fbpx

Ontdek de mooiste plekjes van Flevoland met deze fietsroute

Als je gek bent op fietsen en opzoek ben naar nieuwe routes, dan zit je bij WendyOnline wel goed. Ontdek de mooiste plekjes van Flevoland op de fiets! In oktober brachten we het fietsboekje uit samen met Wendy en Leontien en zo nu en dan delen we een route. Stap op je fiets en trappen maar!

Fraai Flevoland

De jongste en kleinste provincie van Nederland bestaat uit de Noordoostpolder en de Flevopolder. Er wonen zo’n 425.000 mensen, die met name in de grote steden Almere en Lelystad resideren. Het is een waterrijk gebied, waar het bijzonder fijn fietsen is. Bos- en recreatiegebieden grenzen aan eindeloze stukken open land. In Oostelijk Flevoland ligt Dronten en daaromheen cirkelt onze route.

Informatie over de fietstocht

Duur: de fietstocht is 47,9 kilometer lang en je doet er ongeveer 3 uur over.
Parkeren: Drontermeerdijk, 8251 PX, Dronten
Beginpunt: Restaurant At Sea , 8251 PV, Dronten

Klik hier om naar de route te gaan

Rondom het Drontermeer

Tussen 2016 en 2021 werd in het Markermeer een cluster van vijf nieuwe, onbewoonde natuureilanden kunstmatig aangelegd met klei, slib en zand. De eilanden liggen op ongeveer vier kilometer van de houtribdijk die Enkhuizen met Lelystad verbindt. Het is een paradijs voor vogels en vissen, voor wandelaars die graag vogels spotten is de lente dé tijd om ernaartoe te gaan, dan bloeit de moerasandijvie tot groot geluk van vele hongerige trekvogels.

Het water over

Rondom het Drontermeer is het heerlijk fietsen. Je treft hier volop afwisseling aan: bossen, weidse polders en het historische Elburg. Bij Restaurant At Sea geniet je van een kopje koffie en iets lekkers op het gezellige terras. Vervolgens rijd je een stukje langs de groene oevers van het Drontermeer. Bij knooppunt 45 zie je links het Greppelveld liggen, een kleinschalig natuurgebied van vochtige graslanden. Aan de overkant van het water kom je door het historische hart van het Gelderse Elburg. Deze mooi bewaard gebleven Hanzestad lag ooit aan de Zuiderzee, je proeft hier een unieke historische sfeer. Vervolgens fiets je een stuk langs de oever van het Drontermeer. Even uitwaaien en van de rust genieten. Verderop rijd je de polders door over slingerende, vaak door bomen omzoomde dijkjes. Het is hier heerlijk fietsen in dit weidse landschap. Je steekt het water weer over naar Flevoland, hier rijd je even door het Revebos. Even later fiets je door de Abbert, nog zo’n verrassend mooi bos.

Wat is er te zien?

De historie van Flevoland wordt getypeerd door gemalen, die hard nodig waren om de omgeving droog te houden. Het Gemaal Oosterwolde in Noordeinde is bij de Bolsmerksluis nog goed te zien. En halverwege de Zomerdijk, tussen Elburg en Noordeinde, staat de polderschuur. Deze had een belangrijke functie in de voormalige polder van Oosterwolde als opslagplaats van gereedschap van polderwerkers en van materiaal om sluizen en hoofdwatergangen te onderhouden. Het Revebos en het Abbertbos zijn nog jong (dertig jaar) en aangelegd op een oude zandbank. Ooit was dit een groot moeras, nu zingen vele vogels er het hoogste lied tussen de populieren, essen, esdoorns en fijnsparren.

Even lekker ten en drinken

Bij At Sea in Dronten kun je op een prachtige locatie terecht voor een kop koffie, een borrel, een lekkere lunch of een heerlijk diner. Je proeft er de streek. In Elburg heb je de keuze tussen het geroemde Achter de Poorte, het gezellige Stadscafé De Tapperij en de toffe Italiaan Da Pietro. Maar ook Restaurant ’t Olde Regthuys en Aan de Gracht (voor een goede high tea!) zijn aan te bevelen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF