fbpx

Ben jij een koffieliefhebber? Deze twist werkt ontstekingsremmend

Koffie kun je op vele manieren drinken. Kies je voor een sterke espresso, het standaard kopje zwarte koffie of toch een variant met melk, zoals een cappuccino of een latte macchiato? Melk toevoegen aan je koffie is goed voor je gezondheid. Uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen blijkt namelijk dat melk in je koffie ontstekingsremmend kan werken.

Wanneer lichaamsvreemde stoffen, zoals bacteriën en virussen ons lichaam proberen binnen te dringen, zal ons lichaam hierop reageren: er ontstaat een ontsteking. Meestal duurt een ontsteking maar tijdelijk, maar het kan ook zijn dat deze langer blijft en chronisch wordt. Dan kunnen verschillende weefsels en organen worden aangetast. Het is dus belangrijk om op tijd in te grijpen. Maar, hoe kan koffie met melk daar dan bij helpen?

In het onderzoek werd gekeken naar de stoffen in zowel koffie, als in melk, en vooral ook hoe deze op elkaar reageren. Belangrijke stoffen in koffiebonen en dus in koffie, zijn polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schade van buitenaf en daarmee ontstekingen remmen. Een belangrijk bestanddeel van melk is eiwit. Eiwitten worden gevormd door aminozuren. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer de aminozuren in de melk reageren met de polyfenolen in de koffie, het ontstekingsremmende effect van deze polyfenolen wordt versterkt. Dit zorgt voor een sterkere remming van ontstekingen en daarmee een betere bescherming van het lichaam.

Meerdere opties

Mocht je melk in je koffie nu echt niet lekker vinden, dan zijn er gelukkig nog andere opties die je kunt proberen. Polyfenolen vind je namelijk ook veel terug in groente, fruit en verschillende soorten thee. Volgens de onderzoekers zou het daarom goed zijn om gerechten met fruit en groente te combineren met eiwitrijke producten, om ook de ontstekingsremmende reactie te creëren. Zo zou je bijvoorbeeld melk of yoghurt kunnen gebruiken als basis voor je smoothie. Ook zou je een keer kunnen proberen om je thee op zijn Engels te drinken, met melk dus.

Het zal voor sommige mensen misschien flink wennen zijn, melk in je koffie. Vooral als je normaal een hele sterke espresso drinkt. Toch is het zeker de moeite waard of af en toe af te wijken van je standaard koffiebestelling, om zo je lichaam extra te beschermen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF