fbpx

Vermindert stress écht met de jaren?

Heb je het gevoel dat je minder stress ervaart dan toen je jonger was? Nou, je hebt gelijk! Volgens een studie die gebruik maakte van gegevens van de National Study of Daily Experiences (NSDE), blijkt dat stress inderdaad afneemt naarmate we ouder worden. Dus maak je geen zorgen, er is hoop voor een stressvrije toekomst!

In dit onderzoek hebben Amerikaanse onderzoekers gedurende een periode van 20 jaar de relatie tussen stress en leeftijd onderzocht. Ze hebben regelmatig 2.845 deelnemers tussen de leeftijd van 22 en 77 jaar ondervraagd over hun stressniveaus.

Wie zijn er het gestrest?

In onze twintiger jaren ervaren we doorgaans de meeste stress, omdat deze periode vol zit met gebeurtenissen die ons leven drastisch kunnen veranderen. Denk aan het volgen van een studie, het zoeken naar werk, het aangaan van een relatie, het krijgen van kinderen, en ga zo maar door. Naarmate we de dertig bereiken, neemt de stress over het algemeen af. Na verloop van tijd ervaren volwassenen gemiddeld 11 procent minder stressvolle dagen. Bij ouderen is deze afname zelfs nog groter, namelijk 47 procent van hun stressreacties.

Vrolijk oud

Deze studie is interessant, maar er zijn een paar dingen waar we op moeten letten. Ze hebben de stress niet echt gemeten, maar gewoon aan de deelnemers gevraagd hoe gestrest ze waren. Dat is nogal subjectief, want wat voor de één stressvol is, kan voor de ander ‘easy’ zijn. Bovendien waren er voornamelijk mensen uit de middenklasse, bijna geen mensen uit de lagere sociaaleconomische groepen. Dat is jammer, want die mensen kunnen juist veel stress ervaren door hun financiële situatie. Ze hebben ook niet verteld hoeveel mensen zijn afgehaakt tijdens het onderzoek, wat de resultaten kan vertekenen. Het is niet duidelijk waarom stress afneemt naarmate we ouder worden. Het kan zijn dat we gewoon beter leren omgaan met stress naarmate we meer levenservaring opdoen. En laten we niet vergeten dat uitdagingen zoals studeren, kinderen krijgen of een nieuwe baan vinden niet altijd als negatieve stress worden ervaren, maar juist als spannende kansen. Maar ouder worden is misschien toch leuker dan we denken!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF