fbpx

De overwinning. Leonie verloor haar man aan kanker en daarna haar werk en nieuwe liefde: ‘Ik heb geleerd dat risico bij een gelukkig leven hoort’

Leonie Dekker (41) had het allemaal voor elkaar: een leuke relatie, groot huis, goede baan en een gezonde baby. Tot ze plotseling te horen kreeg dat haar man nog maar kort te leven had. Daarna veranderde haar leven drastisch. Ze kreeg een burn-out, werd ontslagen, had een nieuwe relatie maar dat eindigde in een scheiding waardoor ze er alleen voorstond met drie jonge kinderen. Bindingsangst kwam om de hoek kijken, maar vanuit diepe dalen leerde ze toch weer gelukkig te worden. Ze geeft nu lezingen en coacht mensen in vergelijkbare situaties.

‘Het was de dag voor kerst. Ik was begin dertig, smoorverliefd en in de kracht van mijn leven. Mijn man en ik hadden een baby van nog geen halfjaar oud en zaten vol met toekomstplannen. Totdat mijn man te horen kreeg dat hij uitgezaaide alvleesklierkanker had. De vloer zakte onder mijn voeten vandaan en ik raakte volledig de weg kwijt. Mijn man overleed slechts zes maanden na zijn diagnose. Daar stond ik dan, een dertig jarige weduwe met een zoontje die zijn biologische vader niet zal leren kennen. Hoewel ik veel steunbetuigingen kreeg, had ik geen idee hoe ik het leven weer moest oppakken. Ik was eenzaam en had het gevoel dat ik niet mocht genieten van het leven.

Diep dal

‘Al snel kreeg ik een nieuwe relatie, waaruit twee prachtige, gezonde dochters zijn geboren. Toch ging het niet goed met mij. Op een ochtend wilde ik uit bed stappen om naar mijn werk te gaan, maar mijn benen bewogen niet. Mijn hele lijf kon niks meer. Zelden heb ik me ziek gemeld, maar ik kon niet eens uit bed komen. De eerste week heb ik alleen maar in bed gelegen en gehuild. Na enige tijd besefte ik dat dit niet zo verder kon. De maanden daarna kwam ik terecht in een re-integratietraject en voerde ik veel gesprekken met Arbo deskundigen en psychologen. Ik leerde mezelf opnieuw kennen. Uiteindelijk heb ik mijn leven gereset door te gaan sporten, beter te eten en leren wat ik nodig heb om goed voor mezelf te zorgen. Vanuit deze ontdekkingstocht wist ik dat ik mijn leven moest omgooien om gelukkig te worden.’

Voor jezelf kiezen

‘Een stap naar een nieuw leven moet je zelf zetten, daarom ging ik terug naar de basis. Alles wat mij te veel energie zou kosten, zette ik aan de kant. Ik beëindigde mijn relatie, vertrok voor een maand op een bakfiets met drie jonge kinderen naar een boerencamping en verhuisde daarna naar een klein huis. Ik voelde me opgelucht, maar ook heel eenzaam. Verdriet en pijn werden onderdeel van mijn dagelijks leven. Een hoge hypotheekschuld wilde ik niet meer, want dan hoefde ik ook geen stressvolle baan te zoeken en een nieuwe relatie kon niet in dit kleine huis. Zo duwde ik alles van me af.’

Omslagpunt

‘Ik wilde vrij zijn, genieten van het leven en herinneringen maken met mijn kinderen. Ik verkocht mijn oude vrijstaande huis en dat zorgde ervoor dat ik meer financiële vrijheid kreeg. Ik werd steeds gelukkiger op mijn nieuwe plek. De kinderen konden lopend naar school, groeiden op in een kindvriendelijke wijk en vanuit de woonkamer heb je uitzicht op het frisse groen van de bomen en een heldere blauwe lucht.

Afgelopen kerst moesten mijn kinderen in quarantaine vanwege corona waardoor ze niet naar hun vader en opa en oma konden. Om ze toch een leuke kerst te bezorgen, bestelde ik een gourmetset en liet een gourmetschotel door de plaatselijke slager bezorgen. Eenmaal aan tafel proostten we met kinderchampagne en keken elkaar in de ogen aan. Dat was voor mij een bijzonder moment. Ze waren zo blij en actief aan het bakken met die pannetjes. Heel bijzonder voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar oud.’

Ondernemer

‘In de periode na de verhuizing, kreeg mijn ambitie als zelfstandig ondernemer vorm. Ik begon met het opnemen van vlogs om mijn verhaal te delen. Dit was de aanzet voor mijn eigen bedrijf.

In het begin was het co-ouderschap met de vader van mijn kinderen verdeeld in 80-20, dit werd al vrij snel omgezet in een verdeling van 50-50. Dit gaf mij nog meer mogelijkheden om te ondernemen en mijn ambities waar te maken. Ik begon met het coachen van mensen die de regie van hun leven weer in handen willen krijgen, zodat ze realiseren wat ze beter kunnen loslaten om meer rust en werkplezier te ervaren.’

Bindingsangst

‘Na drie jaar ontmoette ik een interessante man. Ik had ontzettend veel moeite om hem toe te laten in mijn leven, terwijl hij mijn grote nieuwe liefde kon worden. Wat zouden andere mensen wel niet denken van een gescheiden weduwe die al zo snel gelukkig is met een nieuwe relatie? Ook kwam ik erachter dat ik me niet wilde binden vanwege de angst om te verliezen. Ik had al genoeg in mijn leven verloren, mijn man die overleed aan kanker, mijn baan en de daaropvolgende scheiding. Onbewust wilde ik mezelf nog steeds beschermen tegen deze pijn.’

Mijn overwinning

‘Het gaat inmiddels goed met mij. Ik ben dolgelukkig met mijn nieuwe vriend en heb de angst voor onbegrip van anderen om hem te verliezen overwonnen. Ik heb geaccepteerd dat risico bij een gelukkig leven hoort. Dat klinkt makkelijk, maar een coach heeft mij hierbij geholpen. Mijn werk als ondernemer is uitgegroeid naar drie bedrijven: rouwbegeleiding, coaching en begeleiding van ondernemers. Ik durfde mijn hypotheek weer te verhogen en bouwde een serre aan mijn huis. Een fijne extra ruimte waar ik mijn werk kan doen achter mijn laptop en voor de kinderen een chillruimte. Mijn vriend en ik sluiten daar de dag af met een goed glas wijn, genietend van het leven.’

Op zoek naar een coach? Klik hier voor meer informatie over Leonie.

Lees ook: De overwinning. Tara werd tienermoeder in een Jehova-gemeenschap, maar besloot voor zichzelf te kiezen: ‘Ik ben liever alleen, dan samen met mensen van wie ik niet mag zijn wie ik werkelijk ben’

Neem een abonnement op de Wendy-specials

Vier nummers voor € 17,50 

De Wendy-specials verschijnen vier keer per jaar, in elk seizoen 1. Wil jij ook geen nummer meer missen? Neem dan nu een jaarabonnement en ontvang 4 x de Wendy-special voor € 17,50. Losse nummers kosten € 5,99. Klik hier om een abonnement af te sluiten.

vitamine b12WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF