fbpx

De knutselwerkjes opruimen van je kinderen: opruimcoach Nele Colle legt uit hoe je dat slim en handig doet zonder verdrietige kinderen

De knutselwerkjes opruimen van je kinderen… Een gehaakte onderlegger, een zelfgemaakt schilderijtje, de zoveelste pennenhouder of tekening met ‘voor mama’ op. Allemaal superleuk en lief natuurlijk, die geschenkjes van kinderen, maar wat doe je ermee? Bewaren of toch maar stiekem weggooien? Onze Wendy-expert en opruimcoach Nele Colle legt uit wat de meest handige (en slimme) oplossing is.

Alles bewaren?

Dat kan natuurlijk, als jij daar de ruimte voor hebt. Maar onze zolders, kasten en garages staan vaak vol met spullen waar vaak niets meer mee wordt gedaan. Bovendien vragen al onze spullen bewust en onbewust onze aandacht en moet er vroeg of laat toch iets mee gebeuren.

Alles weg dan maar?

Dat kan ook, maar dat is voor de meesten toch een stapje te ver.

Wat dan wel?

  • Selecteer

Natuurlijk mag je iets bewaren, maar maak een selectie. Hou de geschenkjes die écht een speciale waarde hebben, en waar je zeker nog naar terugkijkt. Weet dat geschenkjes eigenlijk dienen om een boodschap over te brengen als ‘ik zie je graag’. Je hoeft geschenkjes en kaartjes dus eigenlijk niet te bewaren eens de boodschap is aangekomen.

  • Tijdelijke tentoonstelling

Kies een plek in je huis waar je knutsels een tijdje tentoon stelt. Een magneetmuur bijvoorbeeld, of span een touw waar je met wasspelden de werkjes aan hangt. Maak die plaats niet te groot en ruim af en toe op. Eentje in, is eentje uit.

  • Praat met je kinderen

Ruim de knutselwerkjes op samen met je kinderen. Ze zullen misschien verontwaardigd en zelfs wat triest reageren als ze horen dat er enkele kunstwerkjes weg moeten, maar leg hen uit dat je niet alles kan bewaren. Vraag hen waarom ze het maakten en vertel hen dat je hun knutselwerkje niet nodig hebt om te weten dat ze van je houden, of om aan hen te denken. Vertel dat je hen sowieso nooit kan en zal vergeten.

Heeft je kind het toch te lastig om een knutselwerkje weg te doen? Hou het dan maar even, tot de volgende opruimbeurt. En vraag het dan eens opnieuw. Soms hebben we allemaal wat tijd nodig om afstand te doen van spullen.

  • Doe niet stiekem weg

Is het dan niet eenvoudiger om gewoon stiekem wat knutselwerkjes weg te werken? Wellicht wel, maar dan leren de kinderen ook niets bij. In deze tijd waar er nog nooit zoveel spullen zijn geweest, is het ook nog nooit zo belangrijk geweest om bewust om te gaan met wat we in huis halen en houden. En vroeg geleerd, is oud gedaan.

  • Begrens je herinneringen

Natuurlijk blijven sommige werkjes gewoon uitgestald, of wil je ze echt bewaren. Bewaar ze dan in je herinneringendoos. Op die manier begrens je de ruimte die je geeft aan je herinneringen en blijf je niet eindeloos opstapelen. Hoe groot die doos is, en hoeveel het er zijn, dát kies je natuurlijk helemaal zelf.

  • Maak een foto-album

En wat je ook nog kan doen is simpelweg een foto nemen voor je het knutselwerkje weggooit. Die kan je zelfs delen met familie of in een album verwerken. Let er wel op dat je ook in je fotoarchief het overzicht bewaart. Een leuke app speciaal voor die knutselwerkjes is de app Friddo.

Opruimcoach Nele Colle

Nele is Wendy’s nieuwe opruimcoach. Regelmatig zal zij stukken schrijven voor wendyonline over de kunst van het opruimen. Na 12 jaar in het onderwijs, startte Nele als opruimcoach toen ze merkte dat rommel en chaos een enorme bron van onrust en stress kan zijn. En dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om het aan te pakken. Maar een spic en span huis, daar draait het voor Nele niet om. Wél om tijd, geld, plaats en energie voor wat belangrijk is. Een bewuster en duurzamer leven dus. Nele is auteur van de bestseller JOMO en ‘Je krijgt zoveel meer JA als je NEE kan zeggen’ en ontpopte zich daarnaast tot een gemotiveerd en gepassioneerd spreker. Ze geeft inspirerende lezingen waarmee ze al een paar duizend mensen kon motiveren. Kijk op haar site voor meer informatie.

Wendy lentespecial

In de lentespecial van WENDY die nu in de winkel ligt lees je een uitgebreid dossier over ‘de grote voorjaarsschoonmaak’. In je hoofd, je huis in je lijf. Koop hem nu in de winkel en lees alle tips om met een opgeruimd hoofd en een fit lijf de zomer in te gaan.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF