fbpx

Ga met minder spullen op reis door de tips van opruimcoach Nele

 Heel wat mensen zeulen met volgestouwde koffers de wereld rond. Dat mag natuurlijk, maar het kan ook aangenaam zijn om het met minder gezeul te doen. En soms moet het ook. Want wat als je met vijf personen in één auto moet passen? Of gaat rondtrekken, waardoor dat steeds in- en uitpakken heel wat tijd en energie kost. Lichter op reis, kan je reis ook lichter en aangenamer maken, maar hoe doe je dat? Hier enkele belangrijke basistips van opruimcoach Nele Colle. 

FOMO bij het inpakken

De reden waarom we vaak heel veel meezeulen, is de angst om iets te missen. De schrik om iets niet mee te hebben en daardoor ongemak te ervaren. Wat als ik ziek word? Wat als mijn sokken nat worden? Wat als mijn trui vuil wordt? Wat als ik toch ineens mijn slippers aan wil doen in plaats van sandalen? En die angst pakken we dus in, met als gevolg: overvolle koffers.

Hoe kan je toch die FOMO de baas zijn?

 

Onvervangbare spullen

Er zijn een aantal zaken die moeilijk te vervangen zijn op reis. Denk aan: je bril of lenzen, oordoppen op maat, steunzolen en/of medicijnen. Maak een lijstje waar je deze onvervangbare spullen alvast met stip op één zet. Maar wees gerust, dat zijn niet zoveel spullen.

 

Het meeste is vervangbaar

Behalve als je naar een onbewoond gebied gaat, zijn de meeste spullen ook op reis te verkrijgen. Bovendien zijn deze dan vaak nog beter geschikt voor het gebied waar je bent. Trek je naar de zon, dan kan je daar vast en zeker ook hoofddeksels krijgen, mocht je deze toch vergeten zijn. Maar stel je wel steeds de vraag of je het wel echt nodig hebt.

 

Reizen is andere dingen beleven en doen

Op reis gaan we om te beleven. Om eens andere zaken te zien, te proeven en te doen. En dan mag je gerust wat anders gekleed gaan dan thuis. Dat ene broekpak voor een restaurant, die sandaaltjes voor bij dat rokje: het moét niet. Je hoeft echt niet voor elke dag of elke activiteit een andere outfit te hebben, en bijpassende accessoires. Wanneer we over onze reizen vertellen, vertellen we tenslotte niet welke kledij we droegen, maar wat we er beleefd hebben. Dat zijn ook de herinneringen waar we van nagenieten.

 

Begrens

Een hele handige tip om niet te veel mee te nemen is: begrens hoeveel je kan inpakken. Vol is vol. Als je gaat vliegen, kan je je beperken tot handbagage. Maar dat kan ook als je met de auto gaat: één koffertje per persoon.

 

Kleine wasjes

Een wasmachine op je reisbestemming kan ook erg handig zijn om minder in te pakken. Maar ook als deze er niet is, kan je met een handwasje in de wastafel en een beetje zeepsop je kleren opnieuw fris krijgen.

 

Ga voor multifunctioneel

Kies voor spullen die je multifunctioneel kan gebruiken, dan hoef je simpelweg minder mee te zeulen. Enkele voorbeelden:

  • Een smartphone kan dienen als zaklamp.
  • Een jurk is handig voor op het strand en naar een restaurant.
  • Een handdoek kan dienen als picknickdeken.
  • Broodtrommel voor restjes eten, een picknick of boodschappen.
  • Handbagagetas als boodschappentas/ tas voor het strand.
  • Waterdicht zakje voor het meenemen van shampoo, zeep, maar ook om tijdens de reis eten, drinken of droge kleren in mee te nemen.

 

Lijstjes

Maak basislijstjes van:

  • Spullen die zeker mee moeten op reis: minimumaantal kleren, bepaalde benodigdheden (bijvoorbeeld een oplader). Wat op het lijstje komt, is natuurlijk afhankelijk van waar je heen gaat.
  • Onvervangbare/ op maat gemaakte benodigdheden (bijvoorbeeld bril, steunzolen)

Is er plaats over, dan kan je aanvullen met minder nodige spullen.

Veel plezier op reis! En onthoud: herinneringen leven langer dan spullen!

Opruimcoach Nele Colle

Nele is Wendy’s opruimcoach. Regelmatig zal zij stukken schrijven voor wendyonline over de kunst van het opruimen. Na 12 jaar in het onderwijs, startte Nele als opruimcoach toen ze merkte dat rommel en chaos een enorme bron van onrust en stress kan zijn. En dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om het aan te pakken. Maar een spic en span huis, daar draait het voor Nele niet om. Wél om tijd, geld, plaats en energie voor wat belangrijk is. Een bewuster en duurzamer leven dus. Nele is auteur van de bestseller JOMO en ‘Je krijgt zoveel meer JA als je NEE kan zeggen’ en ontpopte zich daarnaast tot een gemotiveerd en gepassioneerd spreker. Ze geeft inspirerende lezingen waarmee ze al een paar duizend mensen kon motiveren. Kijk op haar site voor meer informatie.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF