fbpx

Hoe Ayurveda jou tijdens je zwangerschap kan helpen bij de beste omstandigheden voor je kindje

Er is niets wonderlijker dan het creëren van nieuw leven. Het idee dat een minuscuul zaadje na een lange dans samensmelt met een eicel en in slechts 9 maanden uitgroeit tot een kindje met alles erop en eraan blijft onbevattelijk. Toch is dit hoe we allemaal op de wereld zijn gekomen en geeft het ons daarmee de mogelijkheid in handen om ervoor te zorgen dat dit nieuwe leven zo goed mogelijk tot stand komt. Onze Wendy en Ayurveda-expert Kim van der Veer legt uit hoe Ayurveda je hierbij kan helpen. Wendy-volgers ontvangen nu tevens 40 procent korting op de Yoga & Ayurveda Zwangerschapscursus van Kim.

De basis van elk kindje wordt namelijk gelegd in de baarmoeder, tijdens de zwangerschap. Gezond eten tijdens de zwangerschap is dan ook niets nieuws. We weten immers allemaal dat de voeding die je eet de fundatie is voor het fysieke lichaam (in Ayurveda ‘de Dhatus’ genoemd) van jouw kindje. Maar Ayurveda gaat een stapje verder en claimt dat de omgeving van de moeder, wat indirect de omgeving is van het baby’tje in de buik, mede van invloed is op de blauwdruk van je kindje (in Ayurveda ‘Prakriti’ genoemd). Om die reden zou een zwangere vrouw – in Ayurveda ook wel ‘She who carries two heart’ genoemd – gedragen moeten worden door haarzelf en haar omgeving. 

Wat is je prakriti? 

Prakriti is het Sanskrit woord voor je ‘natuur’ en verwijst naar jouw unieke set aan kwaliteiten afgeleid uit de 5 elementen. Het is jouw unieke blauwdruk en bepaalt wat voor persoonlijkheid je hebt. Daarmee reikt het begrip Prakriti veel verder dan alleen je fysieke kenmerken. Hoe je reageert op bepaalde situaties of je snel stress en onrust ervaart of misschien eerder woede ervaart. Dit is allemaal afhankelijk van jouw Prakriti. Je Prakriti wordt gevormd op het moment dat het zaadje en eicelletje in de baarmoeder van je moeder samenkomen. Maar – en nu komt het – het gedrag en de emoties van de moeder tijdens de zwangerschap kunnen jouw blauwdruk nog veranderen. 

Om meer in Westerse begrippen te praten: je epigenetische code wordt beïnvloed in de periode dat je bij je moeder in de buik zit. Jouw eerste ervaringen (ook wel ‘samskara’s’ genoemd in Ayurveda) zijn dus al opgeslagen in je brein toen je nog in de baarmoeder zat. Deze ervaringen neem je voor de rest van je leven mee en bepalen door welke lens je de wereld ziet. 

Marineren in gelukshormonen

Wanneer een zwangere vrouw zich goed en kalm voelt wordt het kindje gemarineerd in de juiste (geluks-)hormonen. Dit draagt niet alleen bij aan het bevorderen van een natuurlijk verloop van de bevalling. Wat uiteraard ook weer indrukken achterlaat in het brein van het kindje. Maar zorgt ook dat het zenuwstelsel in een kalme omgeving wordt opgebouwd. Dit laatste is uitermate belangrijk als het gaat om de gezondheid van de volgende generatie. Alleen al als je bedenkt dat alle processen in het lichaam aangestuurd worden door het zenuwstelsel wordt het belang van een goede opbouw hiervan al duidelijk. 

In Ayurveda valt het zenuwstelsel onder het 6e weefsel waaruit we zijn opgebouwd: Majja Dhatu. Het functioneren van het zenuwstelsel is in handen van Vata Dosha. Zorgen voor een gebalanceerde Vata Dosha is daarom key voor onze gezondheid. De oude geschriften claimen zelfs dat 70% van de onbalansen veroorzaakt worden door een uit balans Vata Dosha. Daarmee wordt Vata Dosha ook wel de ‘King of de Dosha’s’ genoemd. 

De toekomst veranderen

Onbalansen in de toekomstige generatie voorkomen start dus bij het dragen van moeders (to be) tijdens hun zwangerschap. Dit wetende betekent dus dat we de toekomstige generatie kunnen beïnvloeden. 

⁣Dus voor degene die de toekomst willen veranderen: houd eens de deur open voor een zwangere vrouw, glimlach naar haar, geef haar erkenning, geef haar altijd voorrang op de weg, vraag of ze iets nodig heeft, neem wat werk van haar over of gun haar een mooi boeket bloemen. Vervul al haar behoeftes. Laat haar zich zo verdomde goed voelen dat haar kindje gemarineerd wordt in gelukshormonen. We kunnen de wereld wél veranderen. Ook jij.⁣

5-delige Yoga & Ayurveda Zwangerschapscursus

Meer leren over hoe je Ayurveda kan toepassen tijdens je zwangerschap? Schrijf je dan nu in voor dé 5-delige Yoga & Ayurveda zwangerschapscursus bij The White Door Studio van Kim. Wendy-volgers ontvangen nu 40 procent korting met code Wendy40. Tijdens deze 5-delige cursus leer je hoe je Yoga & Ayurveda in kan zetten om in balans te blijven tijdens je zwangerschap, je krachtig te voelen tijdens de bevalling en je postpartum herstel te bevorderen. Doe je mee? 

De zwangerschapscursus komt in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding via je zorgverzekeraar en komt met 5 uitgebreide hand-outs, zodat je thuis alles nog een keer op je gemak kan nalezen.

Lees hier alle blogs van Kim over Ayurveda.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF