fbpx

Sandra heeft het chronisch pijnsyndroom fibromyalgie: ‘Mijn huid lijkt een maatje te klein voor mijn spieren’

In de nieuwe serie Wendy’s woorden vertellen we verhalen van mensen aan de hand van de woorden uit ons Wendy-hart. Deze woorden staan voor wat wij als Wendy willen zijn en uitdragen. Vandaag een verhaal over het woord ‘gezondheid’. Sandra Veldt is in 2017 gediagnostiseerd met fibromyalgie. Dat is een aandoening waarbij je spieren chronisch pijn doen. Door een dieet en veel wandelen heeft ze weer geleerd te leven.

Pijn

‘De heftige spierpijn voelde ik door mijn hele lijf. Ik dacht altijd dat dit normaal was en had nooit het idee dat het iets ernstigs kon zijn. Regelmatig ging ik naar de fysiotherapeut en nam vaak paracetamol. Door de medicatie en het vele bewegen was het leefbaar, maar op een geven moment kreeg ik van mijn kruin tot aan mijn tenen enorm veel pijn. Steeds vaker kreeg ik tintelingen en een dood gevoel in mijn handen en benen. Mijn handen jeukten steeds vaker. Op dat moment ben ik actie gaan ondernemen omdat ik nu wel wilde weten of er meer aan de hand was.’

Diagnose

‘In 2017 ben ik gediagnostiseerd. Ze deden allerlei testen bij mij die ze normaal doen bij mensen die reuma hebben. Er kwam uit dat ik geen reuma in mijn botten had, maar wel in mijn spieren. Dit betekent dat ik altijd stijve spieren heb en aan chronisch pijn leidt. Doordat er een naam verbonden was aan mijn pijn, kon ik mij goed gaan inlezen over dit chronisch pijnsyndroom. Ik kwam erachter dat door het eten van geraffineerde suikers, melkproducten en vlees mijn pijn erger zou worden. Ik at of dronk sowieso bijna geen suiker, koffie, melk, alcohol of thee, maar nu ben ik nog bewuster gaan eten en laat ik het vlees staan vanaf dat moment leefde ik een stuk gezonder. Binnen twee maanden kon ik van mijn medicatie af. Mijn lichaam veranderde helemaal en ik voel me een stuk fitter.’

Medicatie

‘CBD-tabletten. Dit zijn tabletten waar het pijnstillende stofje van wiet in zit. Daarnaast slikte ik ook elke dag een paar keer paracetamol. Dit hielp mij toen tegen de pijn, maar ik wilde het liefst zonder medicatie leven omdat het hartstikke duur is en ik op mijn eigen kracht wilde leven.’

Wandelen

Ik begon in 2000 voor actief te wandelen. Ik heb toen met de 4-daagse gelopen. Daarna ben ik nooit gestopt met wandelen. Ik merk aan mezelf dat ik zo blij word van de natuur. Ik vind het heerlijk om naar buiten te gaan en te genieten van de vogels en de natuur. Het is zó ontspannend en relaxed. Het brengt echt een glimlach op mijn gezicht. Soms vind ik het wel moeilijk om na een lange werkdag van de bank af te komen, maar vooral op vrije dagen en in de weekenden ga ik er echt op uit. Ik vind het niet alleen leuk, maar het doet ook zoveel goeds met mijn lichaam. Ik ben helemaal opgebloeid. Mijn man en ik gaan regelmatig samen wandelen. Hij houdt van hardlopen en dan gaan we ergens naar toe waar hij gaat hardlopen en dan ga ik wandelen. We proberen echt samen actief te blijven. Hij snapt mijn wens om te bewegen. Wij willen allebei naar buiten!’

Santiago de Compostella

‘Omdat ik altijd zo graag wilde wandelen heb ik de tocht naar Santiago de Compostella in mijn eentje gelopen. In het begin van de tocht was ik fysiek aan het ploeteren, maar op een geven moment kwam ik in een ritme. Dat gaf mij de ruimte om te denken en voelen. Onderweg viel het mij op dat alles steeds goed kwam. Ik leerde te vertrouwen dat alles goed komt. Niet alleen tijdens mijn pelgrimstocht. Daardoor had ik de moed om ontslag te nemen bij mijn vorige baan om het tweede deel van mijn tocht te kunnen gaan lopen. Als ik die tocht niet wilde maken, had ik nooit die stap gezet.

‘Ik heb vertrouwen in het leven en dat geeft mij veel rust. Ik maak mezelf niet druk en geniet volop van elke dag. Mijn levensinstelling is veranderd door die tocht. Ik maak me geen zorgen meer over onnozele dingen. Altijd bang zijn heeft geen zin. Tijdens de wandeling heb ik een blog bij gehouden en ik heb deze vervolgens in een boek uitgebracht, Van Wandelaar tot Pelgrim. Inmiddels is ook de e-book versie beschikbaar.’

Mindset

‘Wat ik echt aan iedereen wil meegeven is: als je ooit het gevoel hebt over iets van “ik wil dit doen”, dan moet je erachter gaan. Het leven is te kort om onzeker en bezorgd te zijn. Tijdens elke stap groei je en van fouten kan je leren. Uit elke ervaring valt altijd iets te halen. ‘Alles is mogelijk, zolang je het maar echt wil.’’

Benieuwd naar het boek van Sandra? Bestellen kan via bravenewbooks.nl WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF