fbpx

Wendy-expert Toña vertelt over het Hout element: ‘Woede is in de Chinese filosofie een constructieve kracht’

In de Chinese Geneeskunde staat de lente voor het zichtbare begin. Deze periode staat het Hout element centraal. Onze Wendy-expert Toña Wong Chung van Healing Space vertelt ons hoe dit element invloed uitoefent op ons leven en geeft tips om in balans te komen met je Hout element.

Moedig voorwaarts

De lente is officieel begonnen . De onmiskenbare tekenen zijn al losgebarsten in het fluiten van de vogels en de stengels die overal uit de grond komen. In de Chinese Geneeskunde spreken we in dit jaargetijde van het zichtbare begin en het element dat in deze periode centraal staat is het Hout element. Het is de tijd om te bewegen en tot actie over te gaan op de onderwerpen waar je in de winter op hebt lopen broeden. Als je weerstand voelt om in actie te komen in dit jaargetijde en een voorjaarsdip ervaart, is dat een teken dat je Hout element uit balans is. Word je wakker tussen 1.00 en 3.00 in de nacht? Heb je last van stijve spieren en gewrichten? Ervaar je soms een opgeblazen buik die alleen maar weggaat door te bewegen? Zijn je borsten gespannen en geïrriteerdheid voorafgaand aan je menstruatie? Heb je last van hooikoorts? Dit zijn ook allemaal tekenen dat je Hout element wat extra aandacht kan gebruiken.

Weerstand en groei

Elk element heeft vanuit de Chinese Geneeskunde een bijbehorende emotie, en de emotie die bij het Hout element hoort is woede. De woede die in de Chinese filosofie bedoeld wordt is een onverschrokken, maar ook constructieve kracht. Het is de kracht die het zaadje in de aarde verzamelt om door de donkere aardkorst heen te bewegen. Het is ook dezelfde kracht die de vlinder nodig heeft om uit de cocon te kruipen. Misschien weet je wel dat als je een vlinder uit de cocon helpt, dat deze vlinder er wel heel mooi uit komt, maar nooit kan vliegen. Zo is het voor ons als mensen ook heel belangrijk dat we kunnen omgaan met een dosis weerstand in het leven. Het is goed als we ontdekken dat datgene waar onze weerstand zit, ook de plek is waar we het meest kunnen groeien. Als ons Hout element in balans is beschikken we over een gezonde dosis assertiviteit; als ons Hout element juist uit balans is, slaat het om in agressie of apathie.

Organen lever en galblaas

De organen die bij het Hout element horen zijn de lever en de galblaas. De lever zorgt ervoor dat je ideeën hebt en de galblaas zorgt voor de uitvoering ervan. Als je moeilijk keuzes kunt maken, duidt dat in de Chinese Geneeskunde op een zwakke galblaasenergie. Ook een disbalans in de lever uit zich vaak via de galblaasenergie. Een bekend verschijnsel is bijvoorbeeld de typische leverhoofdpijn. Deze voel je bij je slapen, meestal aan één kant het sterkst, of achter je ogen en het klopt of steekt. Dat is een typisch verschijnsel dat optreedt als je lever aan het ontgiften is en dit gebeurt dan via de galblaasmeridiaan die precies daar op je lichaam loopt. Door goed voor je lever te zorgen, krijg of behoud je een sterk Hout element.

Hoe doe je dat? 

Je lever is het belangrijkste orgaan in je lichaam als het gaat om ontgifting. In onze westerse samenleving zijn genotmiddelen zo ingebed in ons dagelijks voedingspatroon, dat ik altijd eerst adviseer dat het niet zo zeer gaat om wat je gaat doen voor je lever, maar vooral over wat je gaat laten. Dan denk ik aan producten die door heel veel mensen (bijna) dagelijks gebruikt worden zoals koffie, alcohol, geraffineerde suikers, alle vormen van kunstmatige toevoegingen, zoals smaakversterkers of lightproducten en ga zo maar door.
Je lever heeft het heel druk met het afbreken van al deze stoffen om een gezond intern milieu te behouden. De genoemde producten zijn namelijk enorm verzurend in je lichaam en dat levert heel veel afbraakstoffen op. Deze zetten zich vast waar het bloed het traagst stroomt en dat is rond je gewrichten. Dat is ook de reden dat in de Chinese Geneeskunde voedingsadviezen gegeven worden als mensen met gewrichtspijn te maken hebben.

Naast het vermijden van bovenstaande producten, is het heel belangrijk dat je leert omgaan met stress in je leven. Een stressloos leven is niet het doel: er bestaat namelijk ook ‘een gezonde dosis stress’, de stress die ervoor zorgt dat je ergens doorheen kunt breken, zoals de vlinder uit de cocon. Het gaat er alleen om dat je hiermee leert omgaan in plaats van dit uit de weg te gaan. Stress die ons te veel wordt, levert namelijk ook heel veel verzuring op in het lichaam.

Nog meer tips voor je lever en je Hout element:

 • Gun je lever, vooral in deze tijd van het jaar, een opschoning. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag en doe eens een Ayurvedische heetwaterkuur: deze helpt je bij het afvoeren van afvalstoffen:
  – Neem 1 liter gefilterd water
  – Breng het in een pannetje of aan de kook
  – Draai het vuur laag en laat het water 20 minuten koken. Helende hitte verzamelt zich op deze manier in het water en dit helpt bij het afvoeren van afvalstoffen
  – Giet het gekookte water over in een thermoskan en drink steeds kleine kopjes, zo heet mogelijk zonder je tong te verbranden
 • Gebruik passende kruiden: mariadistel is een heel verzorgend kruid voor de lever, wat in het algemeen goed verdragen wordt. Ook resium is een nuttig drankje om in het voorjaar te drinken om je lever te verzorgen. Let op met kurkuma: dit wordt algemeen beschouwd als een gunstig middel voor de lever, maar dat is alleen zo als het bij jouw type past. Als je veel hitte in je hebt, kan het averechts werken en ontstekingen versterken. 
 • Eet verse biologische groene groenten.
 • Als je reiki doet, geef je bovenbuik dan extra aandacht in je zelfbehandeling.
 • Een edelsteen die fijn kan ondersteunen bij het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam is malachiet, een heel mooie groen/zwarte steen.
 • Op het Insta tv kanaal van Healing Space vind je een fijne meditatie /ademhalingstechniek voor je lever: kijk daarvoor naar het filmpje over het Hout element

Met bovenstaande tips kan je je lever op een zachte manier verzorgen. Let wel: hoe zacht je ook reinigt; als je lever het erg hard nodig heeft, ga je het merken aan sterke reacties zoals geïrriteerdheid en rusteloosheid. Ook wakker worden tussen 1.00 en 3.00 in de nacht is heel normaal als je lever aan het ontgiften is.

Toña Wong Chung

Toña Wong Chung by JaggerAndJune Wendy-expert Toña vertelt over het Hout element: 'Woede is in de Chinese filosofie een constructieve kracht'Toña Wong Chung is founder van Healing Space, Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling. Al meer dan 20 jaar werkt ze in het Healing Space behandelcentrum als holistisch (relatie) therapeut met Reiki, voeding, verschillende massage vormen, emotioneel lichaamswerk en spirituele coaching.

In 2015 schreef ze het boek “Hoe word ik de beste minnaar van de wereld”, gebaseerd op haar jarenlange ervaring in het begeleiden van koppels op een holistische, energetische manier.

Toña helpt verbinding te maken; met jezelf, je geliefde en de wereld.

Lees ook deze artikelen van Toña Wong Chung:

Tips van Wendy-expert Toña om in balans te komen met je metaal element

Waarom je in het najaar extra moet zorgen voor je miltenergie

Het element metaal uit de Chinese geneeskundige zorgt ervoor dat je je nu sneller verdrietig voeltWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF