fbpx

Mindfulness op de fiets: 8 tips

Wij, Nederlanders, fietsen graag en veel. Maar liefst 15 miljard kilometer per jaar. Dat is ruim 800 kilometer per persoon. Al fietsend in het moment zijn én mindfulness toepassen? Hier volgen enkele tips.

1 Het begint met je ademhaling

Ademhaling is een geweldige manier om in het nu te leven. Neem daarom, voordat je op de fiets stapt, een paar keer diep adem en focus je op je ademhaling. Sluit eventueel je ogen. Je zult merken dat dit je geest kalmeert en ervoor zorgt dat je je focust op het huidige moment. Daarnaast helpt diep ademhalen stress te verminderen en stimuleert het een belangrijke hersenzenuw – de nervus vagus – waardoor je hartslag vertraagt en je lichaam en geest ontspant. Een win-winsituatie!

2 Wees je bewust van je lichaam

Wanneer je op de fiets zit, breng je aandacht naar je lichaam. Voel hoe je benen bewegen om vooruit te komen, je armen meebewegen en hoe je lichaam reageert op de beweging. Voel de wind in je gezicht, de oneffenheden in de weg en hoe je spieren aan het werk zijn. Richt je aandacht hierop.

3 Fiets in de natuur

De natuur helpt je om stil te worden. Daarom is fietsen in de natuur een geweldige manier om mindful te zijn. Zoek een mooie fietsroute door de natuur en geniet van de prachtige omgeving. Richt je op de sensaties in je lichaam en de natuur om je heen. Op de website van Wendy Online vind je verschillende fietsroutes ter inspiratie.

4 Maak gebruik van je zintuigen

Terwijl je fietst, neem de tijd om je omgeving waar te nemen. Let op de geluiden en hoor de vogels fluiten. Ruik de geur van vers gemaaid gras. Voel hoe de zonnestralen je gezicht verwarmen. Kijk naar de natuur om je heen en observeer de bomen, de gebouwen en de kleuren. Focus op wat dit met jouw lichaam doet.

5 Vermijd afleidingen

Gedurende de dag zijn er talloze afleidingen. Dat geldt ook wanneer je op de fiets zit. Luisterend naar muziek, een telefoontje of een berichtje dat binnenkomt. Stoorzenders die voorkomen dat je in het moment bent en blijft. Zorg dat je het geluid van je telefoon uitzet en richt je volledige aandacht op het fietsen.

6  Laat je gedachten komen en gaan

Tijdens het fietsen zullen er gedachten in je opkomen. Dat is niet zo gek. Een studie door psychologen van Queen’s University laat zien dat mensen ruim 6.000 gedachten per dag hebben. Laat deze gedachten komen en gaan, zonder je er te veel aan vast te klampen. Merk ze op, maar laat ze voorbijgaan. Breng steeds je aandacht terug naar het huidige moment. Vind je dit lastig? Richt dan je aandacht op je ademhaling. Merk je ademhaling op wanneer je in- en uitademt. Voel de lucht door je neus of mond gaan. Volg je adem met aandacht door je lijf.

7 Begin rustig en bouw het tempo op

Als je fietst, start op een rustig tempo. Doordat je rustig begint, concentreer je je beter op het ‘zijn’ en voel je beter wat er gebeurt in je lichaam. Voel je je comfortabel, verhoog dan geleidelijk je tempo. Merk op wat dit doet met je lichaam.

8 Wees dankbaar

Doordat je beter in contact bent met je gevoel, kan je stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Als je aanwezig bent in het moment, maak je een connectie met alles om je heen en breng je je aandacht naar binnen. Je vergroot je bewustzijn en ervaart positieve emoties. Dit zorgt voor een betere stemming, een vermindering van het stresshormoon cortisol en bevordert het creatieve vermogen.

Klaar om de fiets te pakken?

Start jouw fiets avontuur met een deelname aan de Wendy & Leontien Ladies Ride op 2 juli 2023! Of je nu een oude omafiets hebt of een snelle sportfiets, dat maakt niet uit. Fiets op eigen gelegenheid (met of zonder ervaring) een van de routes die zijn uitgestippeld. Klik hier voor meer informatie over de Ladies Ride.

Ontwerp zonder titel 5 Mindfulness op de fiets: 8 tips
Artikel geschreven door Cindy ZanoliWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF