fbpx

Met deze 7 voedingstips kun je je slaappatroon verbeteren

Een goede slaapkwaliteit is cruciaal om je vrolijk en energiek te voelen. Helaas is dit niet iedereen gegeven. Zo zegt 40 procent van de mannen en 60 procent van de vrouwen regelmatig slaapproblemen te hebben. Dit kan de welbekende oorzaken hebben zoals stress, een verstoord dagritme of lichamelijke klachten. Maar wist je dat voeding ook veel invloed heeft op je slaappatroon? Hormoondeskundige Ralph Moorman geeft je in deze blog tips.

Je kunt je slaappatroon verbeteren of juist ondermijnen door voeding. Dit komt bijvoorbeeld doordat veel grondstoffen en ondersteunende mineralen en vitaminen om het slaaphormoon melatonine te maken uit je voeding moeten komen. Een voedingspatroon met veel variatie en verse minimaal bewerkte producten is de basis om tekorten aan deze stoffen te voorkomen. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen je activeren of juist wat meer tot rust brengen. De is de timing van het eten hiervan is dus zeer van belang.

7 manieren om met je voeding voor een betere slaap te zorgen

1 Zorg voor voldoende inname van tryptofaan
Tryptofaan is een aminozuur dat als grondstof dient om het slaaphormoon melatonine van te maken. Goede bronnen van tryptofaan zijn kalkoen, kip, eieren, pompoenzaden, bonen, pinda’s en groene groenten.
2 Let op met voedselovergevoeligheden
Als je ‘s avonds iets eet wat je niet optimaal kunt verteren en verdragen, dan levert dat stress op voor je lijf waarbij het stresshormoon cortisol vrijkomt. Cortisol remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine waardoor je minder goed slaapt.
3 Zorg voor een stabiele bloedsuiker
Als je ’s nachts een schommelende bloedsuiker krijgt kan dat voor een slechte slaap zorgen. Let  dus extra goed op met het eten van zoete snacks in de avond.
4 Eet geen energieboosters in de avond
Voedingsbronnen die je juist wakker en alert kunnen maken in plaats van rustig zijn koffie, thee, chocolade, pepers, en knoflook.
5 Drink kamillethee of thee met valeriaan
Kamille en valeriaan kunnen een kalmerende werking hebben.
6 Eet niet teveel laat in de avond
Dit geeft je spijsvertering rust en dan slaap je ook beter.
7 Drink geen alcohol
Het lijkt alsof je makkelijker inslaapt door alcohol, maar je slaapkwaliteit verslechtert er juist door.

Klik hier voor het boek ‘Hormoonbalans Voor Vrouwen’ van Ralph Moorman.

Volg Hormoonfactor via Facebook of Instagram.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF