fbpx

Slapen met je partner bevordert je gezondheid

Al heb je een dekbed met de beste donsveren, slapen met je partner is natuurlijk het lekkerste. Uit een onderzoek van Pittsburgh-University blijkt dat het óók nog eens goed is voor je gezondheid. Het maakt niet uit of je al jaren getrouwd bent of dat je net een tijdje een relatie hebt. Samen slapen versterkt de band en verbetert de slaapkwaliteit. Zodra je de volgende voordelen kent, zou je het liefst iedere nacht tegen je liefje aankruipen.

1. Verhoogt het knuffelhormoon

Filmmakers geven ons het idee dat koppels de hele nacht tegen elkaar aan liggen, maar in de praktijk komt dit nauwelijks voor. Tóch zouden stellen vaker lepeltje-lepeltje moeten liggen. Tijdens het knuffelen komt namelijk het hormoon oxytocine vrij, ofwel het knuffel- of liefdeshormoon. Een hoog niveau van oxytocine geeft een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Je voelt je veilig en daardoor slaap je beter.

2. Vermindert stress

Door een hoger niveau van oxytocine, maakt het lichaam minder cortisol aan. Dit hormoon komt doorgaans vrij bij stress. Door verhoogde cortisol heb je een versnelde hersenactiviteit waardoor je lichaam vaker ontwaakt. Het is een vicieuze cirkel, want slechte slaapkwaliteit zorgt ook weer voor een hoger cortisolgehalte. Een simpele manier om deze cirkel te doorbreken, is om naast je partner te slapen. Het is belangrijk dat oxytocine en cortisol goed samenwerken. Het zorgt niet alleen voor een betere nachtrust, het verkleint namelijk ook de kans op hart- en vaatziekten, dementie, overgewicht en depressies. Ook wordt de spijsvertering bevorderd, de genezing en groei van spieren én je immuunsysteem versterkt. Bizar wat je kunt bereiken door met je geliefde te knuffelen!

3. Verbetert REM-slaap

Je lichaam doorloopt ’s nachts verschillende slaapfasen. Tijdens de REM-slaap heb je vaak levensechte dromen en onbewust geef je emotionele ervaringen een plekje. De REM-slaap kan worden verstoord door stress. Zoals eerder benoemd, voel je je veiliger als je partner in de buurt is en ben je minder gestrest. Als je met je partner in bed ligt, wordt de slaapkwaliteit verbetert doordat je meer tijd doorbrengt in de REM-slaap.

4. Stabiliseert de lichaamstemperatuur

Daarentegen kost dromen je lichaam veel energie en daarom geven de hersenen prioriteit aan overleven. Om warm te blijven, wordt de REM-slaap, ofwel de droomslaap, onderdrukt. Hierbij kan je partner een handje toesteken, zonder dat het hem of haar al te veel moeite kost. Door samen te slapen blijft je lichaam gemakkelijker op temperatuur en kun je tóch lekker dromen.

5. Optimaliseert mentale gezondheid

Slechte nachtrust zorgt ervoor dat het verwerkingsproces dat op dat moment plaatsvindt, wordt belemmerd. Dit kan ertoe leiden dat je prikkelbaar wordt of dat je je somber gaat voelen. Het is voor je mentale gezondheid dus belangrijk dat je goed slaapt en daar kun je op allerlei manieren voor zorgen. Gelukkig is er één simpele factor die je daarbij kan helpen: je partner. Bovendien is er geen fijnere manier van wakker worden dan met degene op wie je zo dol bent en alleen dat kan je dag al kleur geven.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF