fbpx

Wendy-expert Josje Smeets geeft tips om positief te blijven in de zoveelste lockdown

Helaas hebben we opnieuw te kampen met beperkende maatregelen vanwege het coronavirus. Veel mensen hebben het hé-le-maal gehad met lockdowns. Gelukspsycholoog en Wendy-expert Josje Smeets legt ons uit hoe we toch positief kunnen blijven.

Weg controle

Op het moment dat ons beperkende maatregelen worden opgelegd door de overheid, kunnen we spreken van controleverlies. Dit hangt altijd samen met verhoogde stressgevoelens. We weten dat we niets aan de situatie kunnen veranderen en ook begrijpen we maar al te goed waaróm deze maatregelen gelden. Maar toch; we balen ervan. Gedachtes als: Hoe lang duurt dit nog? en Wanneer mogen we weer leven zoals we dat gewend waren? komen steeds vaker bovendrijven.

Mijn eerste tip is dan ook de volgende. De truc zit hem in het vinden van zaken waar je wél controle over hebt. Dit heet de zogeheten cirkel van invloed. Ga eens na; waar kun je nog wél invloed op uitoefenen? Je kunt het nog steeds elke dag gezellig maken thuis bijvoorbeeld. Of een handjevol vrienden uitnodigen voor een etentje. Een koffie drinken met een vriend die je veel te weinig ziet. Maar je kunt ook groter denken. Misschien was je wel op zoek naar meer uitdaging in je leven; het zoeken naar een andere baan of een leuke cursus kan natuurlijk nog steeds. Als je je focus verlegt van datgene wat buiten je om gebeurt naar datgene wat plaatsvindt binnen je cirkel van invloed, zul je meer gevoelens van tevredenheid en geluk ervaren.

Het is zoals het is

Je zult dus zaken die buiten jezelf liggen moeten loslaten en accepteren. Het is namelijk zoals het is. Tip nummer twee op weg naar duurzaam geluk is dus acceptatie. Toch is dit misschien wel het moeilijkste dat er is. Je kunt op verschillende manieren leren loslaten:

  1. Zoek afleiding. Doe dingen die leuk zijn, zoals een fijne serie bingen of dansen op je favoriete playlist (aanrader!).
  2. Maak juist tijd voor de negatieve emoties die je voelt. Niet continu en op elk willekeurig moment, maar op gezette tijden. Las een piekerkwartiertje in, waarin je mag denken en de emoties die daarbij horen mag ervaren. Laat gevoelens over je heen komen, maar probeer ze ook een plekje te geven. Stop de gevoelens na de 15 minuten in een denkbeeldige la en laat ze daar zijn tot het volgende etmaal. Als je hier een tijdje mee oefent merk je dat positief denken gemakkelijker wordt.

Nog meer tips voor een goed humeur tijdens de lockdown

Maar er is meer. Er zijn tal van manieren die positief denken stimuleren. Probeer het volgende eens:

  1. Vermijd nieuwszenders en nieuwssites. Distantieer je even van alle negativiteit en neem alleen het meest noodzakelijke nieuws in je op.
  2. Geniet van de rust! Veel mensen gaven aan weer overprikkeld te zijn vanwege de drukte op de weg en in onze agenda’s. Laad weer even op, geniet ervan dat je thuis weer even ongestoord kunt werken. Voordat je het weet laten we ons weer meesleuren door de waan van de dag.
  3. Blijf in contact met anderen. En anders dan andere lockdowns mag veel nog wel. Spreek bijvoorbeeld af met vrienden om te wandelen, te bellen, een koffietje te doen en heb plezier. Sociaal contact is misschien wel de beste manier om met een positief gevoel de dag door te komen.

Gelukkig zijn kun je deels zelf sturen. Zélfs tijdens een lockdown. 

Heb jij last van negatieve gevoelens of stress? Josje Smeets (Gelukspsycholoog en eigenaar van HelloBetty) helpt je graag verder. Haar boek Happy in 100 dagen staat boordevol tips en helpt je al een heel eind op weg.

Happyin100dagen 2D 72dpi Wendy-expert Josje Smeets over het nut van plezier en genieten, ook tijdens Corona

Lees ook: Wendy-expert Josje Smeets over het nut van plezier en genieten, ook tijdens CoronaWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF