fbpx

4x lachyoga

lachyoga

Leuk feit: ons lichaam kent het verschil niet tussen echt en nep lachen. En dat vormt nou net de basis voor lachyoga.

Wat is lachyoga?

Saskia van Velzen, lachtherapeut en medeoprichter van de Lachwinkel, legt uit: ‘Bij lachyoga maken we geen gebruik van grappen. Als je namelijk doet alsóf je lacht, dan zorgt je lichaam net zo goed voor de positieve en gezonde effecten van lachen.’ Het lachen wordt gecombineerd met yoga-ademhalingsoefeningen, zodat meer zuurstof naar de hersenen gaat en je je nog energieker gaat voelen. Doe lachyoga bij voorkeur in een groep. Reken maar dat je neplach vanzelf echt wordt als je de anderen bezig ziet.’

Probeer het uit

Iedereen kan lachyoga doen, ook thuis. Daarom: een oefening. Voordat je met de oefeningen begint: adem eens een keer diep in en uit. Op je uitademing zeg je: ‘hahahahahaha’. Hardop. Dit is het begin van de lach en de lachyoga. Vervolgens voeg je de volgende speloefeningen toe:

Motorlach

Soms moet de lach worden ‘opgestart’. Dat kan met deze oefening: stel je voor dat je op je favoriete motor zit. Steek je handen hoog in de lucht en leun relaxed achterover, of zit voorovergebogen op je racemonster. Je maakt een startbeweging met je hand of met je voet. Tijdens de startbeweging met je hand of met je voet. Tijdens de startbeweging zeg je: ‘hahahaha’. Daarna sterft het geluid weer af. Een tweede keer gaat hetzelfde, de derde keer start de motor en rijdt er in volle vaart vandoor, oftewel: je rent in motorhouding door de ruimte terwijl je heel hard lacht.

Huishoudelijke-takenlach

Het huishouden doen vinden we niet leuk. Maar wanneer je dit soort taken doet met een lach op je gezicht wordt het al veel gemakkelijker. Oefen met de groep de ramenzeemlach, de afwaslach, de strijklach of de stofzuiglach. Laat de groep andere nare huishoudelijke taakjes verzinnen.

Telefoonlach

Stel je voor dat je vriendin je aan de telefoon een hilarisch verhaal vertelt, waarbij je flink in de lach schiet. Oefen dit door je hand aan het oor te houden en lachend rond te lopen.

Lachcréme

Doe alsof je een deksel opendraait, haal met je wijsvinger een lik crème uit het denkbeeldige potje en smeer dit op je gezicht. Terwijl je smeert, stel je je voor dat de crème het lachen gemakkelijker maakt. Probeer maar eens. Hoe meer je smeert, hoe harder je moet lachen.

Meer over lachen in WENDY #13

cover 13Lachen is goed voor je gezondheid, je looks en veel meer! Kijk maar in WENDY #13 die nu in de winkel ligt. Daar kun je onder andere kans maken op een lach workshop en lees je veel meer leuke feiten over lachen.

Tekst:  ‘Lachyoga, lachen zonder reden‘ van Saskia van Velzen uit WENDY magazine #13
Beeld: Shutterstock

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF