fbpx

Zo kun jij jezelf meer waarde toekennen

Onze blogger Wendi, werkzaam als transformatie coach/therapeut en energiewerker, schrijft prachtige verhalen waarmee zij jou hoopt te inspireren om met jezelf in verbinding te staan en innerlijke rust te ervaren. Deze week gaat het over grenzen aangeven. Kunnen we eens eerlijk kijken of we er wel genoeg voor onszelf zijn? 

Daar zit jij dan tegenover mij. Je bent uitgeput! Dat is niet zo raar als ik naar jouw energie kijk. Je staat altijd voor iedereen klaar. Niets is jou teveel. Alles pak je aan en als iemand maar een beroep op jou doet, dan sta jij er. Dit doe je al je hele leven. Je voelt ergens ook dat je het verplicht bent naar je omgeving toe, maar is dat een terechte overtuiging? Is het waar? Je zegt dat als jij eens iets nodig hebt, je het gevoel hebt dat niemand er voor je is. Kun jij überhaupt duidelijk verwoorden wat jij nodig hebt en durf jij dit jouw omgeving te vragen?

Je zegt dat je voorbijloopt aan jezelf, omdat je je constant aan het aanpassen bent. Je weet namelijk precies wat de ander nodig heeft. Natuurlijk weet jij dat. Als ik dieper kijk, weet ik dat jij met jouw goed ontwikkelde voelsprieten, als geen ander kunt intunen op de ander. Wilde je niet ooit zoals velen bij een ‘systeem’ horen om je geliefd te voelen en om geaccepteerd te worden? Heb je daarbij jezelf weggeven, waardoor je een stuk van jezelf bent verloren? Dat is niet zo vreemd, dat is een stuk conditionering.

Teleurstelling en woede

Je zegt dat je het beu bent om als vanzelfsprekend te worden gezien en je wil het anders gaan doen. De woede die je voelt naar je omgeving toe is zichtbaar, evenals de teleurstelling. Ik weet dat als ik dieper kijk, het uiteindelijk een stukje woede en teleurstelling is naar jezelf toe. Ik zie jouw gevoelens van boosheid, verdriet en jouw weerstand. Dit is alleen niet meer dan een logisch gevolg van waar jij vandaan komt. Als je iets te lang de behoeftes van de ander boven die van jezelf hebt geplaatst en iets te vaak ‘ja’ in plaats van ‘nee’ hebt gezegd, dan gaat zich dat wreken. Het is niet raar dat je daardoor moeite hebt om je eigen grenzen te herkennen en erkennen. Het is niet raar dat je diep van binnen bij een punt komt, dat je de noodzaak voelt om het anders te doen.

Schuld

Je zegt dat je het lastig vindt om voor jezelf te kiezen, omdat je je schuldig voelt als je dat doet en nu al weet dat je de ander gaat teleurstellen. Als ik dieper kijk, weet ik dat deze beperkende overtuiging slechts een onterechte aanname is die jij ooit van anderen hebt overgenomen, welke jij als een absolute waarheid bent gaan zien. Ik weet ook dat je dit niet expres hebt gedaan: dit heb je gedaan in het belang van alles en iedereen om je heen. Je blijft jezelf onbewust negeren, totdat je je ervan bewust wordt.

Stel jezelf eens de vraag: ‘Als ik mezelf niet belangrijk genoeg vind, waarom zou een ander dat dan wel vinden?

Er zullen velen zijn, die zich in jouw verhaal herkennen. Ook ik heb hierin ooit een weg moeten bewandelen op een ander vlak dan jij: ik weet waar jij nu staat, ik weet wat het van jou vraagt en ik weet dus ook wat ervoor nodig is om het te veranderen!

Geduld is een schone zaak

Jezelf waarde toekennen, betekent dat je jouw grenzen mag gaan herkennen en erkennen en mag gaan voelen wat jij nodig hebt. Het is geen egoïsme, het is een daad van zelfliefde. De verandering begint namelijk bij jezelf: een ander kan het niet voor jou doen. Het vraagt om moed om het anders te gaan doen. Maar, heb geduld! Een mechanisme verander je namelijk niet van de één op de andere dag; we hebben allemaal onze eigen historie/ons eigen verhaal. Het vergt oefening, dus doe het stap voor stap. Je zult vanzelf positieve veranderingen gaan opmerken in jezelf wat onherroepelijk een effect heeft op jouw omgeving.

Alles begint met een besluit! Stap 1 is het besluit dat je voor jezelf een betere balans in geven en ontvangen wilt creëren door je ruimte op te eisen! Als je ook nog eens bereid bent om door alle gevoelens heen te gaan die erbij komen kijken, dan ben je nog moediger dan je al bent. Het is goed zoals het is en het wordt alleen nog maar beter. Ook al voelt het misschien nog oncomfortabel, je mag trots zijn op jezelf als je bij dit punt komt. Want zeg nu zelf (en dan refereer ik naar mijn quote):

‘Laten we vooral niet vergeten wie we zelf zijn en wat we nodig hebben!’

Liefs,

Wendi

Over Wendi

Wendi is werkzaam als transformatie coach/therapeut en energiewerker. Ze begeleidt mensen bij veranderingsprocessen op diverse levensgebieden en gebruikt naast haar kennis & kunde haar heldervoelendheid om tot de kern te komen. Wil jij meer rust en helderheid ervaren in jezelf? Wil jij jouw energie in balans brengen om je vanuit daar te verbinden met jouw innerlijke kracht! Of wil je meer duidelijkheid over innerlijke processen? Meer informatie vind je op de website van Wendi.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF