fbpx

Loor gaat ervoor! ‘Buiten sporten geeft juist nu motivatie’

Helaas, helaas: Hannelore zou op 21 juni meedoen aan de achtste triatlon, maar hoorde deze week dat het vanwege het Corona-virus niet doorgaat. Maar Loor gaat door! Ze is juist steeds gemotiveerder geraakt om te sporten. ‘Deze corona-crisis zou bij mij normaal gesproken hebben gezorgd voor stress-eten. De combinatie van zelf thuiswerken, kinderen die onderwezen en geëntertaind moeten worden, plus een thuiswerkende echtgenoot vind ik ronduit slopend. Daarom is het juist nu fijn om buiten te sporten.’

 

Lees de blog van Hannelore

Motivatie is volgens mij het sleutelwoord, als het gaat om sporten. Je kunt grofweg op twee manieren gemotiveerd raken: vanuit jezelf of door je omgeving. Als je vanuit jezelf gemotiveerd bent om iets te doen, gaat het meestal om iets wat je heel leuk of heel belangrijk vindt; je zit bijvoorbeeld graag met een boek en een kleedje op de bank. Niemand die tegen je hoeft te zeggen: ‘joh, ga je eens even snel chillen op de bank’! Nee hoor, je ligt er al. Zonder enige moeite. Intrinsieke motivatie heet dat officieel. Als je het toepast op sporten gaan mensen met intrinsieke motivatie zo vaak mogelijk ‘lekker even rennen op de hei’ of gaan thuis trainen aan de hand van filmpjes of een app. Vinden ze fijn en leuk. Ze hebben het nodig. Daar begrijp ik écht helemaal niks van, maar ik word wel altijd een tikkeltje jaloers als ik dat soort mensen zie, haha!

Bij extrinsieke motivatie spelen externe factoren een rol en doe je iets om een beloning te krijgen of om een straf te vermijden. Je gaat bijvoorbeeld leren voor een examen, omdat je bang bent om te zakken of omdat je een diploma wil hebben. Je gaat gezonder eten omdat je bang bent anders binnen afzienbare tijd voor Sumoworstelaar te worden aangezien. Of je gaat ineens drie keer per week sporten, omdat je op de radio en social media hebt geroepen dat je een achtste triatlon gaat doen.

Dat laatste werkt prima voor mij, want ik moet er niet aan denken om af te haken en dat te moeten melden. Die motivatie van buitenaf is inmiddels het enige dat mij in het gareel houdt. Ook het vloggen is een stok achter de deur, want ik laat alles zo eerlijk mogelijk zien, dus het mag niet gierend uit de klauwen lopen. Als ik elke dag met een kleedje op de bank lig met chocola en sushi, valt er weinig meer te vloggen.

Buiten sporten

Deze corona-crisis zou bij mij normaalgesproken hebben gezorgd voor stress-eten, want ik ga heel veel snoepen als ik gestrest ben en te weinig energie heb. De combinatie van zelf thuiswerken, kinderen die onderwezen en geëntertaind moeten worden, plus een thuiswerkende echtgenoot vind ik ronduit slopend. Door mijn vroege werktijden (ik begin elke dag om 6 uur voor de ochtendshow van Radio 538) ga ik ‘s avonds zelfs tegelijk met de kinderen naar bed, dus ik heb geen moment meer voor mijzelf. Aaah! Tel daar de lichte paniek vanwege dit enge virus en sterk teruglopende inkomsten bij op en de kilo’s zouden eraan vliegen. Dat mag nu dus niet! Huppetee, keiharde motivatie, hoera! En het sporten met Mike in de buitenlucht is nu extra fijn, omdat ik dan – met een goede reden – het huis even kan ontvluchten. Niet zo aardig om te zeggen als moeder, want mijn kinderen zijn de liefste natuurlijk, maar stiekem is het ook wel even lekker om de boel de boel te laten.

Naast gezond eten is thuissporten natuurlijk dé manier om fit te blijven in deze Corona-tijd, dus daar ben ik zowaar ook mee begonnen. Dat ging wat moeizaam, maar ik móést wel, vanwege die triatlon. Helaas kreeg ik eind vorige week slecht nieuws over die triatlon en ik zag mijn motivatie verdampen als sneeuw voor de zon. Weg, foetsie, poef. Ik moet bekennen dat ik een dag lang heel zielig heb gedaan (inderdaad met een kleedje op de bank), maar daarna heb ik mijzelf weer bij elkaar geraapt. Die crisis krijgt mij niet klein en we gaan gewoon een ander plan trekken. Loor sport door! Zou ik dan toch ergens diep van binnen een brokje intrinsieke motivatie hebben?

Hoe traint Mike Hannelore?

‘Trainen mag soms afzien zijn, maar het moet ook leuk blijven, anders haken mensen af. Het moet vol te houden zijn. Heel goed om te zien dat de knop bij Hannelore echt is omgegaan, ze begint steeds meer te genieten van het sporten. Zeker nu is het ook fijn om af en toe buiten in beweging te zijn. Hoe vaker je traint en hoe leuker je het gaat vinden, hoe makkelijker sporten onderdeel wordt van je dagelijkse leven. Het moet echt een gewoonte worden en op een gegeven moment zul je merken dat je niet lekker in je vel zit als je niet sport.’

 

Kijk ook eerdere afleveringen:

 

Loor gaat ervoor! ‘Ik heb zwakke longen, dus zeker nu moet ik sporten’

 

Loor gaat ervoor! En Wendy kwam mee trainen

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF