fbpx

Met deze 5 tips voel je je mentaal gezonder

Het is alweer een tijdje winter en het lijkt wel alsof het soms al midden op de dag donker is. De dagen zijn kort, maar we proppen ze meestal wel helemaal vol. Het werken vanuit huis en tegelijkertijd zorgen voor de kinderen helpt nou ook niet echt mee aan ons humeur… En dan hebben we het nog niet over alle stress die daarbij komen kijken. We zitten dan ook rond deze tijd van het jaar wat minder lekker in ons vel, maar wij geven je 5 tips hoe jij je mentaal gezonder voelt.

1. Zelfreflectie

Misschien dat je bij reflecties al snel terugdenkt aan al die (verschrikkelijke en langdradige) reflecties die je voor school hebt moeten schrijven. Toch kan een zelfreflectie op z’n tijd geen kwaad. Neem eens de tijd om na te gaan hoe je hebt gehandeld de afgelopen week. Hoe heb je op bepaalde dingen/mensen gereageerd? Hoe heb je bepaalde situaties aangepakt? Op welk moment was je trots op jezelf afgelopen week? En welk moment neem je mee als les? Door dit te doen wordt je bewust van je eigen acties, maar ook je omgeving, en ga je bewuster handelen.

2. Doelgericht leven

Weet je even niet meer waar je het allemaal voor doet? Doelen stellen werkt! Wellicht dat je het begrip SMART nog kent? SMART doelen stellen is namelijk super efficiënt. Dit kan je doen voor op de korte termijn, denk aan een maand, maar ook voor op de lange termijn, denk aan 1 jaar, 5 jaar of zelfs 10 jaar. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Ga eens bij jezelf na wat je nou echt wilt. Wat wil je bereiken in het leven? Zijn er nog bepaalde dingen die je super graag zou willen doen? Schrijf het allemaal op, want wanneer je het opschrijft zweeft het niet meer rond in je hoofd en maak je het voor jezelf concreter. Bedenk dan eens bij jezelf hoe je die uiteindelijke doelen wil bereiken. En onthoud ook: niets is onmogelijk, we maken het alleen maar onmogelijk omdat we ons dat zelf aanpraten! Waar een wil is, is een weg.

3. Dankbaarheid

In plaats van alleen maar te piekeren over alles wat je niet hebt, is het geen slecht idee om dagelijks eens stil te staan bij alles wat je wél hebt. Op deze manier heb je ook minder medelijden met jezelf, en merk je dat je al snel de kleine dingen meer gaat appreciëren. Je stelt minder hoge verwachtingen, waardoor alles alleen maar mee kan vallen. Wedden dat jij ineens intens geniet van dat zonnetje als je op de fiets zit naar de supermarkt.

4. Niet vergelijken met anderen

Het lijkt misschien zo simpel, maar het gebeurt veel vaker dan je denkt. Probeer echt bij jezelf te blijven en probeer je te focussen op alles wat gaande is in je leven. Wanneer je je met anderen vergelijkt, ga je ook al snel misgunnen (ook al heb je dit soms zelfs niet eens door). Je weet vaak het verhaal achter een persoon niet, waarom ze bepaalde dingen hebben of doen, dus het beste is dan ook om hier geen oordeel over te hebben en om je er niet mee bezig te houden. Op deze manier kun jij je nota bene veel beter focussen op je SMART-doelen.

5. Bewegen

Ook staat je mentale gezondheid natuurlijk hand in hand met je lichamelijke gezondheid, dus genoeg beweging kan niet achterwegen blijven. Door voldoende te bewegen is je bloedsomloop beter en zit je lekkerder in je vel. Natuurlijk gaat genoeg beweging ook weer hand in hand met gezonde voeding.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF