fbpx

De man van Marie-Louise kwam tijdens hun huwelijk uit de kast: ‘In het begin was het pijnlijk om hem met een man te zien’

Toen de dochter van Marie-Louise (69) nog maar acht maanden oud was, kwam haar man uit de kast. Hij was verliefd op een andere man en wilde niet meer met haar samen zijn. Marie-Louise haar gezin viel uit elkaar en ze had het gevoel alsof ze gefaald had. Marie-Louise: ‘Als hij nou verliefd was geworden op een andere vrouw, dan had ik hem terug kunnen winnen.’

‘Ik ben een gelukkig mens, omdat veel dingen in mijn leven goed zijn gekomen. Ik kijk met trots naar mijn dochter en hoe zij alle ballen omhooghoudt. Hoe ze, naast haar baan, met liefde voor haar kinderen zorgt en tijd vrij maakt voor haar man. Soms denk ik: zo had ik het ook gewild, maar ik ben blij voor mijn dochter. We kunnen met z’n allen door één deur. Mijn man en ik, mijn dochter en haar gezin en mijn ex-man en zijn man. Toen mijn dochter verhuisde, hebben we haar geholpen met klussen. We kunnen er allemaal voor haar zijn en dat is het belangrijkste.’

Droomman

‘Ik leerde mijn ex-man Joost in het uitgaansleven kennen. Hij was eerst het vriendje van een vriendin van mij, maar het ging uit omdat ze hem te lief vond. In een kroeg zijn we aan de praat geraakt en dansten we met elkaar. Een week later zagen we elkaar weer. We groeiden langzaam naar elkaar toe en we hadden een hele goede klik. Na een maand sloeg de vonk echt over en kregen we een relatie. Het werd steeds serieuzer tussen ons en na twee jaar verkering besloten we uiteindelijk om te trouwen, zodat we samen een appartement konden kopen.’

‘Joost was mijn droomman. Hij maakte de autodeur voor me open als een echte gentleman en kuste zowat de grond waarop ik liep. Hij stond altijd voor me klaar en hielp me met het huishouden. Mijn huwelijk was in mijn ogen perfect. Hij was mijn beste vriend en minnaar tegelijkertijd. Twee jaar later werd onze dochter geboren en we belandden op een roze wolk. Joost was een goede vader. Hij deed haar in bad en duwde de kinderwagen, dat was prachtig om naar te kijken. Ik dacht dat hij de liefde van mijn leven was.’

Uit de kast

‘Op een gegeven moment wisselde Joost van baan. Deze was verder weg waardoor hij met de trein op en neer moest. Maanden gingen voorbij en hij begon zich raar te gedragen. Ik kon mijn vinger er niet op leggen waarom. Was het zijn nieuwe baan? Eiste onze dochter te veel? Ik ging aan zijn kleding ruiken om te kijken of hij geen ander had. Op een avond in juni gingen we naar een feestje van vrienden die in hetzelfde appartementencomplex woonden als wij. Toen we terugkwamen hadden we beiden iets teveel gedronken. Ik ging mijn make-up eraf halen in de badkamer en hij lag al op bed. Toen ik bij hem in bed kroop en hem probeerde te verleiden schoof hij me aan de kant. “Het gaat niet meer, ik ben homo”, zei hij. Ik keek hem ontzet aan, maar ik zag het verdriet in zijn ogen staan. Ik stapte uit bed en sloot mezelf op in de badkamer waar ik uren heb gehuild. Joost wist niet hoe hij mij kon troosten, want hij zat ook met zichzelf in de knoop.’

Overkomen

‘De volgende dag kon ik alleen maar denken: wat nu? Hoe gaan we onze dochter grootbrengen? Als hij nou verliefd op een vrouw was geworden dan kon ik hem terugwinnen, maar dat was niet het geval. Volgens Joost was het hem overkomen. Hij ontmoette in de trein een man waar hij gek op werd. Eerst schrok hij van de avances die de man maakte, maar toch ging hij er uiteindelijk op in. Ik geloof ook dat het hem is overkomen, in plaats van dat hij altijd al homo was. Niets in ons huwelijk wees erop dat hij op mannen viel. Momenteel ben ik met een nieuw boek bezig waarvoor ik oudere mensen en jongere mensen heb gesproken over uit de kast komen. Een jongen had eerst een vriendin, toen een vriend en nu weer een vriendin. Hij valt niet op een man of een vrouw, maar op een persoon. Dat kan ook nog. Daarom denk ik niet dat mijn ex altijd al homo was.’

‘Ik had tijdens ons huwelijk geen enkel vermoeden. Ik ben na de scheiding op zoek gegaan naar antwoorden, maar ik kon nergens mensen vinden die hetzelfde hadden meegemaakt. Ik ben hertrouwd en dit huwelijk is bijna hetzelfde als mijn vorige huwelijk, ook op seksueel gebied. Ik begon aan mezelf te twijfelen, heb ik belangrijke signalen gemist? Maar ik wist dat Joost dol op me was. Hij vond het bijvoorbeeld niet leuk als ik een avondje weg was.’

Scheiding

‘In eerste instantie wilde hij niet scheiden, maar wel apart van elkaar wonen zodat hij een vrijgezellenleven kon leiden. Dat wilde ik niet en toen heb ik de knoop doorgehakt en een scheiding aangevraagd. Joost legde zich bij alles neer en ik denk dat hij dat deed vanuit schuldgevoel. Na de scheiding wilde hij vrij zijn. Hij ging van vriendje naar vriendje en wilde een tijd niks met onze dochter Julia te maken hebben. Ik kreeg de volledige voogdij en er was geen bezoekregeling. Dat vond hij allemaal prima. Pas later begon hij regelmatig op bezoek te komen. Soms nam hij een vriend mee en dan was het best gezellig. Hoewel het voor mij ook pijnlijk was om hem met een man samen te zien, vond ik het belangrijk dat hij zijn dochter zag. Op een gegeven moment wilde Joost niet meer dat ik erbij was als hij zijn dochter zag en stelde voor om haar een weekend bij hem te laten logeren. Hier was ik het niet mee eens. Ze was nog heel jong en was gewend om altijd met mij te zijn, daarnaast woonde hij aan de andere kant van Nederland. Ik stelde voor om eerst een dag te doen en daarna een keer een nacht. Dat wilde hij niet en we kregen ruzie. Mijn huisarts was het met mij eens, het was niet goed voor Julia als zij in één keer een lang weekend bij mijn ex zou logeren. Dit zou een trauma kunnen veroorzaken. Helaas was het voor Joost alles of niets en dus hebben ze elkaar jaren niet gezien.’

Contact

‘Ik heb altijd tegen Julia gezegd dat ze haar vader mag zien wanneer ze wil, maar daar had ze geen behoefte aan. Ondertussen was ik getrouwd met Rob, een hele lieve man, die Julia heeft geadopteerd. Voor haar is Rob haar papa. Toen ze een jaar of vijftien was, heeft ze Joost weer gezien. Ze is een keer met hem uit eten geweest en achteraf zei ze tegen mij dat ze hem een beetje raar vond. Joost wist niet hoe hij met een puber moest omgaan en dat merkte Julia. Toch bloeide hun relatie steeds meer op en ze kregen goed contact. Toen Julia ging trouwen waren we er allemaal. Mijn man en ik, Joost en zijn man en haar opa’s en oma’s. Julia heeft inmiddels kinderen en voor hen is de situatie nog bijzonderder. Haar kinderen hebben twee opa’s en twee oma’s en nog twee extra opa’s. Hoewel Joost verder weg van Julia woont, kan ze hem niet meer uit haar leven missen.’

Goed terechtgekomen

‘Ik vind het fijn hoe het nu loopt en iedereen kan met elkaar door een deur. Ik ben trots dat er een band is tussen mijn ex-man en Julia. Hoewel er nare dingen zijn gebeurd, zal ik nooit een negatief woord over hem zeggen. Ik ben blij dat we goed terecht zijn gekomen en een gelukkig leven leiden. Soms heb ik het gevoel dat ik heb gefaald. Ik baal ervan dat mijn eerste huwelijk is mislukt en dat we nooit een gezinnetje zijn geweest. Terugkijkend vind ik het heel erg dat mijn gezin uit elkaar is gevallen. Ik heb me nooit geschaamd dat mijn man me verliet omdat hij homo is. Alleen de ochtend erna was pijnlijk, ik wilde mijn dochter niet onder ogen komen omdat ik wist dat ons gezin uit elkaar viel.’

‘Al jaren maakte ik aantekeningen in mijn agenda, omdat ik wil onthouden wat er is gebeurd. Ik heb kleine dingen op papier gezet en dat aan Rob laten lezen. Hij vond het prachtig en spoorde me aan om er een boek van te maken. Mijn verhaal samenbrengen in een boek was mooi en moeilijk tegelijk. Ik beleefde alles weer opnieuw en het was fijn om het op te kunnen schrijven. Inmiddels is het mijn missie om homoseksualiteit bespreekbaar te maken, zodat het geaccepteerd wordt en niemand meer uit de kast hoeft te komen. Simpelweg omdat er niemand meer in zit.’

Klik hier om het boek van Marie-Louise te bestellen.

*De namen Joost, Julia, en Rob zijn gefingeerd.

Lees ook: Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: ‘We leven in onze eigen bubbel’

Nieuwe Wendyspecial

In de nieuwe winterspecial van Wendy lees je over familie- en generatieverhalen en nog veel meer. Koop hem in de winkel of via deze link.

winterspecial Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'

Of neem een abonnement op de Wendy-specials en ontvang gratis een gift box van The Gift Label!

wendyspec Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF