fbpx

Dit effect heeft een burn-out in je een relatie

Een burn-out kan een behoorlijke impact hebben binnen een relatie. Burn-out en Wendy-expert Ilonka van Galen weet als geen ander wat voor effect een burn-out met zich meebrengt. Voor zowel degene die met een burn-out kampt, als de partner, krijg je te maken met verschillende negatieve emoties. Samen herstellen is jullie uitgangspunt, maar hoe doe je dat?

Van overspannenheid naar burn-out

Het loopt al een tijd niet lekker binnen de relatie. Je voelt je moe, lusteloos en hebt weinig zin om samen iets te ondernemen. De plezier verdwijnt binnen de relatie. Je merkt dat de partner die met een burn-out kampt, snel aan het veranderen is. Het spreekwoordelijke lontje is kort, er wordt misschien gegrepen naar middelen om jezelf te verdoven en er hangt constant een gespannen sfeer.

Voordat iemand in een burn-out belandt, is degene vaak al voor minimaal een half jaar overspannen. Een burn-out komt niet zomaar uit de lucht vallen en des te langer je het gevoel negeert, hoe langer vaak het herstel duurt. Om jezelf te ontmoeten moet je eerst jezelf ‘ont’moeten. Zonder acceptatie kun je niet beginnen aan een succesvol herstel.

Machteloosheid bij de partner

Van de één op de andere dag sta je er voor je gevoel alleen voor. Je wil zo graag je partner met een burn-out helpen maar weet niet op welke manier. Personen met een burn-out voelen zich over het algemeen schuldig aangezien zij volledig zijn uitgevallen. Je kunt niet meer werken, het huishouden stapelt zich op en er kan maar één ouder de zorg van de kinder op zich nemen.

Elke vorm van hulp die je aan je partner wil geven, voelt alsof het afgeslagen wordt. Je partner met een burn-out is uitgeput en het lijkt alsof degene geen zin heeft om iets te doen. Dit geeft een gevoel van machteloosheid. Je geliefde weg zien glijden, zowel mentaal als lichamelijk, is ontzettend pijnlijk om mee te maken. Helaas moet degene met een burn-out zelf herstellen.

Spanningen lopen op binnen de relatie

Er wordt niet voor niets vaak gezegd: ‘Je hebt niet alleen een burn-out, je hebt het samen’. Je partner met een burn-out heeft hulp nodig en jij begint zelf langzamerhand een mantelzorger te worden. Het hele huishouden en de zorg voor eventuele kinderen neem je op je. Je gaat naar je werk en van het sociale leven is ook weinig overgebleven. Je beleeft nog maar weinig plezier en ontspanning.

Jullie komen samen in een negatieve spiraal terecht. Je voelt de spanningen en verdriet van de partner met een burn-out en neemt dit onbewust over. Totdat je zelf ook over je eigen grenzen heen bent gegaan. De relatie komt onder druk te staan. Beiden hebben jullie last van spanningen en dit kan jullie uit elkaar drijven. Je bent als partner op zoek naar meer vreugde in je leven.

Onzekerheid tijdens een burn-out

Personen met een burn-out hebben het gevoel alsof zij in de steek gelaten worden door hun lichaam en geest. Je kunt niet meer op je mentaal en lichamelijk welzijn rekenen en begint te twijfelen over van alles. Zo ook over de relatie. Ben ik nog wel goed genoeg als partner zijnde? Kan ik ooit nog volledig herstellen en de liefdevolle, energieke ouder zijn?

De één is al over de eigen grenzen heen gegaan en de ander zit tegen zijn of haar eigen grenzen aan. Niet alleen degene met een burn-out begint in dit stadium te twijfelen, ook de partner. Hoe lang kan ik deze zorg nog op mij nemen? Wanneer nemen de spanningen af? Deze onzekerheid kan ervoor zorgen dat je misschien de relatie wil beeïndigen. Je houdt nog zielsveel van de ander maar verlangt naar rust, liefde en balans.

Gebrek aan communicatie

De relatie staat op losse schroeven en je wil de partner niet kwetsen of tot last zijn. Om geen extra spanningen te creëren, houd je je frustraties en opmerkingen voor je. Dit is één van de grootste problemen tijdens een burn-out in een relatie. Een gebrek aan communicatie zorgt ervoor dat je elkaar volledig kwijt raakt. Je weet niet meer waar de ander behoefte aan heeft.

De spanningen lopen op en een harde confrontatie is bijna onvermijdelijk. Dit gedeelte wil je juist zo graag voorkomen. Je drijft steeds verder uit elkaar en weet beiden niet meer hoe nader tot elkaar te komen. Een psycholoog of coach kan jullie beiden handvatten geven zodat zowel de communicatie als de relatie een boost krijgen. Zo krijg je weer een frisse kijk op de relatie.

Relatie na een burn-out

Er komt een dag dat de positieve momenten van een dag de negatieve overheersen. Lichaam en geest van de partner met een burn-out beginnen te herstellen. Je onderneemt meer dingen samen en het sociale leven wordt hersteld. Er is wel iets veranderd aan de partner die een burn-out heeft gehad. Degene is niet meer hetzelfde en dat is maar goed ook.

Tijdens een burn-out leer je jezelf goed kennen. Je weet wat je echt belangrijk vindt in het leven en waar je eigen grenzen liggen. Je visie op de wereld is veranderd en dingen die je eerst belangrijk vond, zijn ineens niet meer een prioriteit. Je bent een ander mens geworden. Deze verandering kan voor de partner in het begin als lastig en vreemd worden ervaren. Weet wel dat het dagelijks ritme van voor een burn-out niet voor de juiste balans heeft gezorgd in het leven van degene die hiermee te kampen heeft gehad. Een burn-out is een harde maar belangrijke levensles.

Tips

De grootste tip is om nooit op te geven. Dit geldt voor beide partners. Een burn-out is niet voor het leven, de gevolgen helaas wel. Er bestaat geen tijdslimiet voor hoe lang het herstel van een burn-out duurt. Blijf communiceren zodat je weet welke stappen je samen kunt zetten. Voel je je hulpeloos of gefrustreerd? Geef dit aan. Schaam je niet voor je gevoel. Het is jouw gevoel en dit is door niemand te bagatelliseren.

Dat de partner met een burn-out een laag energieniveau heeft, hoeft niet te betekenen dat je niets meer samen kunt doen. Geniet van de kleine dingen die je met elkaar kunt doen. Zelfs binnenshuis is dit mogelijk. Ga samen buiten wandelen in de natuur, dit heeft een helende werking voor beiden. Kleine klusjes in het huishouden kun je samen doen. Dit vergroot direct de eigenwaarde van degene die in het herstel van een burn-out zit. Samen doen, samen zijn en samen blijven.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF