fbpx

Dit zijn de grootste valkuilen van HSP’ers in de liefde

Voor vrijwel alle HSP’ers is liefde en verbondenheid de belangrijkste waarde in hun leven. Toch ervaren veel hoogsensitieve mensen relatieproblemen. Expert Hoogsensitiviteit en Wendy-expert Esther Bergsma legt uit waarom en wat de grootste valkuilen zijn voor HSP’ers in de liefde.

Hoogsensitieve mensen reageren anders in bepaalde situaties dan andere mensen. Dat heeft te maken met de werking van hun brein. Uit onderzoek blijkt dat bij HSP’ers meer hersengebieden tegelijk actief zijn en vooral gebieden die sterk geactiveerd zijn die te maken hebben met het afstemmen op de ander en rekening houden met de groep. Daardoor stellen HSP’ers de belangen van de ander vaak automatisch boven die van henzelf.

Sterke emoties

Daarnaast blijkt dat HSP’ers emoties veel sterker ervaren. Zij voelen meer angst, verdriet of boosheid. Maar ook meer blijheid en geluk. Die sterke positieve emoties kunnen in een fase van verliefdheid en liefde heel fijn zijn. Voor beide partners. Maar na verloop van tijd kunnen een paar valkuilen optreden.

Teveel aanpassen aan de ander

Omdat je zo goed aanvoelt wat de ander graag wil en je hem of haar het graag naar de zin wilt maken, ben je als HSP’er geneigd om je aan te passen aan de wensen en behoeftes van de ander. Dat voelt ook goed. Je merkt hoe fijn het voor de ander is en je wil je partner graag gelukkig maken. Op langere termijn levert het twee problemen op.

Je eigen behoeftes negeren

Je vergeet door het aanpassen ten eerste aandacht te besteden aan je eigen behoeftes. Daardoor kan je bijvoorbeeld veel te weinig rust nemen, waardoor je steeds vaker overprikkeld raakt. Of je laat je eigen hobby’s versloffen waardoor je minder nieuwe energie opdoet.

Je miskend gaan voelen

Het tweede effect dat veel voorkomt bij hoogsensitieve mensen is dat ze na een periode van aanpassen aan hun partner, zich realiseren dat de relatie onevenwichtig is geworden. Hun partner past zich minder makkelijk aan als de hoogsensitieve partner iets graag wil en heeft minder oog voor de onuitgesproken wensen. Als de hoogsensitieve partner dit ter sprake kan brengen is er niets aan de hand, maar als je in passief verzet gaat kan het wel tot spanning leiden.

Passief verzet

Passief verzet wil zeggen dat je niet uitspreekt wat je dwars zit, maar dat je vindt dat de ander dat maar moet begrijpen en tot dat die het door heeft in gedrag en gevoel uitzendt dat je de situatie niet leuk vindt. Dit werkt meestal averechts. De niet-hoogsensitieve partner heeft totaal niet door wat er aan de hand is, maar merkt wel dat de ander minder liefdevol reageert. Het kan aanleiding zijn wat afstand te nemen, wat voor de hoogsensitieve partner olie op het vuur is.

Conflicten vermijden

Het zou beter werken als de hoogsensitieve partner zijn of haar frustraties zou uitspreken. Maar veel HSP’ers proberen uit alle macht om conflicten te vermijden. Ze gedijen goed bij harmonie en kunnen die ook bevorderen. Maar als er irritaties zijn ontstaan kan deze kwaliteit echt een grote valkuil worden.

Je afsluiten uit bescherming

Tot slot sluiten veel hoogsensitieve mensen zich af van hun gevoelens als ze merken dat hun partner ze niet echt begrijpt. Dat kan zijn na een periode van miskend voelen. Afsluiten van de emoties beschermt dan tegen de teleurstelling. Maar soms sluiten HSP zich ook af omdat de gevoelens van verliefdheid en liefde zo heftig zijn dat ze het dagelijks functioneren belemmeren. Afsluiten van die positieve emoties is dan een bescherming voor het overweldigend raken. In beide situaties is het een gemiste kans voor de relatie omdat de ander je nooit echt helemaal leert kennen. En dus ook niet de kans krijgt te gaan houden van de echte jij.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, spreker, trainer en auteur. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning van deze eigenschap; met honderden blogs, tips, verwijzingen en trainingen. Wil je nog meer over hoogsensitieve kinderen en hun begeleiding weten? Lees dan “Hoogsensitieve kinderen”. Ook “Gelukkig Hoogsensitief” en “Het hoogsensitieve brein” zijn aanraders, of neem een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account (@Hoogsensitief.NL).



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF