fbpx

Is een keto-dieet wel zo goed als het klinkt?

Zo veel mogelijk kilo’s verliezen op een gezonde manier in een korte periode. Veel mensen hebben het wel eens geprobeerd: het keto-dieet. Hierbij eet je veel vet, maar weinig koolhydraten. Uit nieuw onderzoek waarover CNN bericht, blijkt dat dit dieet verband heeft met hogere waarden van ‘slechte’ cholesterol en het risico op hart- en vaatziektes verdubbelt.

Het keto-dieet is erg populair, omdat je niet beperkt bent in je voedingskeuze. Het voedingspatroon bestaat voor 80 procent uit vetten en 20 procent uit eiwitten en koolhydraten. Dit verschilt enorm met vergelijking tot een gezond, normaal dieet: 40 tot 60 procent koolhydraten, 20 tot 40 procent vetten en 15 tot 20 procent eiwitten.

Vet is de grootste energiebron in het keto-dieet, terwijl dat normaal gesproken koolhydraten zijn. Deze koolhydraten worden afgebroken tot glucose en komen in de bloedbaan én cellen terecht. Met het ketodieet komt er veel minder glucose in het bloed, waardoor je lichaam zijn energie niet meer hieruit haalt. Je lichaam raakt in ketose. Dit betekent dat je lever begint met het afbreken van vetten, waardoor er ketonen vrijkomen, je nieuwe energiebron. Door dit proces zal je in een korte periode snel afvallen.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat het keto-dieet gelinkt wordt aan verhoogde niveaus van lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL), ‘slechte’ cholesterol en dubbel risico op hart- en vaatziektes, vertelt hoofdauteur van de studie dr. Iulia Iatan van de Healthy Heart Program Prevention Clinic, St. Paul’s Hospital en University of British Columbia’s Centre for Heart Lung Innovation in een persbericht.

Voor het onderzoek werden twee groepen met elkaar vergeleken die beide een dieet volgden. Hierbij aten 305 mensen volgens het keto-dieet. De totale dagelijkse calorieën bestond uit 45 procent vet en 25 procent koolhydraten. 1200 mensen volgden een standaard dieet. Daarvoor werd gezondheidsinformatie gebruikt uit de Britse database UK Biobank.

De mensen die deelnamen aan het onderzoek werden gemiddeld 11,8 jaar gevolgd. Hierbij werd ook rekening gehouden met risicofactoren voor hartziekten, zoals diabetes, hoge bloeddruk, obesitas en roken. De mensen die het koolhydraatarm vetrijk dieet volgden, hadden hogere niveaus van lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL), cholesterol en apolipoproteïne B. Dat laatste eiwit heeft betrekking tot LDL en is een prognose van hartziekten.

Het keto-dieet heeft dus een verband met sneller verstoppingen in de slagaders, hartaanvallen en beroertes. Doe van tevoren dus eerst goed onderzoek voordat je aan een dieet begint.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF