fbpx

Tips van Wendy-expert Toña om in balans te komen met je Metaal element

We bevinden ons rondom de kortste dag van het jaar en in de Chinese Geneeskunde kun je dat vertalen als ‘het diepste Yin’. We bevinden ons daarmee ook in het laatste stuk van het Metaal element, vlak voor de overgang naar het Water element. Onze Wendy-expert Toña Wong Chung van Healing Space vertelt ons hoe dit invloed uitoefent op ons leven en geeft tips om in balans te komen met je Metaal element.

Aandacht voor je Metaal element

Bij het metaalelement horen de longen en de dikke darm. Deze hebben in de Chinese Geneeskunde een nauwe interactie met elkaar. Verder beïnvloedt het functioneren van deze organen de psychische aspecten die ik verderop zal bespreken. Andersom beïnvloeden de psychische aspecten ook het fysieke functioneren van deze organen.

Er zijn verschillende signalen waaraan je kan merken dat je Metaal element aandacht nodig heeft. Een aantal daarvan heb ik genoemd in mijn vorige artikel. Een ander signaal is, als je wakker wordt in de ‘longtijd’: dit is tussen 3.00 en 5.00 in de ochtend. Dat kan te maken hebben met het fysieke aspect, omdat je longen bezig zijn je lichaam te zuiveren van virussen en andere ongezonde stoffen die je hebt ingeademd. Maar het kan ook een emotionele reden hebben, namelijk verdriet dat op je drukt. Dit kan zich op allerlei verschillende manieren manifesteren in je leven, afhankelijk van of je meer Yin of Yang in je persoonlijkheid hebt.

Om te weten hoe jouw Yin – Yang balans in het Metaal element is, en om deze balans eventueel te herstellen, kan je terecht bij een therapeut die werkt met de Chinese Geneeskunde. Toch kan je zelf ook al een aantal dingen doen, afhankelijk van jouw persoonlijke Metaal-disharmonie. Misschien herken je je in een van de volgende omschrijvingen.

Tekort aan Metaal Yin

Bij gebrek aan Metaal Yin, kan je je snel afgewezen voelen en moeite hebben met het verwerken van verdriet. Daarom isoleer je jezelf en neem je niet de verantwoordelijkheid voor het aangaan, of juist voor het loslaten van vriendschappen. Je laat dit liever over aan anderen, van wie je je afhankelijk opstelt. Fysiek kan je merken dat je last hebt van ‘droogte’: een droge mond, een droge hoest of obstipatie.

Het helpt om voldoende water op kamertemperatuur te drinken, het liefst gezuiverd mineraalwater, zodat je de ‘droogte’ kan verhelpen. Ook heldere bouillons zijn daarom goed voor je. Vermijd daarnaast alle voeding die zuur is.

Overmaat aan Metaal Yin

Bij een overmaat aan Metaal Yin ben je bezitterig en autoritair. Je neemt een ander volledig in beslag en als dat niet geaccepteerd wordt, stoot je de ander fel af. Want voor jou geldt: óf je bent voor me, óf je bent tegen me.

Fysiek kan je merken dat je last hebt van slijmvorming.

Het kan helpen om ademhalingsoefeningen te doen (je leest hier meer over in mijn vorige artikel) of om jezelf te masseren. Beiden helpen je om beter te kunnen loslaten. Qua voeding helpt het om verwarmende voeding te gebruiken; drink bijvoorbeeld gember thee of kruid je eten met kaneel. Ook zure voeding kan je helpen, omdat het yin verlaagt. Maar vermijd juist zuivel, omdat dit nog meer slijmvorming kan geven.

Tekort aan Metaal Yang

Je klampt je vast aan het bekende, omdat je niet durft los te laten. Je houdt je vast aan regels, aan autoriteit en het voorgeschreven ritueel. Fysiek merk je dat je te veel ‘water’ in je systeem hebt, bijvoorbeeld waterig snot.

Het kan helpen om meer scherpe en verwarmende kruiden aan je eten toe te voegen om zo je Metaal energie te verhogen. Daarnaast zijn alle adviezen die gelden voor de tijd van het Aarde element heel nuttig voor je (zie hiervoor een van mijn vorige artikelen).

Overmaat aan Metaal Yang

Je hebt moeite om dat wat waardevol is vast te houden en je laat je gemakkelijk meevoeren met alles wat nieuw is. Zodra het nieuwe zich aandient, wordt het ‘oude’ snel en onterecht verworpen. Achteraf kan je hier spijt van hebben.

Het kan helpen om minder scherpe en pittige voeding te kiezen, maar juist meer zuur of bitter te eten, zoals bijvoorbeeld witlof of grapefruit. Ook koud afdouchen zal je goed doen.

Voor alle vier de bovenstaande disharmonieën geldt verder dat rustig bewegen en het doen van loopmeditaties, waarbij je je voeten heel bewust neerzet, heel erg goed is.

Evalueren

Evalueren’ is een activiteit die volgens de Chinese Geneeskunde bij het Metaal element hoort. Daarom past het uitstekend in deze tijd van het jaar om dat uitgebreid te doen als onderdeel van een grondig zelfonderzoek. Door jezelf goed te evalueren vergroot je je bewustwording en dat is de belangrijkste stap op weg naar balans.

Ook het analyseren van je relaties met andere mensen is helend. Onze persoonlijkheid vraagt ons hele leven lang om verfijning en het is goed om na te gaan hoe jouw gedrag andere mensen beïnvloedt en hoe dat steeds positiever kan zijn. Het is mooi om je tijdens deze periode van evaluatie te realiseren dat de kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van je relaties: zonder relaties waarin je je eigen betekenis voelt is alles wat je bezit namelijk zonder waarde. Een permanente staat van vreugde kan je alleen bereiken als je ook openstaat voor moeilijke gevoelens en keuzes maakt over hoe je daar mee om gaat.

Fijne oefeningen voor je Metaal element

* Een vaas met mooie ervaringen

Bij ons thuis staat een grote vaas met briefjes. Als we gedurende het jaar iets moois meemaken, dan schrijven we dat op een briefje en stoppen het in de vaas. Aan het einde van het jaar, in de Metaal tijd, is het fantastisch om alle briefjes er een voor een uit te halen en het positieve gevoel weer naar boven te laten komen. Zo verwerk je het jaar op een heel positieve manier.

* Schrijven

Schrijf een brief naar de mensen waar je dankbaar voor bent, of waar je het juist moeilijk mee hebt. Kies er vervolgens voor om de brief te posten, om hem voor te lezen aan de ontvanger of om hem te verbranden. In alle gevallen gaat het om het uiten van jouw gevoel; wat de ander er mee doet is zijn of haar deel.

* Zelfmassage

Aangezien de huid bij het metaalelement hoort, is het goed om je huid in deze tijd van het jaar extra aandacht te geven met een zelfmassage. Streling werkt versterkend voor de Long energie.

Ik wens je een prachtige evaluatie tijd toe met jezelf. Als de seizoenen komen waarin we weer naar buiten gaan, helpt dit om dat te doen met meer vreugde, meer zelfwaardering en meer waardering van je relaties dan daarvoor.

Toña Wong Chung

Toña Wong Chung by JaggerAndJune Tips van Wendy-expert Toña om in balans te komen met je Metaal elementToña Wong Chung is founder van Healing Space, Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling. Al meer dan 20 jaar werkt ze in het Healing Space behandelcentrum als holistisch (relatie) therapeut met Reiki, voeding, verschillende massage vormen, emotioneel lichaamswerk en spirituele coaching.

In 2015 schreef ze het boek “Hoe word ik de beste minnaar van de wereld”, gebaseerd op haar jarenlange ervaring in het begeleiden van koppels op een holistische, energetische manier.

Toña helpt verbinding te maken; met jezelf, je geliefde en de wereld.

Lees ook deze artikelen van Toña Wong Chung:

Waarom je in het najaar extra moet zorgen voor je miltenergie

Het element metaal uit de Chinese geneeskundige zorgt ervoor dat je je nu sneller verdrietig voeltWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF