fbpx

Column. Remona de Hond-Fransen over contact met je lijf: ‘Zonder mijn man naast me raakte ik toch langzaam uit koers’

Toen haar man Marc de Hond ziek werd, kwam bij Remona en Marc zelf hun topsportmentaliteit naar boven. Door extra te sporten zorgde Remona ervoor dat ze fysiek en mentaal sterk bleef. Zo bleef ze in contact met haar intuïtie. Maar na de dood van Marc is ze toch uit koers geraakt…

In de jaren dat ik topsport deed, richtte ik mijn leven zo in dat ik zo goed mogelijk kon trainen én presteren; ik voelde mijn lichaam feilloos aan. Ik studeerde fysiotherapie en deed later veel ervaring op als therapeut in de sport. Ik merkte dat ik mijn patiënten voor een groot deel kon helpen vanuit mijn eigen ervaring en niet per se met de dingen die ik uit de boeken had geleerd. Ik gebruikte vrijwel continu mijn hoofd en mijn lijf.

Intens gelukkig

Later, toen ik zwanger was van Livia, ging ik nog een laagje dieper. Ik was zo intens gelukkig en blij, dat ik me ook geen zorgen meer maakte over wat anderen van me vonden. En toen mijn twee beste vriendinnen een wereldreis gingen maken, was ik vooral heel blij voor hen en gunde ik ze die prachtige reis volledig – waar ik anders misschien jaloers was geweest. Ik was zwanger en dat was voor mij het allerbeste wat me op dat moment kon overkomen. Eenmaal moeder, voelde ik dat dat me ook makkelijk afging. Ik voelde Livia goed aan. Ze was heel ontspannen en vrolijk. Haar energie maakte de hele kamer vrolijk. Elke dag was een feestje met haar. Achttien maanden later werd James geboren. Hoewel hij een iets huilerige baby was en de borstvoeding niet zo makkelijk ging, lukte het me toch om bij mezelf te blijven en beide kinderen goed te blijven aanvoelen.

Strijdlustig

Kort na James’ geboorte werd Marc ziek. We waren strijdlustig en onze topsportmentaliteit kwam naar boven. Ik wilde vooral alle randvoorwaarden voor Marc en ons gezin zo goed mogelijk laten zijn, zodat we deze tijd goed zouden doorkomen. Zodat Marc kon genezen van kanker en de kinderen kind konden blijven. Ik plande voor mezelf extra sportsessies in omdat ik voorzag dat ik m’n fysieke kracht nodig had om mentaal ook sterk te blijven. Als ik er nu op terugkijk, snap ik niet hoe ik het heb gedaan, maar ik deed het met overgave en zonder twijfel.

Na het overlijden van Marc ging ik ermee door. Het lukte me om te blijven genieten van alles, maar ook om verdrietig te zijn. Het mocht er allemaal zijn. Ik voelde aan wat goed was voor mij en de kinderen. Ik bouwde ons nieuwe leven op in het andere dorp en ook dat deed ik weer vol overgave en zonder twijfel.

Nieuwe focus

Maar nu staat die denderende trein – zoals ik het nu zie, maar wat ik toen niet zo heb ervaren – soms helemaal stil of rijdt in ieder geval een stuk langzamer. Ik was me bewust van de gevaren van een burn-out of iets dergelijks en probeerde daarom zo min mogelijk hooi op mijn vork te nemen. Maar intussen maakte ik me wel weer druk over wat anderen van me vonden, wilde graag aardig gevonden worden. En was ik vooral nog in de rouw, voelde me verloren en vond het moeilijk om om hulp te vragen. Zonder mijn man naast me raakte ik toch langzaam uit koers. Ik ben verder van mezelf verwijderd en ik denk dat ik het nu pas zie: terwijl ik wist dat het boven m’n hoofd hing, gebeurde het toch. Ik ben sneller boos op de kinderen en kan heftiger reageren. Ik ben weer snel onzeker. Ik maak me druk over wat anderen van me vinden. Ik ben besluitelozer. Ik voel niet goed wat ik wil. Mijn intuïtie is op slechte dagen mijlenver te zoeken.

En hoewel ik vanuit mijn sport, mijn werk en mijn gezinsleven met Marc, inclusief kankeravontuur, weet dat ik júíst goed kan vertrouwen op mijn intuïtie, lukt het me nu even niet. De komende tijd ga ik meer focussen op mijn lichaam door meer te bewegen, massages te nemen en mezelf meer rustmomenten te gunnen. Het contact met mijn lijf herstellen, ik geloof dat dat de key is om mijn intuïtie terug te vinden.

Over Remona

Remona de Hond-Fransen verloor in 2020 haar man Marc de Hond. In haar columns in WENDY en op wendyonline.nl vertelt ze over hoe ze verder gaat met haar kinderen Livia (5) en James (4). Remona schreef ook een boek over haar leven zonder Marc: Laat je tranen vloeien tot een vijver.

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF