fbpx

Nationale Suiker Challenge: geniet van deze frambozenballetjes met amandelpasta

Het is bijna zover, de Nationale Suiker Challenge gaat vanaf 5 juni van start. Om je alvast voor te bereiden, vroegen wij diëtiste Kim Brouwers het hemd van het lijf, én delen we een heerlijk suikervrij recept met je. 

Waarom is het zo belangrijk om minder suiker te eten?

´Vijftig procent van de Nederlanders heeft overgewicht en daarmee een verhoogd risico op diabetes type 2. Een hoge suikerinname levert hier een hele grote bijdrage aan. We consumeren namelijk gemiddeld 99 suikerklontjes per week aan toegevoegde suikers, terwijl die suikers voornamelijk zitten in producten die we niet nodig hebben om gezond te blijven.

Door één week al die toegevoegde suikers te laten staan hopen we dat mensen zich bewust worden van de grote hoeveelheid die we dagelijks (vaak ongemerkt) binnenkrijgen. Na deze challenge is het belangrijk om in kleine stapjes te wennen aan een minder zoete smaak en een aantal van je nieuwe gezonde gewoonten te blijven volhouden. Uiteraard helpen wij je daarbij!´

Wat zijn de gevaren van suiker eten?

‘Van suiker eten of drinken word je niet direct ziek. Het gaat er vooral om dat je niet teveel producten eet met toegevoegde suikers. Dit soort producten bevatten naast toegevoegde suikers namelijk vaak ook veel calorieën, verzadigde vetten of zout. En juist weinig nuttige voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels die je lijf nodig heeft om gezond te blijven. Dit soort producten zijn niet goed voor je gezondheid. Eet je dit soort producten vaak of veel, dan verhoogt je kans op overgewicht en daarmee je risico op diabetes type 2.

Mensen met een hoge suikerinname kunnen hier wel vervelende effecten van ervaren, zoals een opgeblazen gevoel, energie-dipjes, diarree of winderigheid, vermoeid en slecht slapen. Door al die (producten met) toegevoegde suikers te laten staan en vaker te kiezen voor verse, gezonde producten, eet je automatisch een stuk gezonder en dat levert veel gezondheidswinst op!’

Welke producten kun je het best links laten liggen?

‘Alle producten met toegevoegde suikers. Het beste is om tijdens deze week zo vers en onbewerkt mogelijk te eten en zelf ook geen suikers toe te voegen. Zo weet je precies wat je eet en krijg je niet ongemerkt toch nog toegevoegde suikers binnen!’

Hoe kun je recepten zonder suiker toch nog lekker maken?

‘Je kunt door middel van andere ingrediënten je recept toch wat zoeter maken. Voeg bijvoorbeeld wat stukjes vers fruit toe of gebruik kruiden zoals kaneel, gember, koek- en speculaaskruiden. Het beste is om juist te wennen aan een minder zoete smaak en te ervaren welke nieuwe smaakcombinaties er daardoor juist op je af komen!’

Frambozenballetjes met amandelpasta

Bereidingstijd: 40 minuten
Aantal personen: 9

Ingrediënten

40 g frambozen
30 g amandelpasta
30 g havermout
2 eetlepels zaden en pittenmix

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 2,7 g
waarvan suikers 0,4 g
Vet 3,1 g
waarvan verzadigd 0,3 g
Eiwit 1,7 g
Vezels 1 g
Groente 0 g
Kcal 47
Zout 0 g
(per balletje)

Bereiding

1 Doe de frambozen, amandelpasta en havermout in een keukenmachine en mix tot een egale massa.

2 Plaats 30 minuten in de koelkast.

3 Vorm kleine balletjes van het frambozenmengsel.

4 Rol de balletjes door de zaden en pittenmix.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Eet 7 dagen zonder toegevoegde suikers. Schrijf je gratis in via deze link en ontvang het Suiker Challenge Magazine.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF