fbpx

Nicola genas van de ziekte van Crohn door haar leefstijl te veranderen: ‘Je moet zelf de switch maken’

Als veertienjarige kreeg Nicola Dow (37) een ernstige vorm van de ziekte van Crohn. Ze genas door haar leefstijl te veranderen en organiseert nu, naast haar modellenwerk, hikes in de natuur met Back to Nature Hikes.

Wat is de grootste verandering in je leven geweest?

‘Ik was veertien en zat op het vwo toen ik ernstig ziek werd. Mijn ontstekingswaarden waren zo hoog dat ik met spoed moest worden opgenomen. Ik viel erg af en hield niets meer binnen. Ik had de ziekte van Crohn, een ongeneeslijke auto-immuunziekte en er werd al gesproken over een stoma. In het ziekenhuis kon ik kiezen tussen een prednisonkuur of meedoen aan een trial, die bestond uit een maand lang sondevoeding. We kozen voor het laatste en dat sloeg goed aan; mijn lichaam reageerde goed op de sondevoeding. Dat is het begin geweest van een supergezonde leefstijl.’

Hoe ziet die leefstijl eruit?

‘Ik ben mijn moeder nog steeds heel dankbaar. Zij was altijd al bezig met een gezonde leefstijl en ze nam me mee naar een natuurgeneeskundig therapeut. Die schreef probiotica en multivitaminen voor en ik ging Een leven lang fit volgen, een voedingsleer waarbij je bepaalde combinaties vermijdt, koolhydraten met eiwitten bijvoorbeeld. Ook nam ik geen melkproducten meer en at ik nog weinig vlees. Ook stressreductie bleek belangrijk en vaak trok ik met mijn moeder de natuur in; dat deed me goed. Ik heb zeven jaar lang een strikt dieet gevolgd. Klachten heb ik nooit meer gehad. Inmiddels weet ik precies wat mijn lichaam nodig heeft.’

Hoe ben je op Back to Nature Hikes gekomen?

‘Op mijn zeventiende werd ik gescout als model. Het ging snel: ik werkte in New York, in Milaan. En hoewel ik al 37 ben, heb ik nu nog steeds veel modellenwerk. Daarnaast ben ik natuurgeneeskunde gaan studeren. Het is nu mijn missie om mensen op een vernieuwende en speelse manier te inspireren op het gebied van body en mind. Samen met mijn vriendin Eva organiseer ik hikes op de mooiste plekken in de Nederlandse natuur. De wandelingen combineren we met spel en persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld met Yin-yoga, een ijsbad of klankschalensessie. Ik woon in Amsterdam en iedereen heeft daar een masker op, maar die maskers verdwijnen als je met elkaar een dag de natuur intrekt. Het is fantastisch om te zien wat één zo’n dag voor mensen kan betekenen. Onlangs hebben we ook ons eerste boek uitgebracht: Back to Nature, met elf mooie wandelingen in Nederland en daarnaast allerlei andere leuke informatie. Hoe je sterren kunt kijken bijvoorbeeld, of kunt koken met eetbare planten.’

Wat geeft de natuur jou?

‘In de natuur vertraag en verstil ik, wandelen in de natuur zorgt ervoor dat ik in balans blijf. Zo is de samenwerking met Eva ook ontstaan: zij had een burn-out en knapte heel goed op van de gezamenlijke wandelingen die we gingen maken. Back to Nature is spontaan ontstaan: als we fotootjes plaatsten van onze wandelingen vroegen mensen vaak of ze met ons mee mochten. Ik heb al vroeg geleerd lief voor mezelf te zijn en goed voor mijn lijf te zorgen; daar heb ik nu profijt van en het zorgt ervoor dat ik me goed staande kan houden in de modellenwereld. In onze maatschappij nemen we soms liever een pilletje bij medische problemen, maar ik zou zeggen: onderzoek je leefstijl en voedingspatroon, en probeer zelf een switch te maken. Ga het ook echt aan, dan kun je veel veranderen.’

Wendy special

In de nieuwe Wendy zomerspecial die sinds vorige week in de winkel ligt vertellen meerdere vrouwen over hun ‘Ommekeer’. Zo besloot Aynur uit de stressvolle marketingwereld te stappen om sieraden te gaan maken en emigreerde Hedy na haar scheiding naar Spanje. Je koop de nieuwe Wendy zomerspecial in de winkel of via onze site. 

Of neem een abonnement op de Wendy-specials.

Nu voor € 17,50 + 2 x zonneproduct van IK Skin Perfection t.w.v. € 71,50

De Wendy-specials verschijnen vier keer per jaar, in elk seizoen 1. Wil jij ook geen nummer meer missen? Neem dan nu een jaarabonnement en ontvang 4 x de Wendy-special plus 2 zonneproducten van IK Skin Perfection t.w.v. 71,50. Je ontvangt de de Mineral SPF 30 (€ 29,90) en de Sun SPF 50 (€ 41,90) van het mooie merk IKSkin Perfection. Deze krachtige, hydraterende zonnecrèmes beschermen je deze zomer optimaal tegen de zon en zijn bovendien natuurlijk en ontwikkeld in harmonie met de natuur!

Deze actie geldt zolang de voorraad strekt, dus wees er snel bij. Ga naar wendyonline.nl/abonnementen

 

Wendy Promo artikelIK Nicola genas van de ziekte van Crohn door haar leefstijl te veranderen: 'Je moet zelf de switch maken'

Retreat op Ibiza met Back to Nature Hikes

Van 2 tot 6 september organiseert Back to Nature Hikes een bijzonder retreat op Ibiza. Lees hier alles over het retreat of kijk op de site van Back to Nature.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF