dag met Wendy, ben ik me daar enorm bewust van. De zon, de natuur, het water, het rustieke, al dat groen, ik word er heel blij van. Ik luister steeds beter naar mijn hart en geniet van de kleinste dingen.’

Bekijk de video van Wendy in gesprek met Astrid

 

Ook fitter voelen?

Om je fitter te voelen hoef je niet meteen heel je leven om te gooien. Kleine veranderingen in je leefstijl kunnen al binnen een paar weken effect hebben. Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden. Kijk op Fitopjouwmanier.nl wat het beste bij je past.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Rijksoverheid. Deze zomer verschijnt elke maandagavond een aflevering van Wendy in gesprek met.

Een uitgebreide versie van Wendy in gesprek met is ook te lezen in de nieuwe Wendy-special die nu in de winkel ligt. Je koopt hem hier.

Of neem een abonnement op de Wendy-specials.

Nu voor € 17,50 + 2 x zonneproduct van IK Skin Perfection t.w.v. € 71,50

De Wendy-specials verschijnen vier keer per jaar, in elk seizoen 1. Wil jij ook geen nummer meer missen? Neem dan nu een jaarabonnement en ontvang 4 x de Wendy-special plus 2 zonneproducten van IK Skin Perfection t.w.v. 71,50. Je ontvangt de de Mineral SPF 30 (€ 29,90) en de Sun SPF 50 (€ 41,90) van het mooie merk IKSkin Perfection. Deze krachtige, hydraterende zonnecrèmes beschermen je deze zomer optimaal tegen de zon en zijn bovendien natuurlijk en ontwikkeld in harmonie met de natuur!

Deze actie geldt zolang de voorraad strekt, dus wees er snel bij. Ga naar wendyonline.nl/abonnementen

 

Wendy Promo artikelIK Wendy in gesprek met: Astrid hield long covid over aan corona: ‘Ik merk dat gezond leven me goed helpt’

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF