fbpx

Maakt eten voor de televisie je écht dikker?

Eet jij wel eens met je bord op schoot voor de televisie? Misschien is het tijd voor een kleine waarschuwing. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze gewoonte, gebaseerd op een analyse van verschillende studies in The American Journal of Clinical Nutrition, een verhoogd risico op obesitas met zich meebrengt.

Volgens een artikel in het American Journal of Clinical Nutrition kan meer aandacht besteden aan wat je eet, in plaats van minder, helpen om overeten te voorkomen. Het rapport  is gebaseerd op een onderzoek door een team van de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk, dat verschillende studies onderzocht naar hoe aandacht en geheugen van invloed zijn op je voedselinname.

Deze studies hebben twee belangrijke conclusies opgeleverd: als je afgeleid bent tijdens het eten, schrok je meer naar binnen, maar als je juist aandacht besteedt aan je maaltijd, eet je later minder. Dus, vergeet niet dat niet alleen je knorrende maag je eetgedrag beïnvloedt, maar ook je aandacht en geheugen een rol spelen. Blijkbaar hebben onze hersenen zo’n twintig minuten nodig om “ik zit vol” of “ik heb genoeg gehad” signalen te sturen die ons verzadigingsgevoel reguleren. Als we gehaast zijn of niet opletten, kunnen we in die twintig minuten een complete maaltijd naar binnen proppen waar een heel leger genoeg aan zou hebben.

Mindful eten

Wanneer je voor de televisie zit te smullen, heb je geen flauw benul van hoeveel je naar binnen werkt. Het concept van mindful eten wordt naar voren gebracht als een manier om bewuster met voedsel om te gaan. Mindful eten maakt deel uit van de bredere benadering van mindfulness, waarbij je volledig bewust bent van wat er binnen en rondom je gebeurt. Bij mindful eten let je op de kleuren, geuren, smaken en texturen van je voedsel en elimineer je afleidingen zoals televisie, lezen of werken op de computer.

Als mindful eten nieuw voor je is, kun je het geleidelijk aanpakken. Begin bijvoorbeeld met één maaltijd per dag of per week op een langzamere en aandachtige manier te eten. Enkele tips die kunnen helpen, zijn onder andere het instellen van een keukenwekker op twintig minuten en gedurende die tijd een normale maaltijd eten, het proberen van eten met je niet-dominante hand, zoals je vork in je linkerhand vasthouden als je rechtshandig bent, en het bewust nemen van kleine hapjes en goed kauwen.

Door bewuster met eten om te gaan, kunnen we ons beter realiseren wat we allemaal naar binnen schuiven en ons verzadigingsgevoel beter onder controle houden. Dit kan helpen om overeten te voorkomen en een gezonder eetgedrag te bevorderen.

Dus voordat je je favoriete programma start, bedenk dan dat je beter aan tafel kunt eten om jezelf te beschermen tegen ongewenste kilo’s. Het lijkt erop dat het vermijden van eten voor de TV een slimme keuze is als je je gewicht onder controle wilt houden. Dus leg dat bord liever op een stabiele tafel en geniet van je maaltijd zonder de afleiding van het televisiescherm. Op die manier geef je jezelf de beste kans om een gezond gewicht te behouden.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF