fbpx

Stress? Alles wat je wil weten over stress en de symptomen

Alhoewel we hier best al wat over geschreven hebben zijn we eigenlijk nog niet ingegaan op het begrip ‘stress’ an sich. Wat is het nou eigenlijk? Waar komt het vandaan en wat kun je er tegen doen?

Stress, het is een woord dat vaak gelinkt wordt aan een ongezonde levensstijl. Dat hoeft helemaal niet. Stress is simpelweg een spanning en/of een druk die je ervaart. Zo heb je nou eenmaal een bepaalde mate aan stress nodig om goed te kunnen functioneren. Ook zorgt de spanning, die gepaard gaat met stress, ervoor dat je lichaam voorbereid is om te kunnen reageren op bedreigende situaties. Hierbij komt het hormoon adrenaline vrij. Stress wordt pas ongezond wanneer je te lang stress hebt, omdat je lichaam langer nodig heeft om te herstellen van dit hormoon. Hier komt overigens het begrip ‘burn-out’ om de hoek kijken…

De maatschappij

Nu is de vraag natuurlijk waar al die overbodige stress vandaan komt, maar hier is niet eenzelfde antwoord op. Het is een combinatie van. Zo kan het met je persoonlijkheid van doen hebben, als je bijvoorbeeld perfectionistisch bent, maar ook kan je een bepaalde werkdruk ervaren. Nu leven we ook wel in een maatschappij waarbij het heel normaal is om duizenden dingen tegelijkertijd te doen en waar ‘nee’ zeggen vaak niet als optie wordt beschouwd. Het is sociaal geaccepteerd en dus doet iedereen het maar.

Stress verminderen en tegengaan

Om zo min mogelijk ‘extra’ stress te creëren is het van belang dat je een gezonde levensstijl hebt. Zo is wat minder koffie wellicht geen slecht idee en moet je ook aan je dagelijkse beweging komen, waardoor je endorfine aanmaakt. Endorfine heeft als eigenschap om pijn te tegen te gaan, bijvoorbeeld bij sporten. Maar ook als je gestresst bent wordt dit gezien als ‘pijn’ voor het lichaam. Win-win dus!

Daarnaast kan het helpen om eens een lijstje voor jezelf op te stellen met alle factoren die voor jou stress veroorzaken. Kijk wat je hieraan kunt veranderen en waar je in je agenda eens wat vaker wat vrije tijd in kunt plannen. Ook al ga je maar even een wandeling van een half uur maken, dit kan al een hele verademing zijn!

Ook interessant:WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF