fbpx

6x tips voor meer zelfreflectie

Je hebt mensen die kunnen het al heel goed uit zichzelf: even stilstaan bij hun eigen gedrag. Door zelfreflectie houd je jezelf een spiegel voor en leer je veel over jezelf. Het helpt je verder in het leven én geeft controle. Wil jij je leven leiden volgens je eigen waarden en het pad volgen dat voor jou het beste voelt? Wij geven je zes tips die je zelfbewustzijn vergroten, zodat jij je vrij en sterk genoeg voelt om écht je eigen keuzes te maken! 

1. Schrijf je gedachten op

Luister naar je gedachten en neem de gedachten die zomaar bij je opkomen serieus. Schrijf ze op, zodat je er later rustig over kunt nadenken of op kunt reflecteren.

2. Geef en gun jezelf de tijd

De gezegde ‘ergens een nachtje over slapen’ ken je vast wel. Neem van ons aan; dit werkt écht. Neem bij moeilijke kwesties alle informatie door, schrijf al je afwegingen op en ga slapen. De volgende dag neem je de beslissing die het best voelt.

3. Zet je ratio eens uit

Zet eens heel bewust je rationele kant uit. Bedenk hoe je ergens tegen aan kijkt zonder dat je het beargumenteert. Je zult zien hoe moeilijk dit is, je bent dan echt aangewezen op je gevoel!

4. Probeer te ontspannen

Stel je onbewuste een vraag en ga iets anders doen. Omdat intuïtie uit de rechterkant van je hersenen komt kan het geen kwaad om de rechterhelft van je hersenen te activeren door creatief bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan tekenen, schilderen, dansen of muziek maken. Kijk daarna wat er bij je bovenkomt.

5. Go with the flow

Komt er iets moeilijks op je pad? Probeer relaxed te blijven. Met intuïtie heeft het geen zin om een deadline te stellen of om zaken te forceren. Het helpt juist om het los te laten. Men zegt wel eens: hoe belangrijker iets is, hoe minder je er over na moet denken.

6. Leef in het hier en nu

Door in het hier en nu te leven, in plaats van stil te staan bij het verleden of teveel bezig te zijn met de toekomst, stel je jezelf in staat om dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Door mindful te leven zul je emotioneel stabieler zijn en minder stress en angst ervaren.

Hoe ontwikkel je een beter zelfbewustzijn?

Het is een kwestie van jezelf hiervoor openstellen. Door meer aandacht te besteden aan wat er eigenlijk in je omgaat, ontwikkel je je zelfbewustzijn. En doordat je hierdoor jezelf beter begrijpt, verbetert het automatisch ook je relaties met anderen. Een mooi voorbeeld vinden wij onderstaande video. Hierin reflecteren Johnny de Mol en Akram samen op hun 25 jarige zelf. Mooi om, ondanks hun verschillende achtergronden, de oprechte interesse in elkaar te zien!

https://www.youtube.com/watch?v=fy-csmUn-bc

Blijf je het lastig vinden om een belangrijke beslissing te nemen? Hou dan vast aan de gedachte dat je niet altijd hoeft te weten waaróm je iets besluit. Het enige wat we willen, is gelukkig zijn, toch?

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF