fbpx

Gezond van lichaam en geest blijven? Ga scharrelen!

We zijn in luilekkerland terecht gekomen. Gezond eten laten we vaak staan en onze dagelijkse lichaamsbeweging neemt af. Auteur en hoogleraar vitaliteit David van Bodegom zegt dat we plofmensen zijn geworden en weer meer moeten gaan scharrelen.

Met z’n alle worden we steeds luier. We zitten hele dagen op kantoor, shoppen online en voor elke meter pakken we de auto. Bovendien kiezen we liever voor een vette hap uit de frituur dan een gezond stuk fruit. Met deze leefstijl word je niet gezond oud. Het beste is om een goede nachtrust te pakken, niet te roken, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Echter vinden we deze levensstijl moeilijk na te streven.

Meer bewegen

Auteur en hoogleraar vitaliteit David van Bodegom vergelijkt onze manier van leven met kippen. Hij zegt dan we plofmensen zijn geworden, maar weer scharrelmensen moeten zijn. De hele dag door bewegen is veel gezonder voor lichaam en geest, maar voor velen een uitdaging. Van Bodegom adviseert om de de omgeving het werk te laten doen.  Maak van dagelijkse activiteiten een workout. Ga bijvoorbeeld lopend naar de supermarkt óf maak je huis grondig schoon.

Lichaamsbeweging houdt ons brein gezond. Het heeft effect op je botten, hart en longen. Alles wat goed is voor je hart, is goed voor je brein. Wanneer je jouw hartvaatstelsel gezond houdt door meer te bewegen, zorg je ervoor dat je hart beter pompt en je vaten beter in conditie blijven. Een betere doorbloeding verbetert de hersenfunctie en vermindert daardoor het risico op dementie.

Gezond brein

Naarmate we ouder worden, verslijten onze lichamen. Het hart begint minder te pompen, de hersenen vertragen en bewegen wordt lastiger. Hoe snel deze daling zich ontwikkelt, hangt van ons af. Een gebruikt brein gaat langer mee. Uit een onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut blijkt dat hoogopgeleiden minder vaak op latere leeftijd dementie krijgen. Ze hebben cognitieve reserve omdat ze hun hersenen in hun leven vele malen hebben uitgedaagd. Dierbare herinneringen gaan zo langer mee.

Elke dag hetzelfde werk doen is dus niet goed voor je hersenen. Je gezondheid zal sneller achteruitgaan. Helaas hebben we niet altijd een keuze en kan het niet anders. Dit zul je moeten compenseren in je vrije tijd. Daag jezelf uit en prikkel je brein.

Maar hoe doe je dat dan? Blijf bijvoorbeeld nieuwsgierig en ga nieuwe contacten aan. Wanneer je nieuwe dingen aangaat, maak je nieuwe verbindingen aan in je hersenen en dat houdt je brein fit. Óf neem muziekles. Je hersenen zullen actief blijven, omdat je noten moet lezen en tegelijk je armen moet gebruiken. Scharrel dus lekker rond en houd je brein actief!

Bron: ad.nl



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF