fbpx

Remona de Hond-Fransen blikt terug op haar laatste vakantie met Marc: ‘Twee jaar geleden zat hij nog naast me, hier aan het zwembad, en gingen we ervan uit dat we hier nog vaker zouden zijn’

Al dertig jaar gaat Remona met haar hele familie elk jaar naar Gran Canaria. Hier beleefde ze ook de laatste vakantie samen met haar man Marc, en nu keert ze terug naar het eiland met een gevoel van geluk en verdriet. In de nieuwe zomerspecial ‘ZOMER OP EEN EILAND’ vertelt ze erover. 

Ruim drie jaar geleden, op het moment dat het covidvirus langzaam ons land binnendrong, stapten wij op het vliegtuig naar Gran Canaria. Het was de eerste keer voor James dat hij ging vliegen, hij was anderhalf jaar en keek zijn ogen uit op het vliegveld. Marc nam hem trots op schoot en ze keken samen naar de koffers die ingeladen werden en later hoe het vliegtuig meer snelheid maakte en opsteeg. James keek z’n ogen uit en Marc keek naar James.

Laatste vakantie

Al dertig jaar gaan we met mijn familie in het voorjaar naar Gran Canaria. Ik ben daar als het ware opgegroeid van 6-jarig meisje tot moeder van twee kinderen. Dat jaar was het wel een beetje anders omdat Marc al een jaar ziek was. Hij zag op tegen de reis en de warmte, maar besloot om ervoor te gaan. Hij wilde de lichtjes blijven ophangen in de tunnel en daar hoorde dit ook bij. Met genoeg rust en met de hulp van mijn familie, hebben we een van onze fijnste vakanties ooit gehad met z’n vieren. Een week later ging ons land op slot, een echte vliegvakantie zat er voorlopig niet meer in. We waren extra dankbaar dat we onze vakantie al achter de rug hadden en dat die zo geslaagd was. Hier konden we nog wel even op teren. Weer vier weken later hadden we het allerslechtste slechtnieuwsgesprek in het ziekenhuis dat je kunt hebben: de immuuntherapie die Marc al een paar maanden kreeg deed zijn werk niet meer. Hij was uitbehandeld en een periode vol ongeloof en verdriet brak aan – en dat tijdens de pandemie. Acht weken later overleed hij.

De herinneringen aan onze nog – relatief – onbezorgde tijd in Gran Canaria waren nog zo vers. Het idee dat hij drie maanden ervoor nog in het vliegtuig zat en aan de rand van het zwembad zo enorm genoot van zijn kinderen was niet te bevatten. Weer het gevoel van dankbaarheid, maar nu ook in combinatie met verdriet. Hij zou nooit meer meemaken hoe de kinderen elk jaar weer genieten van deze heerlijke voorjaarsvakantie.

Verdriet

Twee jaar later, als de maatregelen versoepeld zijn, vliegen we weer met de hele familie naar Gran Canaria. De samenstelling is alleen anders. Sinds een halfjaar heb ik een vriend en hij gaat ook mee. Het voelt goed en ik ben heel blij dat hij meegaat. We kijken er allemaal naar uit. De kinderen zijn weer iets ouder en mijn vriend is heel lief voor de kinderen, ontfermt zich ook over hen. Misschien dat ik deze vakantie ook wat kan gaan ontspannen… Voor mij voelt het als een soort thuiskomen. Eenmaal in het appartement gaan we direct naar het zwembad. De kinderen spelen in het water en de eerste zonnestralen vallen op mijn lijf.
Dit voelt zo goed. Maar tegelijk voel ik me verdrietig. Dat ik Marc moet missen. Dat de kinderen hem moeten missen en bovenal
dat Marc die blije koppies moet missen. Het went nooit. Twee jaar geleden zat hij nog naast me, hier aan het zwembad, en gingen we ervan uit dat we hier nog vaker zouden zijn. Het is weer een typisch voorbeeld van mijn rouwproces, waarin ik heb ervaren dat je geluk en verdriet vrijwel tegelijk kunt voelen en dat ik dat gevoel heel fijn vind. Zoals Marc zei: ‘Laat je tranen vloeien tot een vijver en ga daar in de zomer met een bootje opvaren en in de winter op schaatsen.’ Hiermee gaf hij me de ultieme vrijheid om weer gelukkig te worden én me verdrietig te voelen zónder schuldgevoel. En Gran Canaria is een van de bijzondere plekken waar ik dat dubbele gevoel altijd zal hebben, maar ik zou nooit meer zonder dat gevoel naar het eiland willen.

Over Remona de Hond-Fransen

Remona de Hond-Fransen verloor in 2020 haar man Marc de Hond. In haar columns in WENDY en op wendyonline.nl vertelt ze over hoe ze verder gaat met haar kinderen Livia (5) en James (4). Remona schreef ook een boek over haar leven zonder Marc: Laat je tranen vloeien tot een vijver.

Zomerspecial van WENDY

De nieuwe extra dikke zomerspecial van WENDY met als thema ‘Zomer op een eiland‘ ligt nu in de winkel.  Een feestje om te maken en een feest om te lezen! We waren op de mooiste Nederlandse eilanden voor eilandinterviews met Noortje Herlaar, Edsilia Rombley en Tooske Ragas, reisden af naar Mallorca om binnenkijkers te maken bij Michael en Cindy Pilarczyk en drie andere Nederlanders die op Mallorca wonen en verzamelden de beste eilandtips voor de mooiste eilanden, met onder andere tips voor Curaçao, Kos en Bonaire. Natuurlijk ontbreekt ook Wendy’s lievelingseiland Ibiza niet in dit zomernummer. Daarbij geven we een gratis cursus Spaans weg zodat je deze zomer uit de voeten kunt op je Spaanse eiland, schreef bestsellerauteur Marion Pauw een zinderend zomerverhaal over seks na je vijftigste en vind je in dit nummer de grote zomerhoroscoop. Je koopt de nieuwe zomerspecial van WENDY vanaf nu in de winkel of in onze online shop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF