fbpx

Waarom je als HSP de kantoortuin moet mijden

Voor hoogsensitieve mensen is het eigenlijk superfijn dat we nu zoveel thuiswerken. Want HSP gedijen niet goed in een kantoortuin vol geluiden en prikkels! Veel bedrijven hebben dit soort kantoortuinen ingericht voor hun medewerkers, maar volgens HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma is dat voor hoogsensitieve mensen een slechte keus. 

De plek waar je werkt heeft effect op je prestaties. Voor hoogsensitieve mensen geldt dit nog sterker omdat zij zoveel signalen oppikken. Het hoogsensitieve brein bemerkt subtiele signalen uit de omgeving en verwerkt dat diepgaand.

Open communicatie

De kantoortuin is ontworpen vanuit het idee dat het – naast het besparen van kosten – de communicatie tussen werknemers gemakkelijker zou maken. Daardoor zou de afstemming tussen collega’s toenemen en de kwaliteit van projecten stijgen.

Met die ‘open communicatie’ stijgt echter ook de hoeveelheid geluiden om je heen: pratende collega’s, telefoongesprekken, tikkende pennen of toetsenborden, radio’s en schuivende stoelen.

Geluid

Aangezien het overgrote deel van de HSP gevoelig is voor geluiden, is het niet verwonderlijk dat uit onderzoek blijkt dat 38% een werkplek met veel geluiden onwerkbaar vindt en nog eens 53% er last van heeft.

Kantoortuin

Als ruim 90% last heeft van geluiden die continu aanwezig zijn op het werk, hoe ervaren HSP dan een kantoortuin? Ongeveer een kwart van de 1500 HSP uit ons onderzoek heeft geen ervaring met het werken in een kantoortuin. Dat hangt natuurlijk samen met het soort werk.  Medewerkers in oa. de zorg, in het onderwijs, de bouw of transport hebben geen kantoortuin als werkplek. Van de HSP die wel een dergelijke werkplek hebben ervaren,  geeft 48% aan last te hebben van de kantoortuin en 37% het zelfs onwerkbaar te vinden.

Nadelen

Pieter Offermans heeft in ‘De hoogsensitieve werknemer’ uitgebreid geschreven over de kantoortuin. Hij verwijst naar vele onderzoeken op dit terrein. Zo blijkt dat ongeveer 67% van de Nederlanders een kantoortuin als werkplek heeft. Daarnaast blijkt dat een kantoortuin veel minder voordelen heeft dan werd gedacht.

Uit onderzoeken naar de effectiviteit van de kantoortuin blijkt dat de productiviteit afneemt, tot wel 66 procent. Zelfs mensen die zeggen geen last te hebben van hun drukke werkplek, presteren toch minder goed dan als zij op een rustige plek zouden zitten (Offermans, 2015). Offermans concludeert dat kantoortuinen over het algemeen juist niet leiden tot verbeterde communicatie, werkplezier en productiviteit. Ook de niet-hoogsensitieve werknemers presteren over het algemeen niet optimaal in deze omgeving. Laat staan de hoogsensitieve werknemer die zo gevoelig is voor zijn omgeving.

Universeel

De problemen die door kantoortuinen ontstaan, zijn dus zeker niet voorbehouden aan hoogsensitieve mensen. Door hun gevoeligheid voor stimuli is het voor hen echter moeilijker zich af te sluiten. Ze ervaren ten eerste fysieke prikkels intenser: naast geluiden, ook lichten (zoals de tl-lichten of beeldschermen) en geuren (van parfum, koffie, transpiratie of toiletbezoek). Ten tweede zijn HSP gevoelig voor emotionele prikkels. Ze pikken de emoties van anderen op en worden beïnvloed door een slechte sfeer. In een kantoortuin zijn emoties van anderen en onderlinge spanningen veel meer aanwezig dan als je een aparte werkplek hebt.

Vermijden

Vrijwel alle werknemers ervaren hinder van een kantoortuin, maar de hoogsensitieve werknemer relatief meer door de werking van hun brein. Ze raken snel overprikkeld door alle fysieke en emotionele prikkels van hun collega’s in de kantoortuin. Reden om deze werkplek zoveel mogelijk te mijden.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, spreker, trainer en auteur. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning van deze eigenschap; met honderden blogs, tips, verwijzingen en trainingen. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Lees dan “Gelukkig Hoogsensitief” of “Het hoogsensitieve brein” of neem een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account (@Hoogsensitief.NL).WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF