eten rechtstreeks van de boer

Dit is waarom je het best eten rechtstreeks van de boer kan kopen

Er zijn steeds meer mogelijkheden om ons eten rechtstreeks van de boer te kopen. En dat is een goed idee, want dat is goed voor het klimaat, het eten is verser en het maakt ons ervan bewust waar ons eten vandaan komt. Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijver van verschillende boeken over voeding. In zijn laatste boek, Andere kost, pleit hij ervoor dat mensen meer van de boer gaan eten.

Wat is er mis met ons voedselsysteem?

‘Ons leven is de afgelopen vijftig jaar enorm veranderd. We besteden minder tijd en aandacht aan ons eten en eten vaak te veel. We eten te vet en te veel suiker, maar juist te weinig eiwit en groenten. We zijn massaal ongezond gaan leven, met veel negatieve gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, dat vaak samenhangt met slechte voeding. Ook heeft een ongezond eetpatroon invloed op ons immuunsysteem. Mensen met bijvoorbeeld diabetes of overgewicht belanden vaker op de ic met complicaties. Daarnaast lijdt ook onze mentale gezondheid eronder, zo kunnen depressies het gevolg zijn van die overhaaste levensstijl.’

U raadt mensen aan om meer van de boer te gaan eten. Waarom is dit goed voor ons?

‘We zijn de verbinding met ons voedsel kwijtgeraakt. We halen snel even wat te eten bij de snackbar of supermarkt en weten niet meer waar ons voedsel eigenlijk vandaan komt. Ik merk dat mensen de laatste tijd meer bezig zijn met de herkomst van hun eten. Als je naar de boer gaat om bijvoorbeeld fruit te plukken, ben je niet alleen bewuster bezig met waar je voedsel vandaan komt, maar ben je ook lichamelijk actief in de buitenlucht. Ook krijg je meer waardering voor je eten wanneer je ziet waar het wordt geproduceerd. Het geeft ook inzicht in hoe alles met elkaar samenhangt en zorgt voor verbinding.’

Zijn producten die rechtstreeks van de boer komen ook gezonder?

‘Ze zijn in ieder geval een stuk verser en hebben daardoor een grotere voedingswaarde. Een product dat helemaal uit Brazilië komt, maakt eerst een lange reis en ligt vervolgens onder de lampen in de supermarkt. Ook word je je bewuster van de seizoenen als je van de boer eet; dan zul je in december niet snel voor aardbeien kiezen. En rechtstreeks van de boer eten is een stuk duurzamer, want al dat transport van voedsel kost veel energie.’