fbpx

Recept: Panzanella met perzik en sjalotvinaigrette

Schrijvende moeder Marja West en kokende dochter Anna Bontekoe hebben samen de eerste culinaire maffiathriller van Nederland geschreven. In het boek ‘Het zal nooit meer kaviaar zijn‘ vind je diverse vega(n) recepten die New Yorkse maffiabazen doen denken aan hun grootmoeders keuken in Palermo. Aanrader voor Moederdag! Scrol snel naar onder, want daar vind je één van de recepten uit het boek. 

Hoe kwamen jullie op het idee om samen een culinaire maffiathriller te schrijven?

Marja: ‘In 1984 las ik het boek Het kan niet altijd kaviaar zijn van Joh. M. Simmel, destijds een bestseller. Ik vertelde Anna over het boek die hem prompt kocht en, na het lezen ervan, verkocht was. Het idee ontstond om een “ode” op Simmels bestseller schrijven, immers, ik ben auteur en Anna is kok.’

Anna: ‘Ik was inderdaad meteen verkocht, het concept vond ik zo uniek en interessant. De combinatie van spanning, humor en het beeldende schrijven van Simmel vond ik vooral ontzettend gaaf. De recepten als rode draad maakte het verhaal compleet, je kon de spanning vrij letterlijk proeven. Dit concept leek voor ons de perfecte manier om onze krachten te bundelen, en zo geschiedde.’

panzanella

Jullie lieten je inspireren door het boek ‘Het kan niet altijd kaviaar zijn’, waarom is dit boek je altijd bijgebleven Marja?

Marja: ‘Het kan niet altijd kaviaar zijn is me bijgebleven omdat er voor een vernieuwde insteek was gekozen de recepten waarmee de hoofdpersoon een spionagenetwerk oprolt in het boek op te nemen. Het boek was en is daarmee niet doorsnee. In Simmels boek zijn geen kleurenfoto’s opgenomen, destijds was die techniek – gewoon papier en glossy samenvoegen, denk ik nog niet voorhanden of anders te duur. De tijden zijn veranderd, het leek mij een leuke combi bovendien, dit boek kon ik bij uitstek met mijn dochter schrijven.’

Is jullie band versterkt door het schrijven van dit boek?

Marja: ‘Anna en ik hebben altijd al een sterkte band gehad. Ik denk dat het samenwerken aan dit boek niet zo zeer de band versterkt heeft, als wel dat het meer inzicht heeft gegeven in elkaars competenties en ook wederzijds meer waardering daarvoor heeft opgeleverd. Ik had bijvoorbeeld geen idee hoe ingewikkeld het is om een uniek recept te ontwikkelen én dat fatsoenlijk op de foto te krijgen. Weliswaar heeft niet Anna maar Wendy van den Eijnde de foto’s gemaakt, toch moest dit in nauwe samenwerking gebeuren. De “mise-en-scene” – kleurgebruik en keuze voor servies en achtergrond items – is van Anna, daar heb ik me niet mee bemoeid. Ook heeft zij alle feiten gefactcheckt en dat bleek soms een hele klus.’

Anna: ‘Zo vind je in een van de hoofdstukken Sofia, verdwaald op Staten Island. Hier vraagt ze om de weg bij een pompstation, dit klinkt vrij simpel om op te zoeken.. toch? Niet dus, ik moest letterlijk terug in de tijd duiken om er zeker van te zijn dat het tankstation én de routebeschrijving die ze daar krijgt kloppend zijn. Het zijn kleine details, maar die maken het verhaal wel compleet.’

Wat is jullie favoriete recept uit het boek?

Marja: ‘Mijn favoriete recept is de Melanzane alla Parmigiana met citroenricotta, maar eerlijk gezegd (en niet omdat het mijn dochter is) ál haar recepten zijn heerlijk.’

Anna: ‘Ik denk dat dat voor mij de Pappa al pomodoro of de Caponata moet zijn, deze maak ik, of een variant erop, ook vaak op een doordeweekse avond.’

Panzanella met perzik en sjalotvinaigrette uit het boek

Hoeveelheid: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 100 gram oud brood
  • 50 milliliter milde olijfolie
  • 50 gram pijnboompitten
  • 3 romatomaten
  • 2 rijpe perziken
  • 50 gram basilicum
  • zout en peper

Voor de dressing:

  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 theelepel honing of agavesiroop
  • 1 eetlepel gedroogde dragon
  • ½ sjalot
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd het brood in blokjes ter grootte van een dobbelsteen en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Besprenkel met de olijfolie en wat zout en peper naar smaak.
  4. Meng alles goed en bak het brood 8 minuten in de oven.
  5. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren.
  6. Was en snijd de tomaten en perziken in partjes.
  7. Pluk de basilicumblaadjes en meng deze in een schaal met de tomaten, perziken en croutons.
  8. Doe de extra vierge olijfolie samen met de azijn, mosterd, honing of agavesiroop en de dragon in een schaaltje.
  9. Snipper de sjalot en voeg toe, breng op smaak met zout en peper en verdeel over de salade.
  10. Garneer met de pijnboompitten en eventueel wat extra basilicum

Het zal nooit meer kaviaar zijn is uitgegeven bij de Crime Compagnie en voor 21,99 te koop via deze link.

Foto: Wendy van den Eijnde



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF