fbpx

Dit is gezonde voeding tijdens de zwangerschap volgens Ayurveda

Je bent zwanger en wilt zo goed mogelijk voor je lichaam zorgen om je baby te ondersteunen in de ontwikkeling. Hier is zoveel uiteenlopende informatie over te vinden, dus wat is wijs? Ik geef je aan de hand van Ayurveda zes makkelijke tips.

Volgens de Ayurveda kun je onbalans en ziekten voorkomen wanneer je leeft volgens jouw ware natuur. Het leert ons hoe we door middel van lifestyle & voeding in balans kunnen komen en hanteert het principe dat iedereen uniek is. Voor iedereen gelden er dus andere ‘regels’, maar er zijn wel voedingsrichtlijnen die voor iedereen van toepassing zijn wanneer je zwanger bent.

1. Vers & gezond

Eet gezond voedsel en zoveel mogelijk vers. Eet smakelijke voeding waar je blij van wordt

2. Zoet

De smaak zoet is verbonden met het aarde-element, het element dat zorgt draagt voor groei. Tijdens de zwangerschap groeit er een kindje in jou, dus is dit element heel belangrijk. Zoete voedingsmiddelen die goed zijn om toe te voegen aan jouw maaltijden zijn: melk, boter, ghee, aardse groenten, vers vruchtensap, gedroogd fruit, rijst, honing en noten.

3. Juicy

Denk aan soeperige maaltijden, zoals pap, stoofschotels en het rijst/groenten gerecht kitchari. Ook fruitsoorten als bessen en meloen bevatten deze kwaliteiten. Kokosnootwater is eveneens super hydraterend. Juicy voeding is makkelijk verteerbaar, houdt je gehydrateerd en zorgt ervoor dat je genoeg vloeistoffen binnenkrijgt om je lichaam te ondersteunen in het toenemende bloedvolume

4. Olieachtig

Olieachtige voeding is belangrijk voor smering van de gewrichten, het voeden van de lichaamsweefsels, ondersteunen van je spijsvertering en voor kracht en bescherming. Dit vind je terug in goede kwaliteit oliën zoals ghee, extra vierge olijfolie en avocado’s.

5. Voedend

Neem voeding die voedend is en energie geeft. Warme voeding is vaak makkelijker te verteren en dus meer voedend. Kies producten uit de zoete voedingsgroep en maak hier soepen van, warme melk met specerijen, gestoofd fruit met zaden of een tussendoortje zoals bananenbrood.

Vermijd voeding met witte suiker, te veel zout en hete specerijen. Deze zijn lastig te verteren.

6. Een krachtig drankje

Misschien had je voor de zwangerschap een koffiemomentje (misschien ook niet). Neem dagelijks deze warme melk met amandelen en dadels. Dit drankje is super krachtig en voedend.

Wat heb je nodig?

  • Een handje rauwe amandelen
  • 3 ontpitte dadels
  • Water
  • Biologische melk of amandelmelk

Aan de slag!

Week de amandelen en dadels een nachtje. Haal de volgende dag de velletjes van de amandelen en doe alle ingrediënten in de blender met water en amandelmelk. Blend tot een drankje en warm het even op in pan voordat je deze gaat drinken. Geniet ervan en voel eens hoe relaxed en kracht je je erna voelt.

Over I love Ayurveda

Dit artikel is geschreven door Eline Flux, Ayurveda en Reiki coach. Eline is één van de Ayurveda experts van I love Ayurveda. I love Ayurveda is hét Ayurveda Platform en dé Ayurveda Community van Nederland en België. Dit is dé plek waar jij je leven leert transformeren voor meer balans. Wanneer je lid wordt van de I love Ayurveda Community ontvang jij elke maand het I love Ayurveda Online Magazine in jouw mailbox met content op het gebied van Ayurveda die jou gaat helpen met het transformeren van jouw leven. Lees hier meer over I love Ayurveda en de mogelijkheid om lid te worden van de Community of volg ons op Instagram @iloveayurvedanl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF