fbpx

Is het nodig om elke dag zonnebrandcrème op te smeren?

De meeste mensen weten dat ze zich zomers goed met zonnebrandcrème moeten insmeren. De straling van de zon kan echter ook erg schadelijk zijn, wanneer die niet op zijn hardst schijnt. Daar beschermt niet iedereen zich goed tegen. Vaak insmeren is dus belangrijk. Er zijn zelfs mensen die zeggen zich elke dag in te smeren. Zelfs wanneer het hartje winter is. Maar is dit nou echt elke dag nodig of niet?

Een kort antwoordt hierop is nee, je hoeft je niet elke dag van het jaar in te smeren. Marianne Crijns is dermatoloog en specialist in huidkanker in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. In een artikel van Radar zegt zij het volgende: ‘Veel mensen smeren zich alleen in als ze op vakantie gaan naar een zonnig land zoals Spanje, maar dat is echt niet voldoende.’ Crijns legt verder uit aan Radar dat de zon twee soorten straling bevat:

  • UVB: door deze straling verbrand je. Dit kan DNA- schade en op termijn huidkanker tot gevolg hebben.
  • UVA: deze straling gaat dieper door de huid heen en zorgt voor snellere veroudering en rimpels. UVA draagt daardoor ook bij aan de ontwikkeling van huidkanker.

Huidkanker

Beide stralingen vormen een risico voor je gezondheid. Vooral de kans op huidkanker is een risico. Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. Hier is veel in de zon zijn de belangrijkste oorzaak van. Huidkanker komt het meest voor op plekken op je lichaam die het vaakst in de zon zijn. Dit zijn je gezicht, romp, handen, armen en benen. Je kan een voorstadium van huidkanker herkennen door kleine plekjes die vaak ruw aanvoelen. De plekjes zijn lichtrood tot roodbruin gekleurd. Om huidkanker te voorkomen is het dus belangrijk om je goed in te smeren voordat je de zon in gaat.

Hoe vaak moet je je nou insmeren?

Eigenlijk moet je elke keer wanneer je de zon in gaat jezelf insmeren. In Nederland schijnt de zon niet elke dag, maar toch kan de zon zelfs als het bewolkt is ook schade veroorzaken. Zeker wanneer je een lichtgevoelige huid hebt. Vanaf zonkracht vier kan je al heel snel verbranden. In de winter is de zonkracht vaak lager dan één, dan hoef je je dus niet in te smeren. Vanaf eind maart tot aan oktober is de kans op verbranding het grootst, vertelt Crijns aan Radar. In deze maanden moet je op weersites goed opletten wat de zonkracht is, als je naar buiten wil gaan. Het is belangrijk om al in het voorjaar jezelf te beschermen tijdens de eerste zonnestralen, want je huis is niks meer gewend. Je hoeft je natuurlijk niet in te smeren als je de hele dag binnen blijft.

Je huidtype speelt ook een grote rol. Wanneer je huidtype 1 hebt, kan je heel slecht tegen de zon en verbrand je ook sneller. Bij de hogere types heb je meer pigment en verbrand je juist minder snel en word je ook sneller bruin. Dat betekent niet dat wanneer je al een beetje bruin bent, je extra beschermd bent. Je loopt nog steeds risico op schade door straling van de zon.

Crèmes met UV-bescherming

Er zijn best veel producten waaraan een UV-bescherming is toegevoegd. Dit zijn bijvoorbeeld dagcrèmes en make-up. Dit kan qua bescherming wel iets bijdragen, maar je kan toch beter een aparte zonnebrandcrème gebruiken. ‘Van dagcrèmes zijn de beschermingsfactoren niet getest en bevatten vaak ook geen UVA-filter. Daarnaast brengen mensen dit soort producten vaak maar een keer aan’, zegt Crijns.

Waar moet je opletten tijdens het insmeren?

Het is genoeg als je je elke twee uur insmeert met factor 15 tijdens dagelijkse activiteiten. Wanneer je echt gaat zonnen kun je beter beginnen bij factor 30. Wat zijn verder nou dingen waar je op moet letten tijdens het insmeren? Dit zijn verschillende tips die helpen bij het insmeren.

  • Smeer je een halfuur voordat je de zon ingaat in. Vergeet hierbij niet om ook je oren, lippen en handruggen in te smeren!
  • Koop iedere seizoen een nieuwe fles. Zonnebrandcrème kan verouderen, waardoor het na een tijdje minder goed werkt.
  • Vermijd de zon tijdens piekuren tussen 12 en 3. Zoek tijdens die tijdens de schaduw op.
  • Op zonnige dagen is het verstandig om je goed te kleden. Draag bijvoorbeeld een hoofddeksel, zonnebril en bedekkende kleding.
  • Bescherm kinderen goed: vaak insmeren, laat ze spelen in de schaduw en zorg dat ze beschermende kleren aanhebben.
  • Pas goed op bij reflectie van water, sneeuw en zand. Deze reflecterende stralen verhogen de kans om te verbranden.

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten, Rens Kroes en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF