fbpx

Volg deze route door Drenthe en ontdek prachtige plekjes

Ben je opzoek naar een route door Drenthe om heerlijk te wandelen? In september brachten we samen met Wendy en Leontien het wandelboekje uit en wij delen de leukste routes met jou. Trek je wandelschoenen maar aan, want we hebben een route voor je klaarstaan door het Nationaal park Dwingelderveld.

Drenthe

De provincie met de rijke geschiedenis wordt ook wel ‘T’oalde Landschap’ genoemd. En terecht, bodemvondsten tonen aan dat er 60.000 jaar geleden al mensen rondliepen in de provincie. Wist je dat hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn? In Drenthe zijn er maar liefst 52 te vinden. Daarnaast is Drenthe drie nationale parken rijk. Van bos tot heide, langs water of zandvlaktes: je kunt het er allemaal vinden. En er is veel ruimte, want er wonen weinig mensen: amper 500.000. De meeste uiteraard in de hoofdstad Assen.

Informatie over de wandeling

Duur: De route is 6,5 kilometer lang. Je kunt de route in 2 uur lopen.
Parkeren en beginpunt: Spierigerweg, 7963 RA, Dwingeloo

Klik hier om naar de route te gaan.

Dwingelderveld

Het Nationaal park Dwingelderveld noemen ze wel eens: de kameleon. Zo kleurt het nationale park in het voorjaar wit van de veenpluis, in de zomer ziet de hei paars en in de herfst geeft het gras het hele park een oranjegele gloed. Het grootste natte heidegebied van West-Europa maakt het tot een uniek stuk natuur. Bossen, jeneverbesstruwelen, esdorpen, grafheuvels en ruim veertig vennen is het Dwingelderveld rijk. Als je een dag in de natuur wilt doorbrengen, is deze route van Staatsbosbeheer helemaal een route voor jou!

Wat is er te zien?

Wanneer je bij de parkeerplaats links het bos inloopt begint je route tussen de hoog reikende bomen. Die bomen zullen plots verdwijnen waarna je over een breed zandpad wandelt en uiteindelijk oog in oog staat met het Koelevaartsveen. Een groot ven waar je heerlijk kan genieten van een vergezicht tussen het vele water. Mocht je in de verte een grote witte vlek zien bewegen, schrik niet. Het landschap rond het Koelevaartsveen wordt bewoond door de Drentse heideschapen.

Waar te parkeren?

De parkeerplaats is te vinden aan de Spierigerweg, 7963 RA in Dwingeloo. Hier is ook direct het startpunt van de route! Wanneer je bij de parkeerplaats links het bos inloopt vind je snel de eerste blauwe wegaanwijzer voor de blauwe route.

Schoeisel

Voor het natste heidegebied van West-Europa raden wij aan om goeie waterdichte wandelschoenen aan te trekken! Zeker in de winter kan het voorkomen dat je plassen water moet doorkruisen, trek daarom in deze tijd van het jaar misschien wel je regenlaarzen aan of neem een paar extra droge sokken mee!

Even lekker eten en drinken

Langs de route staan er bankjes, waar je je eigen gesmeerde boterham in alle rust kunt op peuzelen. Mocht je na de wandeling toch willen genieten van een warm kopje koffie of een uitgebreide lunch, kan dit bij Van der Valk restaurant.

Flora en Fauna

Hoog kijken is verleidelijk met al die bomen rondom, maar af en toe de grond afspeuren is aan te bevelen. Wie weet spot je een Sponszwam of een van de andere paddenstoelen die zich tussen de bomen hebben genesteld. Maar blijf ook niet te lang omlaag kijken want voor je het weet vliegt er een boomvalk, torenvalk of wespendiefboven je langs. Wanneer je het doorkijkje aan je linkerzijde bewondert kan er aan je rechterzijde zomaar een hert voorbijrennen. Voor deze wandeling geldt: geniet, maar blijf alert!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF