fbpx

Wist je dat trauma’s van invloed kunnen zijn op het hebben van een goede nachtrust?

Hoe goed slaap jij ‘s nachts? Word je uitgerust wakker, of blijf je het liefst de hele dag in bed liggen? Mark Schadenberg is slaapexpert en auteur van het boek ‘Van slaapwandeling naar droomleven’.  Hij legt uit wat het belang is van een goede nachtrust, en wat mogelijke oorzaken van slecht slapen kunnen zijn. 

Wat was voor jou de aanleiding om te starten met het schrijven van je boek?

‘Ik zag ontzettend veel mensen om mij heen kampen met dezelfde slaapproblemen als ik ervaren heb. Ik zag wat het oplossen van deze problemen voor mij betekende, dat wilde ik heel graag delen. Overal word je doodgegooid met slaaptips, maar iedereen zegt weer wat anders. Daarom wilde ik duidelijke handvatten geven waar mensen mee aan de slag kunnen.’

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?

‘Ik zie de nacht als de basis van alles. Er zijn zoveel processen gaande terwijl je slaapt. Je bouwt energie op in je slaap om te kunnen leven, en je rust uit van de lange dag die je achter de rug hebt. Jouw lichaam verwerkt de dag tijdens de nacht. Zowel fysiek als energetisch. Kijk maar naar je dromen, die geven een heel goed beeld over hoe jij je voelt. Als jouw nachtrust verstoord wordt, zal je minder goed bepaalde situaties verwerken. Wat weer allemaal vervelende gevolgen heeft.’

Hoe hebben trauma’s invloed op je nachtrust?

‘Vervelende ingrijpende situaties die we meemaken in ons leven worden in ons lichaam opgeslagen als trauma. Dit trauma zorgt ervoor dat wij constant in een soort overlevingsstand staan. Je lichaam staat paraat om te reageren in geval van nood. Deze spanning die vastzit in jouw lichaam zorgt ervoor dat jouw lichaam niet in rustmodus kan komen. Jouw zenuwstelsel kan simpelweg niet genoeg ontspannen om in slaap te vallen. De nacht is namelijk vanuit de geschiedenis van de mens altijd het gevaarlijkste geweest, omdat je dan het kwetsbaarst bent. Niet gek dat jouw lichaam dan niet in slaap kan vallen, als je nog volledig in die overlevingsstand staat.’

Wat voor gevolgen heeft dit voor je (mentale) gezondheid?

‘Slecht slapen, zorgt er vaak voor dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Je slaapt slecht en daardoor heb je minder energie. Omdat je minder energie hebt, ben je minder productief of is het lastiger om door de dag heen te komen. Daar voel je je weer slecht door en daardoor slaap je nog slechter. We weten allemaal hoe het voelt als je een nacht slecht geslapen hebt. Je bent futloos, moe en je hebt vaak veel minder motivatie om dingen te doen. Als dit langere tijd aanhoudt, kan je je voorstellen dat je daar niet gelukkiger van wordt. Mensen die slecht slapen, voelen zich ook vaker ongelukkiger dan mensen die een goede nachtrust ervaren. En dan heb ik het nog niet gehad over de fysieke gevolgen van weinig slaap. Hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht, lager libido en een slechter concentratievermogen, waardoor de kans op ongelukken veel groter zijn.’

Heb je zelf te maken gehad met een verstoorde nachtrust door trauma’s?

‘Ik ben ooit als slaapcoach begonnen na mijn tijd bij defensie. Daar heb ik aardig veel dingen gezien en meegemaakt die als traumatische ervaring bestempeld zouden kunnen worden. Dat zorgde ervoor dat ik zelf ook ontzettend slecht sliep. Na een tijdje kwam ik erachter dat deze trauma’s niet alleen voortkwamen uit mijn tijd bij defensie. Mijn trauma’s kwamen ook door mijn geboorte, jeugd en familiegeschiedenis. Dit zag ik veel vaker terugkomen. Daarom ben ik toen volledig in traumaheling gedoken. Ik merkte dat ik door aan mijn trauma’s te werken, ik beter ging slapen. Maar dat niet alleen, mijn hele leven verbeterde. Mijn relaties met mijn familie en partner werden zoveel beter en ik kreeg veel minder last van vervelende gedachtes en gevoelens.’

Wat voor stappen kunnen mensen zetten die last hebben van een verstoorde nachtrust door trauma’s?

‘Wat voor traumatische ervaringen heb je meegemaakt? Ga ze eens allemaal opschrijven. Wat zijn de vervelende gebeurtenissen die nu nog impact hebben op jouw leven. En ga ook eens vragen welke traumatische ervaringen je ouders en grootouders hebben gehad. Want ook deze hebben invloed op jou. Welke trauma’s kunnen ervoor zorgen dat jouw lichaam nog in die overlevingsstand staat? Welke angsten voel jij nog? Het zijn allemaal vragen waar jij zelf mee aan de slag kan. Kennis is macht, ook hierin. Hoe meer jij jezelf begrijpt, hoe beter jij begrijpt hoe jouw lichaam in elkaar zit.’

Wat kan naast trauma’s nog meer van invloed zijn op het hebben van een goede nachtrust?/ Wat zou je de lezer mee willen geven vanuit jouw perspectief?

‘Leefstijl is uiteraard ook ontzettend belangrijk. Eten, drinken, beweging, schermtijd, emoties die je ervaart en noem zo maar op hebben allemaal invloed op jouw slaap. Wat ik je daarom mee wil geven is het volgende; leer jezelf kennen. Ik kan jou namelijk wel vertellen dat je niet meer naar een scherm moet kijken twee uur voor je gaat slapen, maar ik denk dat je dat echt wel weet. De belangrijke vraag is waarom jij de dingen doet waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn. Waarom zorg jij niet goed voor jezelf en eet je ongezond? Waarom verdoof jij bepaalde gevoelens door elke avond een paar glazen alcohol te drinken op de bank? Dit komt allemaal weer terug bij trauma en zelfwaarde. Gun jij het jezelf om je goed te voelen, of voel je daar blokkades? Dit zie ik ontzettend vaak. Daarom is het belangrijk dat jij gaat kijken waarom jij bepaald gedrag vertoont. En ook hierbij komt trauma en erfelijk trauma regelmatig terug.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF