fbpx

Leid een lang en gezond leven met havermout als ontbijt

Ben jij gek op havermoutpap, -pannenkoeken of -muffins? Dat komt dan goed uit! Wetenschappers van Harvard School of Public Health concluderen namelijk dat iedere dag havermout als ontbijt kan helpen om langer te leven. Havermout bevat volle granen die een positief effect hebben op je gezondheid. Een goede reden om regelmatig voor een havermoutontbijtje te kiezen, toch?

Hart- en vaatziekten

Wetenschappers deden veertien jaar lang onderzoek naar het gunstige effect van havermoutontbijtjes. Ze volgden meer dan 100.000 mensen en hielden het eetpatroon en de gezondheidstoestand van de deelnemers bij. Wie het meest volle granen als havermout at, leek beter beschermd tegen veel ziektes en vooral tegen hart- en vaatziekten. Eerdere studies toonden al aan dat de volle granen in havermout boordevol vezels zitten. En we weten dat dit erg goed is voor de werking van onze darmen. Daarnaast is havermout rijk aan betaglucaan. Dit is een oplosbare vezel wat jou een verzadigd gevoel geeft, de bloedsuikerspiegel stabiliseert én het cholesterolgehalte verlaagt.

Advies

Door dagelijks te ontbijten met havermout maak je de kans op hartfalen met negen procent kleiner en verlaag je de sterftekans met vijf procent. Het advies van de wetenschappers is dan ook om iedere dag te ontbijten met 28 gram havermout. “Als meer mensen overschakelen op een vezelrijk ontbijt met havermout, zouden duizenden levens kunnen worden gered”, stelden de Harvard-wetenschappers. Eigenlijk klinkt dat te mooi om waar te zijn, want uiteindelijk komt iedereen een keer te overlijden. Maar als je havermoutpap, -pannenkoeken of -muffins toch lekker vindt als ontbijt, ga dan vooral zo door. Wie weet levert je het een paar extra mooie jaren op!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF