fbpx

Personal trainer Kelby Jongen ontwikkelde speciaal voor Wendy een Postpartum-programma en deelt haar persoonlijke zwangerschapsverhaal: ‘Ondanks mijn fitheid kreeg ik bekkeninstabiliteit’

Mooi nieuws: personal trainer Kelby Jongen ontwikkelde special voor Wendy twee mooie beweegprogramma’s: Boost je leefstijl en het Postpartum-programma voor vrouwen die na hun zwangerschap weer aan hun lijf en conditie willen werken. Vanaf nu kun je je aanmelden voor de programma’s en kun je voor maar 60 euro acht weken lang begeleid aan je gezondheid werken. Kelby is moeder van Jason (6,) Olivia (3 ½) en Celeste (10 maanden) en bonusmama van Collin (14). Na drie zwangerschappen mag zij zich expert noemen op het gebied van postpartum. Lees hier haar persoonlijke verhaal.

Zwanger worden is niet vanzelfsprekend en voor iedereen ziet dit traject er anders uit. Ook bij mij zagen de drie zwangerschappen er anders uit. Ik weet nog goed dat we besloten hadden om te stoppen met de pil. Het kan toch wel even duren, dus we zien wel was mijn beredenering. Misschien wat naïef want het was meteen raak. Ontzettend dankbaar en blij waren we met deze zwangerschap. Ik heb mij super goed gevoeld op wat kwalen na. Van die kwalen die ze je niet vertellen wanneer je zwanger bent. Bloedneuzen, kramp in je tenen, maagzuur en nog wat van dit soort ongemakken, maar hé: geen klagen verder. De bevalling was wat uitdagender. Door mijn getrainde lijf had ik al meer dan 24 uur gebroken vliezen, maar er gebeurde niks. Na uren lang op een gymball – jaja je leest het goed gymball – in de douche te hebben gelegen besloten ze mij iets meer te gaan helpen. Lange bevalling maar al met al goed verlopen. Zal je de rest van de details besparen, het gaat tenslotte om het herstel daarna. Herstel verliep goed en binnen 6 weken stond ik alweer wat trainingen te geven en binnen enkele weken was ik op mijn oude gewicht. Domme actie om zo snel weer te gaan werken maar ja als zelfstandige ziet dit er wellicht iets anders uit.

Langer herstel

Bij Olivia ging het allemaal anders. Het zwanger raken duurde wat langer omdat ik helaas bij een uitstrijkje minder leuk nieuws kreeg. Ik had pap 3b en moest behandeld worden. Daarna was ik direct zwanger. In week 8 van mijn zwangerschap kreeg ik al direct bekkeninstabiliteit waardoor ik veel moest aanpassen. Paardrijden kon ik direct niet meer en trainen was zeer beperkt. Ik werd deze zwangerschap dan ook iets zwaarder omdat ik minder kon bewegen. Na een snelle soepele bevalling kon ik gaan herstellen. Na ongeveer 9 maanden kon ik pas weer hardlopen en echt krachttrainen. Het herstel van deze zwangerschap duurde veel langer en ook het verliezen van de kilo’s. Ik heb ijzeren discipline als het daarom gaat dus dat laatste was voor mij minder belangrijk.

Uitstrijkje

Toen we besloten nog graag een derde/vierde kindje te willen werd het allemaal een beetje anders. Het zwanger raken duurde dit keer zo lang dat ik het na 1 ½ jaar eigenlijk een beetje begon op te geven. Was het dan niet goed zo? Kon ik het niet beter naast me neerleggen? Ik had toch al 3 prachtige kids? Maar zoals de meeste vrouwen wellicht wel weten: als de wens er is voor een eerste, tweede of derde, dan wil je het gewoon heel graag. Weer bleek mijn baarmoeder niet in orde te zijn waardoor ik inmiddels voor de 3de keer werd behandeld. Maar ook hierna raakte ik direct zwanger. Ik raad dan ook altijd iedere vrouw aan uitstrijkjes te laten maken wanneer je wordt opgeroepen. Deze onderzoeken zijn zo belangrijk.

Bekkeninstabiliteit

Mijn laatste zwangerschap was erg zwaar, zowel het traject ernaar toe als mijn zwangerschap als het herstel daarna. Ik kreeg wederom bekkeninstabiliteit maar in een dusdanige vorm dat ik na 4 maanden zwangerschap al bijna niet meer kon lopen en in maand 8 echt alleen nog maar met krukken kon lopen en in bed kon liggen. Dit was moeilijk voor iemand die altijd zelfstandig is en fit en sterk. Maar ik kon niet anders dan mij overgeven aan deze laatste zware weken. Na uiteindelijk een inleiding en alsnog een zware bevalling kon ik dan eindelijk gaan herstellen. Ik was behoorlijk wat kilo’s aangekomen en merkte dat deze zwangerschap mij op alle fronten had uitgedaagd, fysiek maar ook mentaal. Inmiddels zijn we 10 maanden verder en kan ik zeggen dat het steeds beter met mij gaat. Ik kan weer paardrijden, hardlopen en ben weer krachttraining aan het doen. Moet met regelmaat nog wel keuzes maken maar ik ken mijn lijf wanneer ik te ver ben gegaan. Ik heb verschillende eigen bedrijven in Nederland en Denemarken waardoor het naast het verzorgen en tijd met de kids druk is met werk. We wonen op 2 plekken en ik heb een leuke man met wie ik graag leuke dingen doe en 2 paarden. Voor mij is het dan ook niet meer dan normaal om bewegen, sporten en voeding aan te passen aan mijn dagen. Ik hoop vrouwen te inspireren en te helpen aan zichzelf te blijven werken. Het moederschap verandert je als mens maar voor jezelf blijven zorgen is zo belangrijk, ook je kinderen. Ik gun iedere vrouw wat meer begeleiding nadat ze is bevallen. Zeker als je lichaam het zwaar te verduren had dan is rusten, herstellen en langzaam opbouwen cruciaal om geen blijvende klachten te houden.

Ander lichaam

Mijn Postpartum-programma heb ik dan ook gemaakt om je op weg te helpen na je bevalling. Kleine stapjes te zetten in je herstel zodat je uiteindelijk weer kan trainen en kan werken aan je shape. Het is niet voor niks dat ze zeggen 9 maanden zwanger en 9 maanden herstellen. Jouw lichaam was 9 maanden het huisje van jouw mini mensje en het heeft tijd nodig voordat alles weer hersteld is. Ook zul je bepaalde zaken moeten accepteren. Na een zwangerschap verandert je lichaam en dat is helemaal ok! Staar je niet blind op de foto’s op social media of eis van jezelf dat je direct weer alles moet kunnen of aankunnen. Eenmaal bevallen is jouw lichaam postpartum. Je kan dit programma starten wanneer je wil. Zodra het kan kun je na je bevalling aan de slag. Ook als het al langere tijd gelezen is dat je bent bevallen maar merkt dat de basis nog niet op orde is kun je nog starten. Wanneer je de basis op orde hebt en je weer wilt gaan trainen kun je verder met het programma Boost je leefstijl. Dit programma richt zich meer op en gezonde leefstijl en gewicht verliezen.

Schrijf je in voor het Postpartum-programma of Boost je leefstijl

Kelby Jongen is fitnessexpert en personal trainer en ondernemer in de fitnessbranche. Ze schreef diverse boeken over fitness en werkte onder andere mee aan het televisieprogramma Obese. Voor Wendy ontwikkelt ze beweegprogramma’s. Je kunt je nu inschrijven voor de nieuwe programma’s Boost je Leefstijl en het Postpartum-programma voor na de zwangerschap.

https://www.wendyonline.nl/product/boost-je-leefstijl-programma/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF