fbpx

Interview met Pascale Naessens: ‘Als je wilt afvallen moet je niet minder, maar puur eten’

Veel vrouwen die willen afvallen maken de fout om calorieën te gaan tellen, minder vet te eten en te veel koolhydraten, zegt voedingsdeskundige Pascale Naessens. Haar oplossing: eet pure voeding. Pascale is in België het boegbeeld van gezonde voeding en haar boeken staan steevast in de bestsellerlijsten. Pascale is ook WENDY’s foodexpert. Een interview over haar visie op eten. 

‘Als jongvolwassene wilde ik nog slanker zijn, vooral toen ik als model werkte, maar ik heb het verkeerd aangepakt en begon met strenge diëten. Het gevolg was dat ik verviel in het jojo-effect en het ging van kwaad naar erger. Een paar jaar heb ik een echte strijd geleverd met mijn eetgewoonten. Ik ging hulp zoeken bij een diëtiste, maar haar advies ‘minder eten, minder vetten en meer koolhydraten’, werkte niet. Integendeel, daardoor was mijn lichaam nooit verzadigd en was ik de hele dag aan het vechten tegen mijn hongergevoel. Het lukte me niet om het in de hand te houden, waardoor ik op sommige momenten weer te veel at. Het voelde als een persoonlijke fout, alsof ik niet genoeg wilskracht had om het vol te houden.’

Samenwerken

Het zal herkenbaar zijn voor veel vrouwen: als we willen afvallen denken we vooral dat we minder moeten eten. Maar volgens Pascale heeft dat vaak juist een tegenovergesteld effect: wie honger heeft houdt het nooit vol en als je echt voor een lange termijn aan calorierestrictie gaat doen of een crashdieet gaat volgen, train je je lichaam om te overleven op minder voeding, met als gevolg dat je juist extra aankomt als je weer goed gaat eten. Pascale pleit ervoor om geen strijd te voeren met je lichaam, maar om juist ermee samen te werken. ‘Ik pleit voor meer voelen. Je lichaam zal je uiteindelijk de weg wijzen. We reageren allemaal anders op voeding, daarom is er ook zo veel discussie over wat goed is en wat niet, en bestaan er zo veel verschillende diëten en voedingsleren. Maar wat voor de een werkt, werkt voor de ander weer niet.’

Volle yoghurt

Ze heeft een onderzoekend karakter, zegt ze, en toen het haar niet lukte om het patroon te doorbreken, besloot ze te gaan lezen over voeding en allerlei wetenschappers te interviewen. Zo ontdekte ze dat haar lichaam slecht reageert op snelle koolhydraten. Ze stopte met lijnen en schakelde in plaats daarvan over op een dieet van weinig snelle koolhydraten, meer vetten en pure voeding. Pascale: ‘Binnen veertien dagen voelde ik mij zo veel beter. Ik stond mijzelf toe om te eten wat ik wilde, maar zorgde er wel voor dat ik alleen onbewerkte voeding at. Voedingsmiddelen als pasta, aardappelen en rijst, die veel snelle koolhydraten bevatten, vermeed ik. Ik ging meer vetten eten en ontbeet bijvoorbeeld niet met brood, maar met een kom volle yoghurt met fruit en noten, en als lunch nam ik groenten met vis of vlees en flink wat olijfolie. Door het vet en de volwaardige voeding was ik weer verzadigd, dat was een zalig gevoel. Ik hoefde niet meer te vechten tegen de honger en tot mijn grote verrassing viel ik af. De traditionele voedingsleer gaat uit van veel koolhydraten en weinig vet, terwijl de nieuwe visie het omgekeerde promoot: minder koolhydraten en de herwaardering van vetten. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat minder snelle koolhydraten en meer olijfolie een positief effect hebben op je lichaamsgewicht, diabetes en cholesterolniveau en ook nog eens werkt tegen hart- en vaatziekten.’

Puur eten

Pascale ervoer het als een feest en wat ze toen ontdekte, vormt nog steeds het uitgangspunt van haar werk en de basis van al haar recepten. Pascale: ‘Ik zeg niet: je moet dit en dit eten. Mijn lichaam reageert heel fel op snelle koolhydraten, maar andere mensen hebben er minder last van, al zijn snelle koolhydraten nooit goed voor je lichaam. Het is de kunst om te ontdekken waar je lichaam zich goed bij voelt, waardoor je op een natuurlijke manier gewicht kunt verliezen. In mijn optiek begint dat bij puur eten. Dus geen producten waaraan dingen zijn toegevoegd en geen producten die gemanipuleerd zijn.’

Dat is nog best een uitdaging, want in de supermarkt is maar 16 procent van de producten een puur product. ‘Als je voor natuurlijke ingrediënten kiest, eet je automatisch veel minder snelle koolhydraten. Schroom er niet voor om vetten te gebruiken en kies bijvoorbeeld voor olijfolie, volle yoghurt en vette vis. Ook noten zijn heel goed. Als je zo gaat eten, zul je merken dat je lichaam minder behoefte krijgt aan troep. Doordat deze voeding voor een verzadigd gevoel zorgt, zul je minder snel weer honger hebben, waardoor je uiteindelijk minder eet.’

De tweede stap is om minder tussendoortjes te eten. Houd het bij drie maaltijden per dag, adviseert Pascale. Haar derde advies: zelf koken en samen eten. ‘Kook vers, kook zelf en eet samen, zeg ik altijd; ik geloof echt dat dat een formule is om gelukkiger te worden. Zelf houd ik bijvoorbeeld heel erg van markten. Wat is er mooier dan mooie producten te zoeken, verse vis smaakt bijvoorbeeld zo veel lekkerder. En samen te eten met je familie of vrienden. Dat zijn de mooiste momenten. Sinds ik op deze manier eet, kan ik echt van eten genieten en ben ik slanker en gelukkiger dan ooit. Ik ben een echte levensgenieter en geloof niet in een te rigide leefstijl. Ik zeg altijd: zorg dat 80 procent goed is, dan mag je voor 20 procent smokkelen. Dan kun je soms ook een frietje eten of een taartje. Maar je zult merken dat hoe puurder je eet, hoe minder je daar behoefte aan hebt.

Aspergebox

Pascale wil mensen inspireren en het leven makkelijker maken voor hen. Dat is ook te zien aan haar recepten, die toegankelijk zijn en eenvoudig om te maken. Het is waarschijnlijk de verklaring achter het succes van haar kookboeken. Ook ontwikkelt ze maaltijdboxen: kant-en-klaarmaaltijden gemaakt van pure ingrediënten. Net nieuw is haar Aspergebox, die ze samen met Aramark ontwikkelde. Je shopt hem hier.

Kijk voor meer informatie op haar site.

Displaybanner NL Interview met Pascale Naessens: 'Als je wilt afvallen moet je niet minder, maar puur eten'

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF